Θέατρο Αθήνα 2020:Μίαπαράσταση, αυστηρώς ακατάλληλη για ανήλικους, γυρισμένη με βάση τις αρχές τουDogme 95*(αναφέρονται στην συνέχεια ποιες είναι αυτές οι αρχές) ανεβαίνει στο θέατρο για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδαProvaT.O. Athens.

Η υπόθεση:Στους «Ηλίθιους»ο Trier καταθέτει ακόμη μια προκλητική ιστορία. Μια ομάδα καλλιεργημένων νεαρών αποφασίζει να αντιδράσει στην κοινωνική πραγματικότητα που βιώνει οργανώνοντας ένα κοινόβιο «ηλιθίων». Η βασική τους δραστηριότητα αποτελείται από παρεμβάσεις τους στον κόσμο των κανονικών ανθρώπων, με στόχο τις ηθικές αρχές που διέπουν το δυτικό κόσμο. Οι Ηλίθιοι δημιουργούν χάος και αναρχία όπου και αν βρεθούν. Με τις πράξεις τους θα προκαλέσουν, θα σοκάρουν, θα ενοχλήσουν, θα γελοιοποιήσουν τους εαυτούς τους και τους συνανθρώπους τους.

Προηγήθηκε η ταινία που γυρίστηκε με βάση τις αρχές τουDogme 95*, ένα καλλιτεχνικό μανιφέστο-αντίδραση στην κουλτούρα του Χόλυγουντ, με πρωτεργάτες τονΤrierκαι τονVinterberg, που βάζει ουσιαστικά μια «ζώνη αγνότητας» στη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας: η κάμερα στο χέρι (υποχρεωτικά), γυρίσματα αποκλειστικά σε φυσικούς χώρους, όχι κατασκευασμένα ντεκόρ, όχι τεχνητοί φωτισμοί, κανενός είδους εφέ κ.λ.π.. Ήταν υποψήφια στο φεστιβάλ των Καννών για τον Χρυσό Φοίνικα αν και οι κριτικοί μέχρι και σήμερα συγκρούονται για το αν η ταινία είναι «Αριστούργημα» ή «Σκουπίδι».

Η παράσταση:Η μεταφορά της «ιδέας» τουLars von Trierστη θεατρική σκηνή δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την απόφαση να δημιουργήσουμε ένα δικό μας σύστημα από κανόνες. ΤοDOGMA 2020ακολουθεί κάποιους κανόνες από το δόγμα 95 που έχουν εφαρμογή στο θέατρο και προσθέσαμε και κάποιους που αφορούν εμάς και το θέατρο σήμερα. Στην παράσταση οι ηλίθιοι θα έρθουν αντιμέτωποι πάνω στη σκηνή με τους “κανονικούς” ανθρώπους.

Η συνύπαρξή τους είναι ένα πείραμα που δοκιμάζει τις κοινωνικές αντοχές, την ανοχή μας στο διαφορετικό, τα όρια της εξτρεμιστικής δράσης και τους λόγους ύπαρξής της. Βάζουμε στο τραπέζι το ερώτημα: Ποιος είναι κανονικός και ποιος ηλίθιος; Επανερχόμαστε στο ερώτημα: Πόσο ηλίθιος μπορεί να γίνει κάποιος για αυτά που πιστεύει; Γελάει όταν σκέφτεται πως είναι περισσότερο ηλίθιος από όσο νομίζει. Τελικά «Οι ηλίθιοι» είναι ένα έργο από ηλίθιους, για ηλίθιους, με θέμα τους ηλίθιους. Όσοι κάνουν θέατρο είναι ηλίθιοι, ο διαφορετικός είναι ηλίθιος, οι άνθρωποι που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι είναι ηλίθιοι. Οι ηλίθιοι είναι μια μειονότητα, όλες οι μειονότητες είναι ηλίθιες. Οι ηλίθιοι είναι οι άνθρωποι του μέλλοντος.

DOGMA 2020:Οι αρχές – κανόνες που ισχύουν:

  • Σκηνικά και είδη φροντιστηρίου πάνω στη σκηνή δεν επιτρέπονται εκτός αν υπάρχουν στο χώρο που γίνεται η παράσταση ή είναι προσωπικά αντικείμενα των ηθοποιών.
  • Η σκηνή και οι θεατές πρέπει να επικοινωνούν, δεν υπάρχει τέταρτος τοίχος, η σκηνή είναι ενοποιημένη με το χώρο των θεατών.
  • Ειδικά εφέ δεν είναι αποδεκτά.
  • Απαγορεύεται η επιπόλαιη δράση. Φόνοι, όπλα κλπ δεν πρέπει να υπάρχουν.
  • Ο σκηνοθέτης δεν αναφέρεται στους συντελεστές.
  • Η θεματολογία του έργου πρέπει να έχει κοινωνικό και πολιτικό πρόσημο και να αφορά την κοινωνική κατάσταση σήμερα.
  • Η παράσταση λαμβάνει χώρα στο εδώ και τώρα και κάθε φορά είναι κατά κάτι τι διαφορετική.
  • Όταν το έργο είναι γραμμένο από ξένο συγγραφέα δεν μεταφέρουμε τον τόπο και τους χαρακτήρες στην Ελλάδα.

Γνωρίστε την PROVAT.O. ATHENSProvaT.O. (Prova Theatre Organization) Athens δημιουργήθηκε το 2013 βασισμένη στις αρχές της καλλιτεχνικής κολεκτίβας από τουςΒαγγέλη Λάσκαρη(σκηνοθέτης) καιΔημήτρη Μαγκλάρα(ηθοποιός). Προηγούμενες δουλειές τους είναι: “O συγγραφέας” του Τιμ Κράουτς, «Μάρτυρας» του Marius von Mayenburg, «Πείνα» του Χαράλαμπου Γιάννου, “Frozen” της Bryony Lavery, «Μια μέλισσα τον Αύγουστο» του Θοδωρή Αθερίδη, “Mr. Kolpert” του David Gieselmann, «Τα τέσσερα τετραγωνικά» της Άρτεμις Μουστακλίδου, “Nord-Ost, μέρες που ξεχάστηκαν” του Torsten Buchsteiner, “Jack and Jill, ένα ρομάντζο” της Jane Martin.

Συντελεστές
Συγγραφέας :Lars von Trier
Μετάφραση – Δραματουργία – Σκηνική προσαρμογή:Βαγγέλης Λάσκαρης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση :Πάνος Πανάκος
Κίνηση – χορογραφίες :Φώτης Νικολάου
Boηθός σκηνοθέτη:Γιέλενα Γκάγκιτς
Φωτογραφίες (παράστασης):Γιάννης Κυλπάσης
Φωτογραφίες (Λιπάσματα):Εύα Μπαλάση
Σκηνοθεσία video trailer:Ασημίνα Διονυσοπούλου
Μοντάζ video trailer:Θοδωρής Θεοδώρου
Αφίσα παράστασης :Νίκος Παναγόπουλος
Δημόσιες σχέσεις :Biri Biri Communication
Παραγωγή:ProvaT.O. Athens(Prova Theatre Organization) A.M.K.E.

Παίζουν (αλφαβητικά):
Δημήτρης Δημάκης, Ελένη Θανάση, Ιωάννα Κεραυνού, Τάσος Κονταράτος, Δημήτρης Μαγκλάρας, Βίκυ Μαϊδάνογλου
Τη φωνή της χαρίζει στην παράσταση ηΑναστασία Λεωνίδου.

Γενική είσοδος:13€
Προπώληση Viva:10€
Μειωμένο [Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)]:10€
Ατέλειες :5€