Πιάνο μεταφορική: Μια απίστευτη απώλεια βίωσε η διάσημη πιανίστρια, Άντζελα Χιούιτ, καθώς το σπάνιο πιάνο που την συντρόφευε εδώ και χρόνια καταστράφηκε από απρόσεκτους μεταφορείς. Το ατύχημα συνέβη τον περασμένο μήνα και η διάσημη σολίστ ήταν τόσο σοκαρισμένη που έκανε δέκα μέρες να το ανακοινώσει. Όλα συνέβησαν, όταν μεταφορική εταιρεία προσπάθησε να φορτώσει το σπάνιο πιάνο ύστερα από την ολοκλήρωση μιας ηχογράφησης Μπετόβεν στο Βερολίνο.

Μέσω ανάρτησης στο Facebook, η Χιούιτ γνωστοποίησε πως το F278 Fazioli, το μόνο πιάνο στον κόσμο που κατασκευάζεται κατά παραγγελία με τέσσερα πεντάλ και αξίας άνω των 150.000 λιρών (178.000 ευρώ), διαλύθηκε. Η ίδια έγραψε χαρακτηριστικά: «Ελπίζω το πιάνο μου να είναι ευτυχισμένο στον παράδεισο των πιάνων». Επρόκειτο για ένα από τα διάσημα πιάνο Fazioli, 590 κιλών, που έπεσε ενώ οι μεταφορείς προσπαθούσαν να το σηκώσουν και ήταν τέτοια η σφοδρότητα της πτώσης που κόπηκε στα δύο: «Δεν έχει κανένα νόημα, οικονομικά ή καλλιτεχνικά, να ξαναφτιάξουμε αυτό το πιάνο. Kaputt» σημείωσε η Χιούιτ.

Ειδικοί από την εταιρείαFazioli χαρακτήρισαν το πιάνο μη διασώσιμο, ενώ η πιανίστρια έγραψε στο Facebook: «Λάτρευα αυτό το πιάνο. Ήταν ο καλύτερός μου φίλος, η καλύτερη συντροφιά μου. Αγαπούσα την αίσθηση των ηχογραφήσεων – μου έδινε τη δυνατότητα να κάνω ό,τι ακριβώς ήθελα». Η ίδια – την οποία ο Guardian περιγράφει ως «μία από τις μεγαλύτερες ερμηνεύτριες Μπαχ της εποχής μας».

Η Χιούιτ είχε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο πιάνο σε όλες τις ευρωπαϊκές ηχογραφήσεις της από το 2003, ενώ ο Τέρενς Λιούις, συνιδιοκτήτης του Jaques Samuel Pianos του Λονδίνου που προμηθεύει με άλλα Faziolis τη Χιούιτ μίλησε μαζί της μετά το ατύχημα και περιέγραψε την απώλεια ότι είναι «σαν να χάνεις ένα άκρο». Υποστήριξε δε πως: «Κάθε πιάνο είναι διαφορετικό. Μεγαλώνεις μαζί του κι αυτά αλλάζουν καθώς 'γερνούν'. Εξελίσσεστε μαζί. Για έναν πιανίστα, ένα πιάνο τέτοιου επιπέδου γίνεται προέκταση του σώματός του, γι'αυτό κι εκείνη (Χιούιτ) το έσερνε μαζί της σε κάθε ηχογράφηση».

Τα Fazioli είναι χειροποίητα πιάνο και κατασκευάζονται περίπου 150 χρόνο. Το συγκεκριμένο ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστό καθώς είχε τέσσερα πεντάλ. Ο Πάολο Fazioli σημείωσε πως δεν θα ξαναφτιάξει μοντέλο με τέσσερα πεντάλ όπως το F278 γιατί «είναι υπερβολικά μεγάλος βραχνάς».