Απόκριες στην Αθήνα: Ένα Διονυσιακό έθιμο, τα Φαλληφόρια, αναβίωσε για 7η συνεχόμενη χρονιά, στα πλαίσια των καρναβαλικών εκδηλώσεων, το βράδυ του Σαββάτου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, γεμίζοντας την Πλάκα με τεράστιους φαλλούς
Σε αυτό το Διονυσιακό έθιμο τεράστιοι φαλλοί χρωματιστοί έχουν τον πρώτο ρόλο στη σατιρική αυτή γιορτή που αποσκοπεί στον χαρούμενο ερχομό της Άνοιξης, όπως ακριβώς γινόταν πριν 1700 χρόνια. Μία εύθυμη εύθυμη πομπή του Διονύσου, με ρυθμούς και τραγούδια, χόρεψε παρέα με Βαυβώγριες, Μαινάδες, Σατύρους, Σειληνούς, και γλεντοκόπους. Η πομπή ξεκίνησε το Σάββατο στις 18.30 από την είσοδο του Μουσείου Ακροπόλεως και ξεσήκωσε με το κέφι της την Πλάκα, τη Ρωμαϊκή Αγορά, την Πλατεία Μοναστηρακίου, το Θησείο, ενώ κατέληξε στο αρχαίο νεκροταφείο Κεραμεικού.

Τα Φαλληφόρια στην αρχαία Ελλάδα
Φαλληφόρια ή Φαλλαγώγια ονομαζόταν μια αρχαία ελληνική γιορτή προς τιμήν του θεού Διόνυσου με οργιαστικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με τη λατρευτική κοινότητα «Λάβρυς», το κυρίαρχο μέρος της εορτής είναι η περιφορά του φαλλού εν πομπή γι' αυτό και μια εξίσου γνωστή ονομασία της τελετής ήταν και Φαλλαγώγια. Κατά την πορεία της πομπής άντρες μεταμφιεσμένοι σε Σιληνούς, Σατύρους και Βακχίδες, με θύρσους δάδες και ξύλινα ραβδιά που κατέληγαν σε δερμάτινους φαλλούς, χόρευαν γύρω από το περιφερόμενο ξόανο του Διονύσου, ενώ προπορεύονταν πάντα το Φαλλικό άρμα. Κατά την πορεία βέβαια οι μετέχοντες της πομπής έπιναν από δερμάτινους ασκούς οίνο και περιέπαιζαν τους περαστικούς, και με φαλλικά τραγούδια καλούσαν τον Διόνυσο–Φαλλήνα (προσωποποίηση του φαλλού) να έρθει να γιορτάσει μαζί τους. Όταν το ξόανο έφτανε στο προορισμό του ακλουθούσαν πάλι χοροί και φαλλικά άσματα αλλά και η συνακόλουθη ευωχία όλων των συμμετεχόντων με το άνοιγμα και την πόση από τα αγγεία που περιείχαν τον διονυσόγευστο οίνο. Υπήρχε μάλιστα και ένα ειδικό τελετουργικό αγγείο-ρυτό το οποίο, έκτος από την οικιακή λατρευτική χρήση του, πολύ πιθανών να χρησιμοποιούνταν και σε οινοποσίες των φαλληφορικών δρωμένων. To δρώμενο του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στη σκιά της Ακρόπολης, συμμετείχε πλήθος κόσμου, και πολλοί τουρίστες που ακολούθησαν την παρέλαση.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις