Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά από ένα 48ωρο διαρκών συνομιλιών της πολιτικής ηγεσίας με διευθυντές και στελέχη των πολιτιστικών εποπτευόμενων φορέων, έστειλε επιστολή στους επικεφαλής αυτών των φορέων, ζητώντας να αναπτύξουν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής Πολιτισμού, έτσι ώστε οι πολίτες να μην αποκοπούν από τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία. Όπως ανέφερε η υπουργός: «Η εξεύρεσητρόπων πρόσβασης των πολιτών στο Πολιτισμό είναι σήμερα απολύτως αναγκαία, δεδομένων των έκτακτων μέτρων προφύλαξης, που έχουν επιβληθεί». Ήδη μάλιστα αναπτύσσονται πρωτοβουλίες για να στηριχθούν οι φορείς σύγχρονου πολιτισμού, οι καλλιτέχνες που πλήττονται άμεσα αλλά και να τροφοδοτηθούν με πλούτο πολιτισμού οι πολίτες στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μένουμε Σπίτι».

Η υπουργός Πολιτισμού ζήτησε από τους εποπτευόμενους φορείς νααποτιμήσουν τον αντίκτυπο στον προγραμματισμό τους από τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ταυτόχρονα να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στο κοινό ψηφιακά. Ήδη βλέπουμε διεθνώς κορυφαίους οργανισμούς, όπως η Metropolitan Opera, η όπερα της Βιέννης, η Φιλαρμονική του Βερολινου και άλλοι να ανοίγουν δωρεάν στο διαδίκτυο συναυλίες και παραστάσεις. Επίσης, δημιουργοί εκτός δημοσίων φορέων, με γενναιοδωρία και αίσθηση ευθύνης ανεβάζουν ήδη υλικό από σημαντικές παραστάσεις τους. Για να προχωρήσει το υπουργείο σε εκτίμηση τηςκατάστασης χρειάζεται τη συνολική και πλήρη αποτύπωση των αλλαγών αλλά και των τροποποιήσεων που αναγκάστηκαν να επιφέρουν οι οργανισμοί στο πρόγραμμά τους.

Το Yπουργείο Πολιτισμού ζήτησε επίσης από τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουνμέσω εναλλακτικών τρόπων έκφρασης ώστε να παραχθεί νέο πολιτιστικό υλικό, το οποίο μπορεί να διατίθεται μέσω των ιστοσελίδων των Οργανισμών (με ή και χωρίς χρέωση).«Η ύπαρξη του αρχειακού πολιτιστικού υλικού (παραστάσεις θεατρικών έργων, συναυλίες, όπερες, αναγνώσεις, διαλέξεις, παρουσίαση και ανάλυση έργων τέχνης, video art κ.λ.π.) μπορεί εύκολα να είναι προσβάσιμο στο κοινό ψηφιακά (με ή χωρίς χρέωση)», όπως σημείωσε ηκ. Μενδώνη και ζήτησετην προετοιμασία του πολιτιστικού υλικού ώστε να ανεβεί στις ιστοσελίδες των οργανισμών.