ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές:«Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της αμέλειας (;) της υπουργού να παραστεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, παρά το σχετικό αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθως την πρόσκληση του προέδρου της, την οποία η υπουργός υποτίθεται ότι είχε αποδεχθεί από τον περασμένο Νοέμβριο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος. Σημειώνεται, δε, ότι «οι υποθέσεις που αφορούν την πολιτική για τον Πολιτισμό αλλά και τη λειτουργία του ίδιου του υπουργείου και των εποπτευόμενων από αυτό οργανισμούς συσσωρεύονται, τα προβλήματα διογκώνονται και οι κινήσεις της υπουργού οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς. Ο καλλιτεχνικός κόσμος αλλά και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της παρακολουθεί εμβρόντητη το ξεδίπλωμα μιας πολιτικής που εξυπηρετεί οτιδήποτε άλλο εκτός από τον Πολιτισμό».

Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις διαφάνηκε η πρόθεση της υπουργού να μετατρέψει το υπουργείο σε κέντρο εκποίησης των πολιτιστικών αγαθών της χώρας, με εργαλεία την απαξίωση του έργου των φορέων πολιτιστικής κληρονομιάς, την αδρανοποίηση ή την κατάργηση θεσμικών αλλαγών που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους εποπτευόμενους φορείς σύγχρονου πολιτισμού και την πλήρη απαξίωση των εργαζομένων του Υπουργείου».
Επισημαίνεται επίσης ότι «στην κατατεθείσα ερώτηση περιλαμβάνονται τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα αλλά και οι εκκρεμότητες που συνεχώς αυξάνονται και τα προβλήματα που συνεχώς διογκώνονται». Ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγουν οι επερωτώντες βουλευτές «έχει χρέος να εμποδίσει την κατρακύλα του πολιτισμού, τη γελοιοποίηση των ανθρώπων του, το ξεπούλημα των αγαθών του».

Η ερώτηση περιλαμβάνει πάνω από 30 ερωτήματα εφ' όλης της ύλης. Πρώτος υπογράφοντας ο τομεάρχης Πολιτισμού του κόμματος, Πάνος Σκουρολιάκος.


ΣΥΡΙΖΑ κατά Μενδώνη για τα πνευματικά δικαιώματα: «Θέτει σε κίνδυνο ό,τι έχει επιτευχθεί»

Ευθύνες στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη είχε επιρρίψει το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστέρηση της άδειας της ΕΔΕΜ. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης των τεσσάρων σωματείων των δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων στο χώρο της μουσικής αποκάλυψε τις ολιγωρίες και τις αδιαφανείς προθέσεις της κυβέρνησης και της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού όσον αφορά το μέλλον της συλλογικής διαχείρισης του πνευματικού δικαιώματος στη χώρας μας.

Τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνηση παρέλαβε ένα αρκετά καθαρό τοπίο, αποτέλεσμα μιας σειράς ενεργειών της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που θα οδηγούσε ομαλά στην ίδρυση επιτέλους ενός συνεταιριστικού οργανισμού συλλογικής διαχείρισης υπό τον έλεγχο των ίδιων των δημιουργών.

Μια δύσκολη διαδρομή που υποστηρίχθηκε από όλους τους υπουργούς Πολιτισμού και την κυβέρνηση εν γένει, με τολμηρές αποφάσεις και σταθμούς τη διενέργεια ελέγχου στην ΑΕΠΙ, κάτι που καμία κυβέρνηση δεν είχε τολμήσει στο παρελθόν, το διορισμό επιτρόπου, την οριστική ανάκληση της άδειας της ΑΕΠΙ και, εντέλει τη δημιουργία της ΕΥΕΔ, μιας εταιρείας ειδικού σκοπού και περιορισμένης διάρκειας προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στον οργανισμό των δημιουργών. Μέχρι τις εκλογές, η ΕΥΕΔ είχε κάνει ήδη δύο διανομές μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, η ΕΔΕΜ, ο φορέας των δημιουργών είχε ιδρυθεί, οι δημιουργοί και οι δικαιούχοι είχαν ξεπεράσει τις μεταξύ τους διαφωνίες και διαμάχες, και είχαν ενωθεί στον κοινό στόχο, τη δημιουργία του δικού τους οργανισμού.

Σε συνάντηση που είχε μαζί τους ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα πρωθυπουργός τούς είχε διαβεβαιώσει ότι στηρίζει αυτό το σχέδιο, ασχέτως αν χρησιμοποίησε άκομψα τη συνάντηση μαζί τους για μικροπολιτικά οφέλη.

Και αίφνης, στο κάδρο εισέρχεται η κυρία Λ. Μενδώνη. Από τη θέση της υπουργού Πολιτισμού επί έξι και πλέον μήνες με πράξεις και παραλείψεις θέτει σε κίνδυνο ό,τι έχει επιτευχθεί, και καθυστερεί διαρκώς τη λύση που θα εξασφάλιζε στη χώρα μας συνθήκες διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων αντίστοιχες με τις διεθνώς ισχύουσες και στους δημιουργούς την ασφάλεια ότι δεν θα έπεφταν ξανά θύματα ιδιοτελών και άπληστων ιδιωτών. Η άδεια της ΕΔΕΜ καθυστερεί, με πρόσχημα την εκπόνηση ενός businessplan, το οποίο ο νόμος δεν απαιτεί. Αλλαγές τόσο στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΙ, όσο και στην ΕΥΕΔ, μιας και εξωθήθηκε σε παραίτηση η διορισμένη επίτροπος, προκαλούν καθυστερήσεις, διογκώνουν τις εκκρεμότητες, ενώ στο μεταξύ στο προσκήνιο εμφανίζονται δύο νέες ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες αδειοδοτούνται (νομίμως, είναι αλήθεια) από το ΥΠΠΟΑ.

Οι δημιουργοί ανησυχούν και ευλόγως ξεκινούν αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους τον αγώνα τους προκειμένου να τους δοθεί η πολυπόθητη άδεια και να ολοκληρωθεί μια διαδικασία που τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια έλυσε ουκ ολίγα προβλήματα και ξεπέρασε πολλά εμπόδια. Συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο σκάρωσαν χτες ευφάνταστα συνθήματα σε βάρος της υπουργού, προαναγγέλλοντας μάλιστα και τη… σιωπή τους.

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους έλληνες δημιουργούς και το δίκαιο αίτημά τους, στηρίζει το ελληνικό τραγούδι και την ελληνική μουσική, σημαντικότατο κομμάτι του σύγχρονου πολιτισμού μας, στηρίζει τη διαφάνεια στη διαχείριση του πνευματικού δικαιώματος σε μια εποχή που για πολλούς δημιουργούς αποτελεί μοναδική πηγή εσόδων. Περιμένουμε από την υπουργό την άμεση αδειοδότηση της ΕΔΕΜ και κάθε άλλη ενέργεια που θα εξασφαλίσει στους δημιουργούς τη δυνατότητα να ζουν από το προϊόν του πνευματικού τους μόχθου, που θα αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο να βρεθούν πάλι θύματα ιδιοτελών και άπληστων ιδιωτών.


Για τη μεταφορά αρχαιοτήτων απότο σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Την κατηγορηματική του αντίθεση με την απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), για τη μεταφορά αρχαίων, είχε διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θεωρούσε «απόφαση χειραγωγούμενη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και προαναγγελθείσα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι «πρόκειται για μία απόφαση που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Κι αυτό γιατί, μέσω του ΚΑΣ, το υπουργείο Πολιτισμού χλεύασε και απαξίωσε, και έμπρακτα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, την ελληνική επιστημονική κοινότητα, τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, τους ευαισθητοποιημένους πολίτες της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης. Αγνόησε ήδη ειλημμένες και τεκμηριωμένες αποφάσεις, εργασίες που είχαν ήδη ξεκινήσει, τις εκκλήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων και διεθνών οργανισμών».

«Η απόφαση περιφρόνησε την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη μακραίωνη ιστορία της, αποφασίζοντας την καταστροφή ενός σημαντικού, σπάνιου, πολύτιμου μνημείου της. Υποθήκευσε το μέλλον της πόλης και την καθημερινότητα των πολιτών της. Όλα θυσιάστηκαν στο βωμό της προσωπικής και μικροπολιτικής εκδικητικότητας και των ιδιωτικών συμφερόντων», σημείωνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν θα μείνουμε άπραγοι μπροστά σε αυτή την καταστροφή. Δεσμευόμαστε ότι θα στηρίξουμε την επιστημονική κοινότητα και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε κάθε τους ενέργεια που θα έχει στόχο να την αποτρέψει. Είμαστε και θα είμαστε παρόντες σε κάθε κοινωνική κινητοποίηση, σε κάθε νομική ή άλλη ενέργεια, σε κάθε προσπάθεια διεθνοποίησης του εγκλήματος που πρόκειται να συντελεστεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με ευθύνη εκείνων που μέχρι πρόσφατα πολιτεύονταν με όχημα τη φτηνή πατριδοκαπηλία και σήμερα δεν διστάζουν να διαγράψουν αιώνες πολιτισμού και ιστορίας», κατέληγεη Κουμουνδούρου.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις