Πνευματικά δικαιώματα Μενδώνη: Μετά την άρνηση της οικογένειας του Θάνου Μικρούτσικου να δεχθεί την προσφορά του υπουργείου Πολιτισμού για κηδεία δημοσία δαπάνη, η οικογένεια του Μάριου Τόκα εξέφρασε την αντίθεσή της στον τρόπο, με τον οποίο έχει χειριστεί το υπουργείο το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Σε ανακοίνωσή της, η οικογένεια του σπουδαίου συνθέτη, καταφέρεται εναντίον της υπουργού Λίνας Μενδώνη και για την απάντηση που έδωσε στην οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου. Η οικογένεια του Μάριου Τόκα, τάσσεται υπέρ της απόφασης της οικογένειας Μικρούτσικου να μη δεχθεί την προσφορά του υπουργείου Πολιτισμού για την δημοσία δαπάνη, ενώ σχολιάζοντας την απάντηση της κ. Μενδώνη, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τι συνιστά τιμή για κάποιον που έφυγε από τη ζωή, παρά μόνο οι δικοί του άνθρωποι».

Σχετικά με το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων, την κατηγορούν πως ψευδώς αναφέρει ότι είχε αποφασιστεί και είχε ανακοινωθεί η κάλυψη από το υπουργείο, των εξόδων για την προετοιμασία business plan του νέου Οργανισμού των δημιουργών, της ΕΔΕΜ. «Αντί να απευθύνει άστοχες "νουθεσίες" προς την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, συνοδευόμενες από ψέματα, οφείλει να σταματήσει να θέτει προσχώματα στο δίκαιο και νόμιμο αίτημα των δημιουργών να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα πνευματικά τους δικαιώματα» τονίζουν. Και προσθέτουν: «Ενώνοντας τις φωνές μας με τις φωνές της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημιουργών, ζητάμε την άμεση αδειδότηση της ΕΔΕΜ!»

Ολόκληρη η ανακοίνωση της οικογένειας του Μάριου Τόκα

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι γνωρίζει τι συνιστά τιμή για κάποιον που έφυγε από τη ζωή, παρά μόνο οι δικοί του άνθρωποι. Κανείς δεν δικαιούται να κρίνει ή να επικρίνει τις επιλογές εκείνων που σηκώνουν το βαρύ φορτίο του πένθους τους αλλά και την μεγάλη ευθύνη της προάσπισης του έργου του δικού τους ανθρώπου και όσων ο ίδιος πίστευε και πρέσβευε στη διάρκεια της ζωής του.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, το ίδιο υπουργείο που δημιούργησε το πλαίσιο εντός του οποίου έδρασε η αμαρτωλή ΑΕΠΙ, αλλά και η ηγεσία του, αντί να απευθύνει άστοχες «νουθεσίες» προς την οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, συνοδευόμενες από ψέματα (όπως ότι τα χρήματα για την μελέτη βιωσιμότητας της ΕΔΕΜ είναι του Υπουργείου Πολιτισμού, ενώ πολύ καλά γνωρίζει ότι τα χρήματα αυτά προέκυψαν από τις κρατήσεις της διανομής δικαιωμάτων των δημιουργών), οφείλει να σταματήσει να θέτει προσχώματα στο δίκαιο και νόμιμο αίτημα των δημιουργών να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα πνευματικά τους δικαιώματα.

Ενώνοντας τις φωνές μας με τις φωνές της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημιουργών, ζητάμε την άμεση αδειδότηση της ΕΔΕΜ!

Χαρά Τόκα – Κώστας Τόκας – Άγγελος Τόκας – Αμαλία Τόκα»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις