Προσφυγικό: Με 2.400 σωσίβια, χρησιμοποιημένα από πρόσφυγες, που κατάφεραν ή προσπάθησαν να διασχίσουν το Αιγαίο, καλύφθηκαν οι κολώνες της πύλης του Ινστιτούτου Τέχνης της Μινεάπολης στις ΗΠΑ. Τα χάρισαν οι αρχές της Λέσβου στον γνωστό κινέζο καλλιτέχνη Άι Γουέι Γουέι, ο οποίος έχει αναδείξει το Προσφυγικό μέσα από τα έργα του. Η εγκατάσταση με τον τίτλο "Safe Passage" ("Ασφαλές Πέρασμα") βρίσκεται στο Ινστιτούτο, όπου πραγματοποιείται έκθεση για την μετακίνηση πληθυσμών, η οποία υπήρχε όσο υπάρχει ο άνθρωπος στη Γη – και είναι πολύ παλιότερη από τα σύνορα.

Όπως γράφει ρεπορτάζ του Telesur, η εικόνα του επιβλητικού κτιρίου, με τα σωσίβια στις στήλες τραβάει τα βλέμματα των περαστικών και ξυπνά την προσοχή τους. Αυτό είναι το θέμα άλλωστε, λέει ο επιμελητής της έκθεσης, Γκάμπριελ Ρίτερ. "Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα σταματήσουν για να το προσέξουν, θα μπουν στη διαδικασία να σκεφτούν" δήλωσε στο CNN και πρόσθεσε: "Γιατί εδώ στη Μινεσότα, αυτοί είναι οι φίλοι μας, οι γείτονές μας, οι άνθρωποι που ζουν μαζί μας, ως μέλη της κοινότητάς μας".

Η ίδια εγκατάσταση στο Βερολίνο

Σημειώνεται πως η Μινεσότα έχει τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων αναλογικά με τον πληθυσμό, από οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία των ΗΠΑ και αυτός είναι ο λόγος που το Μουσείο θέλησε να φιλοξενήσει το έργο του Άι Γουέι Γουέι.

Το έργο με τον τίτλο "Safe Passage" που ίσως ηχεί ειρωνικό, ίσως και ως μία έκκληση να αναζητηθεί μία ασφαλής οδός για τους ανθρώπους αυτούς,παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2016 στο Βερολίνο και από εκεί ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Η έκθεση στο Ινστιτούτο Τέχνης της Μινεσότα φέρει τον τίτλο "Όταν η πατρίδα, δεν σε αφήνει να μείνεις: Τέχνη και Μετανάστευση".

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις