Κορονοϊός Αμερικανός συγγραφέας: Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ρίτσαρντ Πρέστον έγραψε το βιβλίο «The Hot Zone» για τον ιό του Έμπολα που έγινε αμέσως μπεστ σέλερ και που άλλαξε τελείως τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει τις πανδημίες, προωθώντας δράση και συζήτηση γύρω από τη βιοτρομοκρατία και τη δημόσια υγεία . Ο συγγραφέας του βιβλίου που έγινε και ταινία, («Outbreak»), το 1995, μίλησε στο περιοδικό «Rolling Stone» για την εξάπλωση του νέου κορονοϊού υπογραμμίζοντας ότι όπως και στην περίπτωση του Έμπολα η κοινωνική απομάκρυνση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει, και φέρνει τεράστια διαφορά στην εκρηκτικότητα μιας επιδημίας.

«Στην Αφρική, στην αρχή, οι άνθρωποι πίστευαν ότι ο Έμπολα δεν ήταν πραγματικός, ότι ήταν μια πλεκτάνη από το παρακράτος , ότι ήταν fake news και ότι δεν ήταν πολύ ανησυχητικός και ότι θα περνούσε. Αλλά μόλις κατάλαβαν τι ήταν ο Έμπολα, άρχισαν την αυστηρή κοινωνική απομάκρυνση και επίσης έθεσαν χωριά σε καραντίνα. Και ο Έμπολα εξαφανίστηκε μέσα σε λίγες εβδομάδες στα χωριά, στα οποία εμφανίστηκε. Η κοινωνική απομάκρυνση είναι αυτό που σκότωσε τον Έμπολα» ανέφερε ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας .

Αναφερόμενος στην εξάπλωση του ιού COVID-19 τη χαρακτήρισε μία πτυχή ενός πολύ ευρύτερου φαινομένου, που είναι το γεγονός ότι «ιοί που δεν συναντήσαμε ποτέ πριν ως ανθρώπινα όντα διαρρέουν από τα οικοσυστήματα της γης. Και οι επιδημίες και οι εξάρσεις, γίνονται όλο και συχνότερες και τώρααυξάνονται ραγδαία».

«Πώς μπορούμε να αυτοπροστατευθούμε ως είδη; Υπάρχουν απαντήσεις. Η μία είναι αυτό ακριβώς που γίνεται, να χρησιμοποιήσετε την κοινωνική απομόνωση και να μπείτε σε καραντίνα αυτοβούλως για να προστατευτείτε. Αυτός είναι ο αρχαίος τρόπος αντιμετώπισης των επιδημιών» τόνισε ο Ρίτσαρντ Πρέστον.

Ο Ρίτσαρντ Πρέστον στη συνέντευξή του στο Rolling Stone παρατήρησε ακόμη ότι οι Αμερικανοί δεν πανικοβάλλονται. «Έχουμε την τάση να αγνοούμε τα προβλήματα όσο μπορούμε και όταν ξαφνικά ξυπνάμε από το γεγονός ότι έχουμε πραγματικό πρόβλημα είμαστε αξιοθαύμαστοι στην επίλυσή του» ανέφερε.