Ο Δραμινός "χρηματιστής" που αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στην ευτυχία ξαναχτυπά!

Ο Δραμινός "χρηματιστής" που αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στην ευτυχία ξαναχτυπά!

Μετά την επιτυχία που έκανε το βιβλίο του "Ψυχο-λογικές Σχέσεις", ο Δραμινός πρώην χρηματιστής Δημήτρης Φλαμούρης, επανέρχεται με τα "Ψυχο-λογικά Μυστικά", τα οποία υποστηρίζει πως θα ήταν καλό να... γνωρίζαμε νωρίτερα!

Συνέντευξη στη Μάρη Γαργαλιάνου


Η ζωή του Δημήτρη σε πολλούς θυμίζει american dream από μια άλλη σκοπιά. Γεννημένος στη όμορφη Δράμα, σπουδάζει μαθηματικά στη Θεσσαλονίκη και ύστερα ακολουθούν master και διδακτορικό στο βροχερό Λονδίνο κι ενώ για αρχή επιλέγει μια ζωή αφιερωμένη στη επιτυχία στις επενδυτικές του City, κάνει στροφή 360 μοιρών, επιστρέφει στην Ελλάδα της κρίσης με σκοπό απόλυτο και έναν.

Να αφιερώσει τη ζωή του στην ευτυχία!

Σπουδάζει Ψυχολογία -την αιώνια αγάπη του-, γράφει ακατάπαυστα, βιώνει στιγμές, ζωή, ανθρώπους και απολαμβάνει.

Διοργανώνει σεμινάρια αυτοβελτίωσης και αυτοβοήθειας και είναι πλέον ένας από τους πιο αγαπητούς του λεγόμενου "εναλλακτικού χώρου". 

Οι "Ψυχο-λογικές Σχέσεις" μπήκαν στη λίστα των best sellers του Public και σε λίγο παραπάνω από ένα χρόνο προχώρησαν στην 6η τους έκδοση.

Τα "Ψυχο-λογικά Μυστικά"; Εμείς του ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία στο νέο του αυτό ταξίδι!

Πάμε να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα;


Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη


Ερ: Μετά την επιτυχία που έκαναν οι «Ψυχο-λογικές Σχέσεις», έρχονται τα «Ψυχο-λογικά Μυστικά (που μακάρι να γνώριζα νωρίτερα)». Είναι κάτι σαν το «στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα» που λέμε;... 

Είναι ακριβώς αυτό! Όπως έχει πει ο υπαρξιστής φιλόσοφος Kierkegaard τη ζωή μας την καταλαβαίνουμε μόνο κοιτάζοντας προς τα πίσω, όμως τη ζούμε προς τα μπροστά. Αν έχουμε κάποια εφόδια περισσότερα την ώρα που τη ζούμε, λοιπόν, ίσως να καταφέρουμε και να της δώσουμε λίγο περισσότερο νόημα.


Ερ: Τι πρόταση έρχεται να κάνει το νέο σου βιβλίο στη ζωή των αναγνωστών; Μίλησέ μας λίγο για αυτό...

Στο βιβλίο αυτό συμπυκνώνω την εμπειρία μου με την ενασχόληση με το χώρο της ψυχολογίας, μέσα από ομιλίες, σεμινάρια, coaching συνεδρίες, και πολλά βιβλία τα τελευταία χρόνια. Μιλάω για το πώς να αγαπήσουμε τον εαυτό μας στην πράξη, πώς να διαχειριστούμε το φόβο της απόρριψης, στην πράξη, τι συμβαίνει όταν ερωτευόμαστε, στην πράξη, και γιατί ενώ μπορεί να τα έχουμε όλα δεν νιώθουμε ευτυχισμένοι.

Είναι ένα βιβλίο που πηγαίνει λίγο κόντρα στην κοινή λογική, αφού μέσα από τις σελίδες του ο αναγνώστης θα διερωτηθεί αν αντέχει να είναι ευτυχισμένος, θα δει τις πρακτικές συνέπειες του να είσαι γονέας και θα ανακαλύψει πώς μπορεί να είναι ευτυχισμένος ακόμα και αν είναι άρρωστος στην υγεία του. Ήθελα να είναι προκλητικό αλλά και πολύ πρακτικό, όπως καταλαβαίνεις...


