Σεζάρ ταινία:Ο Πολωνο-γάλλος σκηνοθέτης κατηγορείται από το 1978 στις ΗΠΑ για βιασμό μιας 13χρονης και θεωρείται«ανεπιθύμητο πρόσωπο» στο Χόλιγουντ. Περισσότεροι από 200 ηθοποιοί, παραγωγοί, σκηνοθέτες και προσωπικότητες του κινηματογράφου διατύπωσαν σε ανοιχτή επιστολή τους προς το ΔΣ της Ακαδημίας,αίτημα για «ριζική μεταρρύθμιση», όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.Σε αυτήν κατήγγειλαν τη «δυσλειτουργία» και την «έλλειψη διαφάνειας» στα οικονομικά της Ακαδημίας.

Επίσης εξέφρασαν παράπονα γιατί το ιδρυτικό καταστατικό των Σεζάρ δεν έχει αλλάξει εδώ και πολύ καιρό και γιατί τα σχεδόν 5.000 μέλη της Ακαδημίας δεν έχουν δικαίωμα ψήφου ούτε λόγου στις αποφάσεις της. Φεμινιστικές οργανώσεις οργισμένες από τις υποψηφιότητες της ταινίας του Πολάνσκι έχουν απευθύνει εκκλήσεις για μποϊκοτάζ και για διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τον χώρο που θα γίνει η τελετή απονομής που είναι προγραμματισμένη για τις 28 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο Salle Pleyel του Παρισιού. «Όταν κινητοποιούμαστε, συμβαίνουν πράγματα!» έγραψε στο Twitter η φεμινιστική κολεκτίβα Nous Toutes (Όλες Εμείς).

Μια άλλη οργάνωση, η Osez Le Feminisme (Τολμήστε τον Φεμινισμό), ανακοίνωσε το εξής: «Φανταστείτε τι έπεται. Μια νέα επιτροπή που θα ψηφίζει χωρίς την αυτοπεποίθηση του αρσενικού, χωρίς αδιαφάνεια και σεξισμό. Θα σταματήσουμε επιτέλους να χειροκροτούμε τους βιαστές και τους παιδεραστές που διαφεύγουν;».


Καταγγελία και από την υπουργό Ισότητας της Γαλλίας

Την παρουσία της ταινίας του Πολάνσκι στον κατάλογο με τις υποψηφιότητες κατήγγειλαν και η υπουργός Ισότητας της Γαλλίας καθώς και κριτικοί κινηματογράφου, αλλά η Ακαδημία απάντησε ότι δεν μπορεί να παίρνει «θέση για θέματα ηθικής» όταν αξιολογεί ταινίες. Πάντως, η Ακαδημία έχει ανακοινώσει στο παρελθόν μέτρα για την ενίσχυση της γυναικείας εκπροσώπησης στο διοικητικό της συμβούλιο. «Για να τιμήσουμε τους άνδρες και τις γυναίκες που έκαναν κινηματογράφο το 2019, για να βρούμε την ηρεμία και να διασφαλίσουμε ότι το κινηματογραφικό φεστιβάλ παραμένει αυτό ακριβώς-ένα φεστιβάλ-το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα να παραιτηθεί» ανέφερε η Ακαδημία σε ανακοίνωσή της. «Αυτή η συλλογική απόφαση θα επιτρέψει την πλήρη ανανέωση του συμβουλίου» προσθέτει.

Μια γενική συνέλευση πρόκειται να πραγματοποιηθεί μετά την επικείμενη τελετή απονομής για την εκλογή νέου ΔΣ και διοίκησης που θα εργαστούν για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού (της Ακαδημίας), ανέφερε η Ακαδημία. Το ΔΣ δήλωσε ότι θα ζητήσει από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου, μια υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού, να ορίσει έναν μεσολαβητή για να επιβλέπει τις «ριζικές μεταρρυθμίσεις» του καταστατικού του και της διοίκησης.