Βασίλης Αυλωνίτης: Ήταν Αύγουστος του 1931 όταν ο 27χρονος τότε Αυλωνίτης, έπαιζε στο Περοκέ ένα σκετς με τον τίτλο "Από τους υπουργούς βγήκαν τα κολοκύθια", που σατίριζε τον Ελευθέριο Βενιζέλο και συνεργάτες του. Την ώρα που βρισκόταν στη σκηνή, άτομο που βρίσκονταν μεταξύ των θεατών, άνοιξε πυρ εναντίον του, χωρίς να τον πετύχει. Στο επεισόδιο, έχασε όμως τη ζωή του ο τεχνικός, Παναγιώτης Μωραΐτης.

Όπως γράφει η "Μηχανή του Χρόνου", η παράσταση σημείωνε μεγάλη επιτυχία και το κοινό συνέρρεε καθημερινά στο θέατρο για να απολαύσει εκτός από τον Αυλωνίτη, τη Ζαζά Μπριλλάντη, την καρατερίστα και μουσικό Σωτηρία Ιατρίδου και τους άλλους κωμικούς του θιάσου. Την μοιραία βραδιά, τέσσερα άτομα όρμησαν προς τον ηθοποιό που έπαιζε τον ρόλο του και ένας από αυτούς, πλησίασε τον ηθοποιό κρατώντας περίστροφο. Ο Αυλωνίτης οπισθοχώρησε την τελευταία στιγμή και κατάφερε να γλιτώσει, όμως οι σφαίρες βρήκαν τον 35χρονο τεχνικό που σκοτώθηκε ακαριαία. Επίσης τραυματίστηκαν ελαφρά, ο λογιστής του θεάτρου και μία ηθοποιός.

Οι δράστες ήτανοπαδοί του Βενιζέλου, που προσβλήθηκαν από το σκετς. Το δρόμο για το επεισόδιο, είχαν στρώσει πολλές πολιτικές αποφάσεις και παραλείψεις.Το πολιτικό σκηνικό ήταν ταραγμένο την περίοδο εκείνη. Η κυβέρνηση Βενιζέλου έβλεπε τα έσοδα να καταρρέουν και προχώρησε σε μείωση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Λίγους μήνες αργότερα κήρυξε στάση πληρωμών και τελικά παραιτήθηκε. Οι παρακρατικοί μηχανισμοί "ανθούσαν" και έσπερναν την βία και την αναρχία.Είχε επιβληθεί επίσηςλογοκρισία στις παραστάσεις, με χρήση μίας αστυνομικής διάταξης του 1895, που είχε περιέλθει σε αχρησία.

Όπως γράφει σε αφιέρωμα η Εφημερίδα των Συντακτών,σεφιλοκυβερνητικές εφημερίδες, υπήρχαν δημοσιεύματα για το "κίτρινον θέατρον" με σκληρούς χαρακτηρισμους, ενώ αστυνομικά τμήματα έστελναν έγγραφα στα θέατρα της περιοχής τους που έπαιζαν επιθεωρήσεις, ζητώντας να αφαιρεθούν σκηνές που σατίριζαν "πολιτικά εν γένει και επίσημα πρόσωπα". Ένας από τους αποδέκτες σχετικής ειδοποίησης που απειλούσε με διώξεις ήταν και το Περοκέ, που ανέβαζε την "Κατεργάρα" των Παναγιώτη Παπαδούκα, Βασίλη Σπυρόπουλου και Κίμωνα Καπετανάκη.

