Μένουμε Σπίτι -Παίζουμε σπίτι: Το ένα μετά το άλλο, μουσεία ή θέατρα δίνουν τη δυνατότητα μέσω του διαδικτύου να μπουν στα σπίτι μας και να προσφέρουν πολιτισμό, ψυχαγωγία και γνώση. Το Θέατρο Τέχνης λόγου χάρη λειτουργεί με εναλλακτικό τρόπο με τη λειτουργία«Το Θέατρο Τέχνης -και- στο σπίτι» μέσω διαδικτύου.Τώρα καιτο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, που παραμένει κλειστό όπως όλα τα άλλα, ετοίμασε κάτι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τα παιδιά.

Μέσα όμως από μία σειρά online δραστηριοτήτες προσκαλεί λοιπόν τους μικρούς φίλους του, σε ένα δημιουργικό ταξίδι στον Πολιτισμό, από το σπίτι. Εκτός από βίντεο που είναι διαθέσιμα, από προηγούμενες εκθέσεις και ψηφιακές συλλογές, το online πρόγραμμα «Παίζοντας στο σπίτι» προσκαλεί τα παιδιά να φτιάξουν τα ίδια παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων: κουδουνίστρες, κούκλες, παιχνίδια με ρόδες, ζωάκια από πηλό, αστράγαλους, μπάλες αλλά και ξύλινα αλογάκια, που διασκέδαζαν τα παιδιά την αρχαιότητα. Αγαπημένα παιχνίδια ήταν επίσης τα ομαδικά, όπως το κρυφτό, η τυφλόμυγα, τα αγαλματάκια ακούνητα, το κουτσό, αλλά και οι γρίφοι και τα αινίγματα.

Ιδιαίτερα εμπνευσμένο το πρόγραμμα, δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να ντυθούν και να χτενιστούν ως αρχαίοι Έλληνες και Ελληνίδες, φτιάχνοντας τα δικά τους ρούχα, κοσμήματα, στολίδια, κορδέλες και καπέλα, με απλά υλικά.
Όσα παιδιά θέλουν να συμμετάσχουν, αρκεί να μπουν στοCycladic.gr, να κατεβάσουν τα αρχεία, με τη βοήθεια των γονιών τους, και να φτιάξουν τα δικά τους παιχνίδια, ή να παίξουν με τα αδέλφια τους όπως έπαιζαν τα παιδιά στους αρχαίους καιρούς. Το μουσείο υπόσχεται ότι θα ακολουθήσουν νέες δράσεις online μέσω της ιστοσελίδας Cycladic.gr


Αυτό το πήλινο αλογάκι είναι 3000 ετών

Θα εκπλαγούν ευχάριστα διαπιστώνοντας πόση ομοιότητα έχουν παιχνίδια της εποχής τους με αυτά της αρχαιότητας, όπως π.χ.τα τροχήλατα παιχνίδια: ζωόμορφα παιχνίδια με ρόδες, στα οποία έβαζαν ένα χαλινάρι για να μπορούν να τα «οδηγούν».Επίσης, τα παιδιά έπαιζαν και με μπάλες, φτιαγμένες από κύστη γουρουνιού ή από ύφασμα, γεμισμένα με αέρα.Τα δε ομαδικά παιχνίδια είναι γνωστά από την αγγειογραφία, τις γραπτές πηγές, αλλά και από ευρήματα ανασκαφών. Στη μινωική Κρήτη ήταν δημοφιλή τα επιτραπέζια παιχνίδια με ζάρια και πούλια, πρόδρομοι σύγχρονων παιχνιδιών.Ένα από τα πιο δημοφιλή ατομικά παιχνίδια ήταν η "πλαταγή", η σημερινή κουδουνίστρα, την οποία έδιναν στα βρέφη για να ηρεμούν από τον ήχο του κουδουνιού. Άλλο παιχνίδι για μεγαλύτερα παιδιά ήταν οι "πλαγγόνες", πήλινες κούκλες, που μπορεί να συνοδεύονταν από μικρογραφικά αγγεία και έπιπλα. Αυτά τα παιχνίδια συγκαταλέγονταν στα παιχνίδια μίμησης, τα οποία στόχευαν στη μιμητική επανάληψη των δραστηριοτήτων των ενηλίκων.