Χιλιάδες εργαζόμενοι στο χώρο του θεάματος, ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές, τραγουδιστές, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, τεχνικοί ζωντανού θεάματος και ακροάματος, αν και συγκέντρωσαν περισσότερα από 210 ένσημα το 2018, δηλαδή είχαν εργαστεί για περισσότερους από 8 μήνες, δεν εντάσσονται στα μέτρα στήριξης.

Σήμερα μάλιστα στις 12 το μεσημέρι διαδήλωσαν μπροστά στο Υπουργείο εργασίας αναγκάζοντας το απόγευμα τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει ειδική αναφορά κατά την ττριτολογία του στη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής που ασχολήθηκε με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Συγκεκριμένα δεσμεύτηκε ότι το επόμενο διάστημα, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων ενώ άφησε ανοιχτό το ζήτημα της τέλεσης πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ αυτό το καλοκαίρι.

Ο καλλιτέχνης δεν είναι επάγγελμα

Οι Έλληνες καλλιτέχνες είναι χιλιάδες και έφτιαξαν ένα καταπληκτικό βίντεο για να διαμαρτυρηθούν. Γράφουν χαρακτηριστικά:

 To bίντεο αυτό δεν κυκλοφόρησε δημόσια για να απαιτήσουμε / ζητήσουμε το επίδομα που προβλέπεται λόγω κορονοϊού. Έχουμε την αίσθηση πως αφού η Πολιτεία αποφάσισε να εντάξει τους καλλιτέχνες και του τεχνικούς του κλάδου “Θέαμα και Ακρόαμα”, θα το πραγματοποιήσει. Το βίντεο αυτό έγινε για να ενώσει τις φωνές όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων του χώρου μας για πρώτη φορά. Να ενώσει τα περισσότερα επαγγέλματα του κλάδου μαζί συλλογικά, όσων είναι μπροστά από τις κάμερες, επώνυμων και μη, αλλά και όσων εργάζονται πίσω από αυτές, όσων είναι πάνω στη σκηνή αλλά και στα παρασκήνια. Δεν ζητάμε φιλανθρωπία, δεν ζητιανεύουμε το επίδομα, ζητάμε να αναγνωρίζεται το έργο μας / η δημιουργία μας ως επάγγελμα.

Ζητάμε την δίκαιη αντιμετώπισή μας ως εργαζόμενοι. Ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι. Είμαστε μια φωνή που στόχο έχει τον σεβασμό των καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες και οι τεχνικοί του κλάδου δεν είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας. Είναι άνθρωποι που αξίζουν να ζουν, να δρουν και να προσφέρουν στην κοινωνία αξιοπρεπώς. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο… Ευχαριστούμε θερμά τους : Ερρίκο Μηλιάρη, Κωστή Καπελώνη, Θοδωρή Παράβα, Ανδρέα Σαββίδη, Μερόπη Βεργή, Μαρία Λαϊνά, Δημήτρη Μπαρνιά και Πόλυ Κυριάκου για την πολύτιμη βοήθειά τους για να γίνει αυτό το βίντεο και πιο πολύ τον Zan Tot (Θανάση Τότσικα) που εργάστηκε αφιλοκερδώς για να μοντάρει αυτό το βίντεο. Η ανταπόκριση στο κάλεσμα γι’ αυτό το συλλογικό βίντεο ήταν συγκινητικά μεγάλη και σας ευχαριστούμε από καρδιάς! Να είστε όλοι καλά!

Μαύρο, σιωπή και επιστολές

Άλλοι καλλιτέχνες δηλώνουν: «Δεν ζητάμε φιλανθρωπία, δεν ζητιανεύουμε το επίδομα, ζητάμε να αναγνωρίζεται το έργο μας, η δημιουργία μας ως επάγγελμα. Ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε ως εργαζόμενοι, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι».

Νωρίτερα σήμερα δημοφιλείς καλλιτέχνες όπως η Φωτεινή Βελεσιώτου και η Νατάσσα Μποφίλιου

Η ιδιόχειρη επιστολή της Φωτεινής Βελεσιώτου

γέμισαν με μαύρο χρώμα τα social media τους ή έγραψαν ιδιόχειρες επιστολές διαμαρτυρόμενοι για την απαξίωση των 150.000 εργαζομένων του πολιτισμού από την κυβέρνηση.

Η ανάρτηση της Νατάσας Μποφίλiου στο facebook

Οι καλλιτέχνες είναι και εργαζόμενοι. Τις περισσότερες φορές σε δύσκολες συνθήκες, ασταθές περιβάλλον και αναντίστοιχες  του κόπου τους αμοιβές. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση και μόνο ενάμιση μήνα μετά από επιστολές, κινητοποιήσεις και αντιδράσεις άκουσαν σήμερα υπόσχεση από αρμόδια χείλη. Το flash.gr συμπαρίσταται στον αγώνα των καλλιτεχνών. Το χειροκρότημα δεν πρέπει να είναι άδειο και υποκριτικό. Και η σιωπή τους είναι εκκωφαντική… Είναι χιλιάδες και είναι άνθρωποι.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις