«Η ομορφιά του κινηματογράφου είναι η ανταλλαγή, να μοιραζόμαστε εμπειρίες. Μερικές φορές αυτές οι εμπειρίες είναι όμορφες, αστείες, κάποτε σκληρές και βαριές. Εξιστορώντας τις ιστορίες μας μοιραζόμαστε και τις κουλτούρες μας. Αυτή η ανταλλαγή είναι ουσιώδης ώστε να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο καλύτερα. Η ταινία μου δεν θα είχε ποτέ την ευκαιρία να αποκτήσει διανομή σε 24 γλώσσες. Η χώρα μου είναι πολύ μικρή με 2.000.000 κατοίκους και είναι μεγάλη ευκαιρία να προβληθεί η ταινία στην υπόλοιπη Ευρώπη».

H σκηνοθέτης από τη γειτονική Βόρεια Μακεδονία, Τεόνα Στρουγκάρ Μιτέφσκα – δημιουργός της ήδη βραβευμένης στο Βερολίνο ταινίας με τον τίτλο “Υπάρχει Θεός, το όνομά της είναι Πετρούνια” βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου με αφορμή την προβολή των τριών φιναλίστ ταινιών που διαγωνίζονται φέτος για το Βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ταινία της κ. Μιτέφσκα αντλεί το θέμα της από ένα πραγματικό γεγονός που διάβασε – όπως η ίδια ανέφερε σήμερα στη Θεσσαλονίκη – σε μια εφημερίδα της χώρας της πριν από πέντε χρόνια…

Σε μια μικρή πόλη, κάπου στη Βόρεια Μακεδονία, ο αγιασμός των υδάτων είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές για την κοινότητα, καθώς επικρατεί η πεποίθηση πως το πρόσωπο που πιάνει τον σταυρό θα έχει ευλογία και καλή τύχη στη ζωή του. Ενάντια σε ό,τι ορίζει η παράδοση, μια άνεργη ανύπαντρη γυναίκα βουτάει στο νερό και πιάνει τον σταυρό. Εξοργισμένοι που έμειναν με άδεια χέρια, οι άντρες την κατηγορούν για ασέβεια. Μαζί τους και η τοπική εξουσία (θρησκευτική και πολιτική). Η γυναίκα, όμως, αρνείται να παραδώσει τον σταυρό. Διότι είναι πια έτοιμη να αντισταθεί στα έμφυλα στερεότυπα ενός κόσμου συντηρητικού.

Η ταινία διεκδικεί το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για το ίδιο βραβείο υποψήφιες είναι οι ταινίες: “Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ” του Μάντς Μπρίγκερ (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Βέλγιο), και “Ο έκπτωτος του Ροδρίγο Σορογκογιέν” (Ισπανία, Γαλλία).

Στην παρουσίαση των ταινιών συμμετείχαν επίσης ο κ. Γιώργος Κρασσακόπουλος, διευθυντής προγράμματος του Φεστιβάλ και μέλος της επιτροπής επιλογής των υποψήφιων ταινιών για το βραβείο LUX και ο κ. ο Χάρης Κούντουρος, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα ο οποίος αφού διαπίστωσε πως και οι τρεις τελικές ταινίες φέτος πραγματεύονται θέματα που έχουν να κάνουν με την εξουσία, τη διαφθορά και τα προβλήματα στον χώρο της πολιτικής, υπογράμμισε πως «Παρότι το 60% των ταινιών που προβάλλονται στην Ευρώπη είναι ευρωπαϊκές παραγωγές, μόνο το 30% των θεατών βλέπει ευρωπαϊκές ταινίες. Πολλές από αυτές μάλιστα δεν βγαίνουν εκτός των συνόρων της χώρας τους. Μεγάλο πρόβλημα είναι το θέμα της γλώσσας». Σημείωσε δε ότι οι τρεις φιναλίστ του βραβείου LUX εξασφαλίζουν δωρεάν υποτιτλισμό στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, ενώ η νικήτρια θα υποτιτλιστεί και για άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης.

Σε ερώτηση σχετικά με την αρνητική απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της χώρας της στην ΕΕ η κ. Μιτέφσκα απάντησε ότι η εξέλιξη αυτή της άφησε μια πικρή γεύση, αφού, όπως είπε, «βλέπω το μέλλον της χώρας μου ως μέρος της ευρωπαϊκής κοινότητας. Έχουμε προβλήματα ως κοινωνία, όπως η διαφθορά, αλλά το να είμαστε μέρος της Ευρώπης θα μας ωθούσε στη σωστή κατεύθυνση για περισσότερη δημοκρατία».

Η απονομή του βραβείου LUX θα γίνει στις 27 Νοεμβρίου κατά την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το κοινό έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει την ταινία της προτίμησής του στην ιστοσελίδα luxprize.eu, ή στη σελίδα των Βραβείων στο Facebook. Το βραβείο κοινού θα ανακοινωθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κάρλοβι Βάρι, τον Ιούλιο του 2020.

Το 60ο Φεστιβάλ που έχει φέτος ως θεματική της διοργάνωσής του την "Πανοραμική οπτική" "Overview Effect" (Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1987 από τον συγγραφέα Φράνκ Γουάιτ για να περιγράψει τα πρωτόγνωρα συναισθήματα, που βιώνουν οι αστροναύτες όταν αντικρίζουν τη Γη από το διάστημα και αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως μια ενιαία ύπαρξη που περιλαμβάνει τα πάντα), συνεχίζεται κανονικά και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της επόμενης Κυριακής 10 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις