"Μένουμε Σπίτι" και ψυχαγωγούμαστε: "Όσο μένουμε σπίτι, θα επιδιώκουμε να μοιραζόμαστε μαζί σας τρόπους για να συνεχίσουμε να ψυχαγωγούμαστε, να μαθαίνουμε, να ανακαλύπτουμε και να διασκεδάζουμε, από το σπίτι" αναφέρει ανακοίνωση του ΚΠΙΣΝ και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, ανέβασε στο Διαδίκτυονέα σκηνική ανάγνωση των ποιημάτων της Σαπφώς, από τη σειρά "Παραβάσεις". Η ανάγνωση, της Θεοδώρας Τζήμου και του Γιώργου Γάλλου, είναι για πρώτη φορά διαθέσιμη ψηφιακά.

Ακούστε εδώ την ανάγνωση των ποιημάτων

Επίσης, μεαφορμή την έκθεση "ΠΟΙΗΤΙΚΑ: Η ζωγραφική συναντάει την ποίηση"του Γιάννη Ψυχοπαίδη στο ΚΠΙΣΝ, ο Νίκος Κουρής και η Αμαλία Μουτούση απαγγέλλουν επιλεγμένα ποιήματα μεγάλων ποιητών μας, ενώ μέσα από διαλέξεις εμπλουτίζουμε τη γνωριμία μας με την ποίηση.

Περιηγηθείτε στον ακουστικό περίπατο

Φέτος το ΚΠΙΣΝ,παρουσίασεμια μεγάλη αναδρομική έκθεση του Γιάννη Ψυχοπαίδη με ζωγραφικές ενότητες του καλλιτέχνη οι οποίες αναφέρονται, εμπνέονται και συνομιλούν με τους ποιητές και τον ποιητικό τους λόγο.Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Από το 1963 μέχρι το 1968 σπούδασε χαρακτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και στη συνέχεια ζωγραφική, με υποτροφία του γερμανικού κράτους, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου (1970-1976).

Υπήρξε μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Α» τη δεκαετία του 1960 και μέλος της εικαστικής ομάδας του περιοδικού Επιθεώρηση Τέχνης· ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Νέοι Έλληνες Ρεαλιστές» (1971-1973)· ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών (Αθήνα 1974-1976)· μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «10/9» του Μονάχου (1975)· προσκεκλημένος του Καλλιτεχνικού Προγράμματος του Δυτικού Βερολίνου DAAD (1977).

Από το 1977 μέχρι και το 1986 έζησε και εργάστηκε στο Βερολίνο. Από το 1986 μέχρι το 1992 έζησε και εργάστηκε στις Βρυξέλλες. Το 1994 εκλέχθηκε καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, όπου δίδαξε έως το 2012. Το 2013 εκλέχθηκε ομότιμος καθηγητής.

Από το 1966 μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε πολλές σημαντικές ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί, πινακοθήκες και μουσεία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, όπως Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ιρλανδία, Αλβανία, Ιαπωνία, Βέλγιο, Αλγερία, Κύπρο, Σουηδία, Ισραήλ, Ιράν, Τουρκία, Αγγλία, Καναδά, Ρουμανία, Αίγυπτο, Πολωνία, Ολλανδία, Ιταλία, Αμερική και Κίνα.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Γιάννη Ψυχοπαίδη, οιστορικός και κριτικός της τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος συνομίλησε με τον ζωγράφο πάνω στα έργα της έκθεσης.Η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ερωτήματα που θέτουν τα έργα της έκθεσης μεταξύ Ποίησης και Ιστορίας και με το βλέμμα στον Καβαφικό στίχο:

«τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
αν δεν τους κουβανείς μες στην ψυχή σου,
αν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.»