Ερ: Ποιο «ψυχο-λογικό μυστικό» θα ήθελες να γνώριζες νωρίτερα;

Όλα! Αν έπρεπε να διαλέξω ένα όμως, θα διάλεγα το πώς να διαχειριστώ το φόβο της απόρριψης. Είναι νομίζω κάτι που απασχολεί όλους μας και μας κάνει συχνά να νιώθουμε ανασφαλείς. Το μυστικό είναι ότι αυτό που μας ενοχλεί δεν σχετίζεται με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε τώρα. Η καταστροφή που φοβόμαστε έχει ήδη συμβεί. Όταν ήμασταν ακόμα μικρά παιδάκια.

Αν κάποιος μου το είχε εξηγήσει πολύ απλά θα είχα πάρει πολλές αποφάσεις διαφορετικά στη ζωή μου. Δεν με κατηγορώ που δεν τις πήρα, γιατί τότε τόσα ήξερα, τόσα έκανα. Όπως είπες όμως, τώρα έχω τη στερνή γνώση και τη μοιράζομαι, ώστε να μπορούν κι άλλοι να βγουν από δύσκολες καταστάσεις που τους απασχολούν, λίγο πιο εύκολα.


Ερ: Παλαιότερα είχες δηλώσει πως «αφιερώνεις πλέον τη ζωή σου μόνο στην ευτυχία και την αυτογνωσία». Τελικά, η ευτυχία οδηγεί στη επιτυχία, ή το αντίστροφο;

Πολύ ωραία ερώτηση! Στο βιβλίο έχω ένα κεφάλαιο που ονομάζεται: Πέτυχες. Ευτύχησες; Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι ευτυχισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι, αμείβονται καλύτερα και έχουν καλύτερες σχέσεις με τους άλλους. Είναι αρκετά ξεκάθαρο πλέον στη βιβλιογραφία ότι τα λεφτά μπορεί να μην φέρνουν την ευτυχία, αλλά η ευτυχία φέρνει τα λεφτά! Ακόμα και αν δεν έχεις τα λεφτά όμως, αν είσαι ευτυχισμένος, τότε μάλλον δε σου λείπουν κιόλας...


Ερ: Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε ουκ ολίγα «how to» σεμινάρια και workshops που αφορούν το «πως θα φτάσεις ψηλά», «πώς θα κάνεις λεφτά», «πως θα γίνεις ηγέτης» κλπ. Ποια η άποψή σου για τις… συνταγές επιτυχίας;

Νομίζω διαβάζεις το μυαλό μου! Αναφέρομαι ακριβώς σε αυτό το θέμα στο κεφάλαιο "Είσαι ξεχωριστός, είσαι μοναδικός! Ε, και;" Ζούμε σε μια εποχή που το να γίνεις επιτυχημένος και ευτυχισμένος είναι μονόδρομος.

Είναι τόσες πολλές οι φωνές, όπως λες, που μας δίνουν τη συνταγή για τα πάντα και έτσι σχηματίζουμε την άποψη ότι όλα είναι εφικτά. Τώρα. Εύκολα. Και εδώ είναι η παγίδα.

Ότι όλες αυτές οι συμβουλές δεν εστιάζουν σχεδόν καθόλου στο πόσο δύσκολη είναι η ζωή στην πράξη και πόσο απίστευτα δύσκολο είναι το να πετύχεις. Έτσι η άμεση συνέπεια είναι να απογοητευτείς πολύ όταν φυσιολογικά δεν καταφέρνεις να εφαρμόσεις τις εύκολες συνταγές γιατί στην πράξη η ζωή δεν λειτουργεί έτσι. Θέλει πολύ αγώνα. Και λίγοι μιλάνε γι αυτό. 


Διαβάστε προηγούμενη συνέντευξη του Δημήτρη Φλαμούρη στο Nooz.gr 


Ερ: Δεν νομίζεις πως ζούμε γενικότερα σε μια εποχή «συμβουλής»; Σαν όλοι ξαφνικά να γίναμε φωστήρες, μεσσίες και γκουρού… 

Συμφωνώ πολύ μαζί σου. Ευτυχώς ή δυστυχώς πουλάει πολύ η ελπίδα. Έτσι δουλεύει το σύστημα. Ο κόσμος πάντα θα ψάχνει από κάπου να πιαστεί. Και κανένα θέμα να υπάρχουν οι γκουρού. Αρκεί να έχουν την ικανότητα της κριτικής σκέψης και να μας λένε όσα πραγματικά θα μας βοηθήσουν και όχι όσα μόνο ακούγονται ωραία, αλλά στην πράξη είναι μη-εφαρμόσιμα. Γιατί ο κόσμος τους ακούει. Έχουν ευθύνη. Εκεί το χάνουν κατά την άποψή μου.

Στο τέλος της γραφής, ο καθένας είναι ο μόνος υπεύθυνος για τον εαυτό του. Ο ρόλος του συμβουλάτορα είναι όπως ο ρόλος του γονέα. Να κάνει τον αποδέκτη των συμβουλών γονέα του εαυτού του. Να τον ενδυναμώσει να αντιμετωπίσει τη ζωή στην πράξη. Όχι να του φουσκώσει τα μυαλά λέγοντάς του όσα θέλει να ακούσει.


Ερ: Κατά πόσο εύκολη, ή δύσκολη είναι τελικά η «εσωτερική αναζήτηση»;

Η εσωτερική αναζήτηση είναι δύσκολη. Δυσάρεστη. Δεν τη θέλουμε. Όλοι έχουμε χτίσει την αυτοεικόνα μας και με αυτή πορευόμαστε. Θα κάνουμε τα πάντα για να την διατηρήσουμε. Όπως λέω συνέχεια στο βιβλίο, το αξίωμα που διέπει τις ανθρώπινες συμπεριφορές είναι πως μας έλκει το γνώριμο. Όχι το ευχάριστο. Θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε πάντα το ίδιο πράγμα ακόμα και αν μας πονάει.

Με την εσωτερική αναζήτηση αρχίζουμε και ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις παράλογες (αλλά ψυχο-λογικές) συμπεριφορές μας και αυτό είναι άβολο. Πχ σε κανέναν δεν του αρέσει να μαθαίνει ότι μέχρι τώρα υπονόμευε τον εαυτό του επειδή δεν άντεχε να είναι ευτυχισμένος. Προτιμούσε το παλιό μοντέλο που έφταιγαν οι άλλοι. Ταυτόχρονα αν τολμήσει να ψαχτεί, τότε μόνο θαύματα τον περιμένουν. 


Ερ: Ποιο ψυχολογικό μυστικό θα ήθελες να μοιραστείς με τους αναγνώστες του Nooz.gr;

Μια πολύ διαδεδομένη συμβουλή που λένε οι γκουρού είναι να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Ακούγεται όμορφο και χρήσιμο. Όμως στην πράξη είναι πολύ δύσκολο. Αντί γι' αυτό προτείνω στο βιβλίο να γνωρίσουμε τον εαυτό μας.

Αν έχουμε συνηθίσει να αυτομαστιγωνόμαστε για χρόνια, δεν γίνεται ξαφνικά να αγαπήσουμε τις δύσκολες πλευρές μας. Μας θυμώνουν. Αν όμως κατανοήσουμε ότι φερόμαστε δύσκολα επειδή κι εμείς έχουμε υποφέρει στο παρελθόν και όχι επειδή είμαστε ανάποδοι χαρακτήρες τότε θα δείξουμε συμπόνοια.

Όπως δεν θυμώνεις που δεν παίζει μπάσκετ μαζί σου, κάποιος που έχει το χέρι του στο γύψο, έτσι δεν θα κρίνεις τον εαυτό όταν φέρεται σαν να είναι λαβωμένος ψυχικά. Όταν τσιρίζει, υστεριάζει, φοβάται, τρέμει. Θα καταλαβαίνεις. Γιατί είσαι λαβωμένος. Όλοι είμαστε.