Οι κριτικές ήταν πολύ καλές και ο κόσμος συνέρρεε να δει την παράσταση. Στην παράσταση προσκάλεσαν μάλιστα και τον τότε διευθυντή της Αστυνομίας, Νάσκο, ο οποίος παρακολούθησε την παράσταση και "ωμολόγησε ότι πράγματι ουδεμία επιλήψιμος σκηνή υπήρχεν εις το όλον έργον, δεν απέφυγε όμως να επιστήση την προσοχήν των συγγραφέων επί του ενδεχομένου μιας ομαδικής εναντίον του θεάτρου επιθέσεως". Η εφημερίδα Ελεύθερος Άνθρωπος έγραψεπως "το έργον -είπεν επί λέξει ο κ. Νάσκος- δεν έχει τίποτε το επιλήψιμον, αλλά εάν κανένα βράδυ σάς επιτεθούν τίποτε μπράβοι (των πολιτικών, εννοείται, οι οποίοι εσατιρίζοντο) εγώ απεκδύομαι πάσης ευθύνης". Σε τέσσερις ημέρες σημειώθηκε η επίθεση

Ήταν Σάββατο 22 Αυγούστου, με το Περοκέ γεμάτο. Κοντά στα μεσάνυχτα, στη σκηνή βρισκόταν μόνο ο Αυλωνίτης, με λαϊκά ρούχα και ψεύτικα γένια και μακριά μουστάκια. Το σκετς είχε τίτλο "Κοσμογονία" και ο ηθοποιός αναφερόταν στις "νέες αξίες και φυσιογνωμίες" της εποχής. Ακολούθησε μπιζάρισμα, που ανάγκασε τον ηθοποιό να βγει ξανά στην σκηνή για να επαναλάβει μερικά στιχάκια, που έλεγαν: "Απ’ το Βενιζέλο βγήκε η αλήθεια από τους υπουργούς τα παραμύθια. [Αρχικά, αντί για τη λέξη παραμύθια, υπήρχε η λέξη κολοκύθια αλλά άλλαξε μετά τη… σύσταση της Αστυνομίας].Από τον πόλισμαν βγήκε το πλημμέλημα κι απ’ το Μαρή βγήκε το έλλειμμα [Γ. Μαρής, υπουργός Οικονομικών] από τον Γαλόπουλο η αθωότης [Ευστράτιος Γαλόπουλος, διευθυντής του Χημείου του Κράτους, που είχε εμπλακεί, άδικα όπως αποδείχτηκε αργότερα, το όνομά του σε δύο σκάνδαλα] και από το φιλότιμο ο Καραπαναγιώτης [Βύρων Καραπαναγιώτης, υπουργός Συγκοινωνιών και μετέπειτα Εσωτερικών].

Τότε ένα άτομο σηκώθηκε από τη θέση του και ξερόβηξε, δίνοντας το σύνθημα. Τρία άτομα ακόμη σηκώθηκαν και βρέθηκαν στη σκηνή. Ο ένας από αυτούς πυροβόλησε κατά του ηθοποιού. Αρχικά οι θεατές θεώρησαν πως επρόκειτο για μέρος του σκετς, μετά κατάλαβαν τι συνέβη και επικράτησε πανικός. Οι δράστες ακολούθησαν τον ηθοποιόπου τράπηκε σε φυγή και τον κυνήγησαν μέσα στα παρασκήνια. Η μπαλαρίνα Σάσα Δημάκη, τον έσπρωξε στο καμαρίνι της και στη συνέχεια διέφυγε.

Για την επίθεση συνελήφθησαν τρία άτομα.Η δίκη διήρκεσε 8 ημέρες και συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, με πολυπληθές ακροατήριο από επιστήμονες, πολιτικούς, καλλιτέχνες κ.α. όμως σχεδόν όλοι οι μάρτυρες εμφανίστηκαν φοβισμένοι, αποφεύγοντας να υποδείξουν συγκεκριμένα πρόσωπα ως δράστες, ενώ η ετυμηγορία ήταν η ενοχή δύο ατόμων για "απρομελέτητα τραύματα", που επέσυρε ποινή φυλάκισης τριών μηνών.

Αφιέρωμα από την "Μηχανή του Χρόνου" – Το περιστατικό από το 6:20

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις