Από τις εκδόσεις «Χρονικό» και με την επιμέλεια του Χρυσόστομου Φουντούλη κυκλοφόρησε το βιβλίο «Όψεις ενός πολύπλευρου έργου» (Αθήνα 2020). Πρόκειται για πολυσυγγραφική συμβολή, αφιερωμένη στα 40 χρόνια συγγραφικού έργου του γιατρού Γεράσιμου Ρηγάτου, επίκουρου καθηγητή της Ιατρικής και επίτιμου διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η συμπλήρωση 40 χρόνων από την πρώτη αυτόνομη έκδοση (1979) βιβλίου του τιμήθηκε με σχετικά δημοσιεύματα, δύο δημόσιες εκδηλώσεις, με αφιερωματικό τεύχος (Αρ. 57) του κεφαλονίτικου περιοδικού «Εύγερος» και με δύο αυτοτελείς εκδόσεις («Συλλογές, 2019 και «Χρονικό» 2020). Σήμερα τα διαφόρων ειδών λόγου βιβλία του έχουν φθάσει τα 78, ενώ αναφέρονται και 11 εκτεταμένα μελετήματα σε ομαδικές εκδόσεις ή αφιερώματα περιοδικών, καθώς και 14 ιατροϊστορικά «Ημερολόγια». Με την ευκαιρία του δεύτερου αφιερώματος για τα 40 χρόνια συζητήσαμε σχετικά με τον Γεράσιμο Ρηγάτο:

Πολυσυγγραφική συμβολή;

Κείμενα διαφόρων συγγραφέων και με διαφορετικά για τον καθένα γνωστικά αντικείμενα, ώστε να καλύπτονται οι διάφορες πλευρές του έργου μου. Πρόκειται για τις εισηγήσεις που έγιναν κατά την τιμητική εκδήλωση που οργάνωσε η Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών (ΕτΕΛ) τις 10 Απριλίου 2019. Εκτός δε από τα κείμενα των εισηγήσεων περιλαμβάνονται και οι φιλικοί χαιρετισμοί του Προέδρου της Εταιρίας Κώστα Καρούσου, του ομότιμου καθηγητή-γλύπτη Θεόδωρου Παπαγιάννη και του συγγραφέα-ιστορικού της Κτηνιατρικής Χρυσόστομου Φουντούλη.

Οι εισηγήσεις;

Αρχίζουν με την ομιλία του παλιού μου συνεργάτη στην Ιατρική Μιχάλη Καραμούζη, σήμερα καθηγητή της Ογκολογίας, καθώς η Ιατρική ήταν το κύριο έργο μου για τέσσερις δεκαετίες. Παράλληλα με αυτήν άλλωστε – και ίσως αντί αυτοθεραπείας ή «ψυχανάλυσης» − ανέπτυξα τα άλλα μου ενδιαφέροντα, ιστορία, λογοτεχνία, λαογραφία. Ο κ. Καραμούζης επισημαίνει εύστοχα όχι τα τυπικά μέρη της επαγγελματικής μου προσφοράς, αλλά τα ουσιαστικά, την επικοινωνία με τον ασθενή και την ψυχοκοινωνική του υποστήριξη.

Η ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα, ιδρύτρια και επί δεκαετίες ψυχή του Κέντρου αποτοξίνωσης «18 Άνω» καθώς και συγγραφέας συναφών θεμάτων, υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού «Τετράδια Ψυχιατρικής» κλπ. , προσεγγίζει μελετήματά μου αναφερόμενα σε συγγραφείς που βίωσαν την τρέλα, τον εγκλεισμό και την κοινωνική απομόνωση. Η δική μου απόπειρα κοινωνικής προσέγγισης επισημαίνεται και επεκτείνεται από την ομιλήτρια.

Η δρ Λαογραφίας Αλίκη Μανδηλαρά αναφέρεται σε ορισμένα από τα βιβλία μου, όπως τα Ιατρικά στη «Φόνισσα» του Παπαδιαμάντη, στα «Νεοελληνικά Επώνυμα με ιατρική προέλευση» και στο «Λεξικό Ιατρικής Λαογραφίας», βιβλία από τα οποία το ένα (Επώνυμα) εκδόθηκε σε τρεις εκδόσεις. Επίσης αναλύει από λαογραφική πλευρά ένα από τα πρόσφατα διηγήματά μου, του 2019 («Κάταγμα του Ισχίου»).

Λαογραφικοφιλολογικές εισηγήσεις;

Από δύο κορυφαίους των γραμμάτων μας. Τον Καθηγητή της Λαογραφίας και κριτικό Λογοτεχνίας Μιχάλη Μερακλή, Πρόεδρο της Λαογραφικής Εταιρείας και από την Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, καθηγήτρια της Νεοελληνικής Φιλολογίας.

Ο ομότιμος καθηγητής Μ. Μερακλής αναφέρθηκε εκτενώς στο βιβλίο μου «Μήδεια. Προσεγγίζοντας τη μαγεία και τη θεραπευτική της Προϊστορίας». Ξεδιπλώνει σε βάθος τον μύθο της Μήδειας, μάγισσας-θεραπεύτριας και φαρμακεύτριας, τα σημαίνοντα και τα σημαινόμενα, τις επιδράσεις του μύθου στο Λόγο και στην Τέχνη από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. «Θέλω να τονίσω ότι το βιβλίο διαβάζεται με την αίσθηση ενός ευχάριστου λόγου, γεγονός που οφείλεται και στην τρίτη ευρύτερα γνωστή επίδοσή του, της λογοτεχνικής δημιουργίας…», γράφει ο κ. Μερακλής.

Η ομότιμη καθηγήτρια Α. Κατσίκη-Γκίβαλου μίλησε με θέμα «Λογοτεχνία και Ιατρική. Το κυρίαρχο δίπολο στο δοκιμιακό και πεζογραφικό έργο του Γεράσιμου Ρηγάτου». Ειδικότερα αναφέρεται στα βιβλία «Πρόσωπα και ζητήματα», δοκίμια για την Ιατρική στη Λογοτεχνία, την λογοτεχνική παρουσίαση άρρωστων και κακοποιημένων παιδιών, στην έκθεση λογοτεχνικών μαρτυριών σε ιατροϊστορικά βιβλία κλπ. Η εισήγησή της κλείνει με αναφορές σε έξι συλλογές διηγημάτων μου, τις οποίες εξετάζει χωριστά.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με την εισήγηση του φίλου Γιώργου Κιούση που ήταν η πιο δύσκολη, καθώς είχε να συγκεντρώνει το διάσπαρτο σε περιοδικά και εφημερίδες έργο μου, τα δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Δημοκρατική Πορεία» της Πάτρας (πριν το 1967), σε εκείνα της «Ελευθεροτυπίας», των «Ιστορικών» και των «Πρωτοπόρων» της «Ελευθεροτυπίας», αλλά και της «Ιστορίας Εικονογραφημένης» του Παπύρου.

Με πρωσοπογραφία του Θεόδωρου Παπαγιάννη;

Τις εισηγήσεις ακολουθούν βιογραφικές και βιβλιογραφικές σημειώσεις, κατάλογος αφιερωμάτων στο έργο μου (έξι περιοδικά και έξι αυτοτελείς εκδόσεις) και ενδεικτικά κριτικά σημειώματα για τα τρία τελευταία βιβλία μου. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο προσωπογραφικό μου σχέδιο από τον Θ. Παπαγιάννη, που χρησιμοποιείται και στο εξώφυλλο της έκδοσης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις