Ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου- 10η Δεκεμβρίου: Θεσπίστηκε ως Ημέρα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το 1950, δύο χρόνια μετά την υιοθέτηση από τον ΟΗΕ της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Διαβάζουμε στη Wikipedia πως το προσχέδιο της Διακήρυξης γράφτηκε από τους Τζων Πήτερς Χάμφρεϋ από τον Καναδά, Έλενορ Ρούσβελτ από τις ΗΠΑ, Ρενέ Κασίν από τη Γαλλία, Π. Σ. Τσάνγκ από την Κίνα κ.α. και αποτέλεσε τη βάση για δύο νομικές συνθήκες, για το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα.

Αποτελεί το όραμα μιας χούφτας εμπνευσμένων ανθρώπων για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις, δίκαιο, ελεύθερο και ειρηνικό.

Μιλά για το δικαίωμα των ανθρώπων στην εκπαίδευση, στην ελευθερία, στη δικαιοσύνη, στην οικογένεια, στην διαφορετικότητα κ.α.

Τονίζει το δικαίωμα των ανθρώπων να ζουν ειρηνικά στη χώρα τους, καθώς και τη σημασία της ιθαγένειας και του ασύλου. Μια συνθήκη που αρκετοί επιλέγουν να αγνοούν, βλέποντας ως απειλή τους πρόσφυγες από τις εμπόλεμες χώρες, με θλιβερές συνέπειες.

Αφιερωμένη στους νέους που φέρουν την ελπίδα

Φέτος, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν αφιερώσει τη γιορτινή αυτή μέρα στους νέους και συγκεκριμένα στους νέους που διαδηλώνουν. Στους νέους που διαδηλώνουν για ένα υγιές περιβάλλον, για τα ίσα δικαιώματα γυναικών και κοριτσιών, για την ελεύθερη έκφραση, για ένα μέλλον ειρήνης, δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών.

Τονίζεται, δε, πως όλοι οι άνθρωποι θα έπρεπε να απολαμβάνουμε ίσα δικαιώματα ανεξάρτητα από το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία, την εθνικότητα, τον (-)ουαλικό προσανατολισμό ή οποιαδήποτε άλλη κατάσταση.

Η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον κρύβεται στους νέους, και ίσως στις παγκόσμιες ημέρες, που υπόσχονται έναν κόσμο καλύτερο μακριά από τον σκοταδισμό και τη μισαλλοδοξία.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις