Φεστιβάλ Καννών 2020: Η ανακοίνωση ήρθε είκοσι τέσσερις ώρες μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για τα Όσκαρ και τις επικρίσεις για την απουσία ποικιλομορφίας. Ο 62χρονος Λι ανέφερε σε ανακοίνωσή του: «Είναι τιμή μου που είμαι ο πρώτος εκπρόσωπος της αφρικανικής διασποράς που διορίζεται πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών». «Το βλέμμα του Σπάικ Λι είναι πιο πολύτιμο από ποτέ», σχολίασαν ο Πιερ Λεσκιούρ πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών και ο Τιερί Φρεμό, ο διευθυντής του σε ανακοίνωσή τους.

Ο Σπάικ Λι, ένας ιδιαίτερα πολιτικοποιημένος σκηνοθέτης, έχει παρουσιάσει επτά ταινίες του στο Φεστιβάλ των Καννών. Η πιο πρόσφατη, το «BlacKkKlansman»που παρουσιάζει την πραγματική ιστορία ενός μαύρου που διείσδυσε στην Κου Κλουξ Κλαν, τιμήθηκε το 2018 με τον Χρυσό Φοίνικα.

Η βράβευση του Σπάικ Λι το 2018

«Για μένα οι Κάννες (εκτός από το σημαντικότερο φεστιβάλ του κόσμου – χωρίς να είμαι ασεβής σε κανένα) είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην καριέρα μου. Άλλαξαν την τροχιά και το τί έγινα για το διεθνές σινεμά», δήλωσε ο Σπάικ. «Ξεκίνησα εδώ το 1986 κερδίζοντας με το «Από Κάποιον θα το Βρει» το Βραβείο Νεότητας στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών. Μετά ήρθα με το «Κάνε το Σωστό», που δεν έχω τον χρόνο και τον χώρο να περιγράψω την κινηματογραφική έκρηξη που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, 30 χρόνια μετά», συνέχισε ο δημιουργός.

Επτά ταινίες του σκηνοθέτη έχουν πρωτοπαρουσιαστεί στο Φεστιβάλ των Καννών μέχρι και την περσινή «Παρείσφρηση» που κέρδισε και το Μεγάλο Ειδικό Βραβείο – κι έφτασε βέβαια και στην συνέχεια μέχρι τα Όσκαρ κερδίζοντας το βραβείο Σεναρίου. «Κλείνοντας», ολοκλήρωσε ο Σπάικ, «είμαι περήφανος να είμαι ο πρώτος της αφρικανικής διασποράς που γίνεται πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ».

Από την πλευρά του το ίδιο το Φεστιβάλ δήλωσε πως «Στα 62 του ο Λι, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός, μοντέρ και παραγωγός επίσης, έχει παραδώσει αναρίθμητες ταινίες που έγιναν αντικείμενα λατρείας αλλά και ξεκίνησαν συζητήσεις μέσα στο παγκόσμιο κινηματογραφικό γίγνεσθαι. […] Η ματιά του είναι πιο πολύτιμη από ποτέ. Οι Κάννες είναι η ιδιαίτερη πατρίδα εκείνων που αφυπνίζουν συνειδήσεις και αμφισβητούν στάσεις και έτοιμες ιδέες». [δείτε εδώ]

To 73o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών θα πραγματοποιηθεί 12 – 23 Μαΐου 2020.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις