Μενδώνη: Fake news οι καταγγελίες περί "λογοκρισίας" στο υπουργείο Πολιτισμού

Μενδώνη: Fake news οι καταγγελίες περί "λογοκρισίας" στο υπουργείο Πολιτισμού

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε συνέντευξη της, αναφέρθηκε στο  έγγραφο του υπουργείου, σύμφωνα με το οποίο, από εδώ και στο εξής, όλες οι δημόσιες ανακοινώσεις, ακόμα και στο Facebook, θα πρέπει να έχουν την έγκριση της ειδικής συμβούλου επικοινωνίας που έχει επιλεγεί.

Η παραπάνω απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων οι οποίοι με ανακοίνωσή τους έκαναν λόγο για "προληπτική λογοκρισία", μιλώντας ταυτόχρονα για "επιστροφή στην εποχή επικοινωνιακής διαχείρισης τύπου Αμφίπολης".

Η υπουργός μίλησε για "κατασκεύασμα" και για "fake news".

Αναλυτικά η τοποθέτηση της κυρίας Μενδώνη:

"Κατ’ αρχήν, όλο αυτό το πράγμα είναι ένα κατασκεύασμα. Αυτό κι αν είναι fake news. Διότι το γραφείο Τύπου δεν έχει καμία σχέση με τη σύμβουλο επικοινωνίας. Η σύμβουλος επικοινωνίας είναι σύμβουλος επικοινωνίας της υπουργού Πολιτισμού και δεν έχει καμία σχέση με το γραφείο Τύπου.

Αυτό το οποίο όμως λέει η εγκύκλιος, την οποία έστειλε ο γενικός γραμματέας, είναι κάτι πάρα πολύ απλό. Προκειμένου να υπάρξει η σωστή και στοχευμένη προβολή του υπουργείου Πολιτισμού και κυρίως των ευρημάτων, των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων, αυτό το οποίο ζήτησε να γίνεται είναι να ενημερώνεται από τους κατά τόπους ανασκαφείς και υπευθύνους η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Να ενημερώνεται γραπτά και αυτό το γραπτό να στέλνεται στο Γραφείο Τύπου, προκειμένου να υπάρχει κατ’αρχήν έγκυρη και σωστή ενημέρωση.

Αυτό ζήτησε. Το αυτονόητο δηλαδή. Ποια λογοκρισία; Να λογοκρίνει κανείς εάν ένα αγγείο είναι κλασικό ή ελληνιστικό; Από την άλλη όμως, δεν ξέρω πόσο λάθος έκαναν οι δημοσιογράφοι οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν δριμύτατα στο υπουργείο Πολιτισμού γιατί σημαντικά ευρήματα ανακοινώνονται από τον υπεύθυνο ενός μουσείου ή ενός αρχαιολογικού χώρου στο Facebook. Είναι προσωπικό μας θέμα ένα εύρημα; Ένα εύρημα ανήκει στον ελληνικό λαό. Ανήκει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Είναι δυνατόν να ανακοινώνεται επιλεκτικά μέσω Facebook; Είναι δυνατόν, σημαντικά ευρήματα να τα λέμε σε έναν γνωστό μας δημοσιογράφο πριν να τα μάθει επισήμως το υπουργείο Πολιτισμού; Και πριν να υπάρξει σωστή ενημέρωση προς όλα τα Μέσα; Ποιος απαγόρευσε και ποιος θα μπορούσε να απαγορεύσει σε έναν επιστήμονα να εκφράσει την επιστημονική του άποψη σε ένα συνέδριο, σε ανακοινώσεις; Οπουδήποτε. Άλλο το ένα άλλο το άλλο.

Είναι δυνατόν όμως, να μαθαίνει το υπουργείο επισήμως για ένα εύρημα το οποίο επί 25 χρόνια το αγνοούσαν αυτοί που θα έπρεπε να το ξέρουν σε ένα Μουσείο; Να το πληροφορείται από το Facebook και ξαφνικά να έρχονται δημοσιογράφοι και να διαμαρτύρονται γιατί το πήρε πρώτος ο τάδε και όχι ο δείνα; Δεν πρέπει να υπάρχει μια ενιαία πληροφόρηση; Άλλωστε αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι περισσότεροι Έφοροι Αρχαιοτήτων, οι περισσότεροι ανασκαφείς, στέλνουν τα συμπεράσματα των ερευνών τους στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία στέλνει στο Γραφείο Τύπου το κείμενο το οποίο θέλει να βγει προς τα έξω.

Για παράδειγμα, χθες υπήρξε ένα δελτίο Τύπου για κάποια πολύ σημαντικά ευρήματα στο Ξώμπουργκο της Τήνου. Αυτό έγινε με τον τρόπο που λέω. Και αυτό γίνεται χρόνια πριν. Ο Γενικός Γραμματέας λοιπόν θύμισε ότι πρέπει να γίνεται αυτή η διαδικασία, ακριβώς για να μην υπάρχει πλήθος διαμαρτυριών".


Διαμαρτυρία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Για έγγραφα που διαβίβασε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού διαμαρτύρεται ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων με ανακοίνωσή του, όπου κάνει λόγο για "προληπτική λογοκρισία" και "ανοίκειες και μη σύννομες πρακτικές "ελέγχου" του επιστημονικού λόγου".

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους τα έγγραφα αναφέρονται "σε απαγόρευση ανακοινώσεων-δημοσίων αναρτήσεων", ζητώντας να "αδειοδοτούνται από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ" και ζητά την άμεση απόσυρσή τους.

"Επιχειρείται λογοκρισία όχι μόνον του επιστημονικού μας έργου, αλλά ακόμη και των προσωπικών μας αναρτήσεων σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε περίπτωση που η διαδικασία αυτή εφαρμοστεί, ουσιαστικά καθίσταται ανέφικτη η έγκαιρη και ουσιαστική ενημέρωση του κοινού για όλα τα παραπάνω και στην πραγματικότητα αυτοαναιρείται στην πράξη η όποια εξωστρέφεια που υποτίθεται είναι προγραμματικό ζητούμενο", αναφέρει επίσης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ζητά, μεταξύ άλλων "να γίνει ευρύς διάλογος και σχετική ανοιχτή ημερίδα που θα καταλήξει σε έναν Κώδικα Δεοντολογίας για το θέμα της δημοσιοποίησης του αρχαιολογικού έργου".