Μέγαρο Μουσικής πρόγραμμα: To «No Man’s Land» κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στις 14 Μαρτίου [vid]

«No Man’s Land» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
«No Man’s Land» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Μέγαρο Μουσικής πρόγραμμα: To «No Man's Land» παρουσιάζεται στο Μέγαρο με την υποστήριξη του υπουργείου Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας και της πρεσβείας της Νέας Ζηλανδίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του κύκλου Μουσικά Πορτρέτα.

Μέγαρο Μουσικής πρόγραμμα: Tο έργο «No Man's Land» (Ουδέτερη ζώνη) του ελληνικής καταγωγής συνθέτη John Psathas (Γιάννη Ψαθά) κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στις 14 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής. Το πρωτότυπο πρότζεκτ πολυμέσων, διάρκειας 80 λεπτών, περιγράφεται ως «ζωντανό κινηματογραφικό κοντσέρτο». Συνδυάζει κινηματογραφικά ένα εικονικό διεθνές ανσάμπλ 150 μουσικών με 7 σολίστ, οι οποίοι ερμηνεύουν ζωντανά επί σκηνής.

Το έργο παραγγέλθηκε στον διεθνώς αναγνωρισμένο συνθέτη της ελληνικής Διασποράς και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2016 στους Εορτασμούς της Νέας Ζηλανδίας για το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ερμηνευτές που εμφανίζονται στην οθόνη είναι απόγονοι μαχητών από αντίπαλα στρατόπεδα του Μεγάλου Πολέμου και κινηματογραφήθηκαν σε πεδία μαχών εκείνης της εποχής σε όλον τον κόσμο.

Εκατόν πενήντα µουσικοί, απόγονοι αντιπάλων στον Μεγάλο Πόλεµο, φιλµογραφήθηκαν σε πεδία µαχών ανά τον κόσµο και από την οθόνη «συνδιαλέγονται» µουσικά µε ένα σύνολο επτά ερµηνευτών που παίζουν επί σκηνής. Σαν µια παγκόσµια ορχήστρα, οι µουσικοί, τόσο οι επί σκηνής όσο και οι επί της οθόνης, προσφέρουν µια µοναδική οπτική και ηχητική εµπειρία.

Αν γινόταν να γυρίσουµε πίσω στο χρόνο και να πούµε σε όσους βρίσκονταν στα πεδία των µαχών «µαντέψτε τι θα συµβεί εδώ ακριβώς που στέκεστε σε εκατό χρόνια από τώρα», θα µας πίστευαν; Αν πούµε τo ίδιo στους µαχητές των τωρινών συρράξεων, θα µας πιστέψουν; […] ∆ιεξάγουµε πολέµους ενάντια στο είδος µας. Κι όµως, ακόµα και στις χειρότερες στιγµές µας, η ανθρωπιά και η ενσυναίσθηση δεν χάνονται. Η ιστορία που αφηγούµαι µουσικά καταλήγει σε χειρονοµίες ευγένειας: «εχθροί» προσφέρουν ο ένας στον άλλον νερό, τσιγάρα, έναν ώµο για να γείρουν• καταλήγει –κι αυτό είναι το απίστευτο– στην πιο περίεργη και επικίνδυνη εφεύρεση του ανθρώπινου µυαλού, στο µέρος που καλείται «ουδέτερη ζώνη».

Γιάννης Ψαθάς

Μουσική σύνθεση- παραγωγή: Γιάννης Ψαθάς
Παραγωγή-σκηνοθεσία: Jasmine Millet 
Διευθυντής φωτογραφίας: Mathew Knight
Ήχος: Γιώργος Καρυώτης
Μοντάζ: Roger Grant

Επί σκηνής:
Jack Hooker κιθάρες
James Illingsworth πλήκτρα
Βαγγέλης Καρίπης κρουστά
Jolanta Kossakowska φωνή, βιολί
Σοφία Λαμπροπούλου κανονάκι
Caleb Robinson μπάσο
Στρατής Ψαραδέλλης πολίτικη λύρα, λύρα, σαζ