Αυθεντικός και όχι αντίγραφο, είναι ο πίνακας «Η Παναγία με το Ρόδι» του μεγάλου Σάντρο Μποτιτσέλι, που αποτελεί εδώ και 100 χρόνια μέρος λονδρέζικης ιδιωτικής συλλογής έργων τέχνης.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν την αυθεντικότητά του κατά τη διάρκεια εκτεταμένης συντήρησης. Μέχρι τώρα, όλοι πίστευαν ότι αποτελεί αντίγραφο του διάσημου πίνακα του 15ου αιώνα, που εκτίθεται στο Ούφιτσι της Φλωρεντίας, το οποίο είχε ζωγραφίσει κάποιος άγνωστος.

Ο πίνακας που απεικονίζει την Παναγία, είχε καταλήξει μετά από αιώνες στη συλλογή της πασίγνωστης συλλέκτριας τέχνης Γκουεντόλιν Ελίζαμπεθ Ντέιβις.Η Ντέιβις, που πέθανε το 1951, κληροδότησε το έργο στο Εθνικό Μουσείο στο Κάρντιφ, αλλά οι υπεύθυνοι του ιδρύματος το είχαν τότε απορρίψει ως φτηνό αντίγραφο, παρά την αντίθετη βεβαιότητα της Ντέιβις.

Με μία προσεκτικότερη εξέταση, ειδικοί που εργάστηκαν για το πρόγραμμα του BBC "Britain's Lost Masterpieces" (σ.σ τα χαμένα αριστουργήματα της Βρετανίας), διαπίστωσαν τελικά πως ήταν αυθεντικό.

“Όταν το είδα για πρώτη φορά στο μουσείο, εντυπωσιάστηκα από τη μοναδική ομορφιά του προσώπου της Παναγίας”, θυμάται ο Μπέντορ Γκρόσβενορ, συμπαρουσιαστής της εκπομπής του BBC. Τμήματά του μου θύμιζαν τον διάσημο πίνακα του Μποτιτσέλι "Η γέννηση της Αφροδίτης"».

Η ανάλυση των ειδικών αποκάλυψε μοναδικά χαρακτηριστικά, ενδεικτικά του μεγάλου ζωγράφου, όπως μία «καλλιτεχνική» μικροσκοπική μουτζούρα που πιστεύεται ότι την έκανε ο ίδιος ο Μποτιτσέλι. Τώρα που αποδείχθηκε ότι είναι όντως πίνακας του φλωρεντινού ζωγράφου, το Εθνικό Μουσείο θα το συμπεριλάβει στην έκθεσή του, κάνοντάς το προσβάσιμο στο κοινό.

“Ο Μποτιτσέλι, όπως και άλλοι ζωγράφοι της εποχής του στη Φλωρεντία, δημιουργούσε και πωλούσε αντίγραφα των δημοφιλέστερων έργων του, σε χαμηλότερες τιμές», εξηγεί στο BBC ο Παύλος Ιωαννίδης, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

«Μόνο πρόσφατα, χάρη στις προηγμένες μεθόδους εξέτασης, μπορούμε να διαπιστώσουμε ποια είναι δημιουργίες του ίδιου του ζωγράφου και ποια αντίγραφα από άλλους”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις