Δονούσα – Κέδρος 1972: «Ο Γιώργος του Κέδρου» των Γιάννη και Γιώργου Κολόζη, δεν είναι απλώς ένα ντοκιμαντέρ αλλά ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο, μια μελέτη στην έννοια της μνήμης, με γυρίσματα από το 1972 έως το 2020.

Η ιστορία του ντοκιμαντέρ ξεκίνησε το 1972, όταν ο Γιώργος Κολόζης πήγε για πρώτη φορά στη Δονούσα με μια 8άρα κινηματογραφική μηχανή κι έμεινε μόνος του στην παραλία του Κέδρου. Δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα και η λέξη τουρισμός ήταν άγνωστη στους κατοίκους του νησιού. Μένοντας μόνος του στην παραλία του Κέδρου και πηγαίνοντας κάθε χρόνο ως το 1978 απέκτησε το παρατσούκλι “Ο Γιώργος του Κέδρου”.

Η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ στη Δονούσα έγινε ένα όνειρο που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει κι έτσι το όνειρο ήρθε στα χέρια του γιου του, Γιάννη, που από το 2010 ξεκίνησε το δικό του προσωπικό ταξίδι στο νησί με σκοπό την τελική ολοκλήρωση του ντοκιμαντέρ, μιας ιστορίας στην οποία ο χρόνος αντιμετωπίζεται ως μια αναθεώρηση της παρούσας στιγμής.

Γυρισμένο με όλα τα φορμά του ανεξάρτητου κινηματογραφιστή, φιλμ 8μμ, 16μμ, video BETA, miniDV, DVCPRO, HDV, DSLR HD, 4K, με γυρίσματα από το 1972 ως το 1978, το 1999 και από το 2007 ως το 2018 και χρηματοδοτημένο μόνο από μια καμπάνια crowdfunding ώστε να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωσή του.

Ένα κινηματογραφικό έργο όμως δεν είναι ολοκληρωμένο αν δεν φύγει από τους δημιουργούς του για να κάνει τη δική του ζωή. Ας αρχίσει λοιπόν κι αυτό το ταξίδι, έστω και διαδικτυακά αλλά πάντα με τελικό προορισμό τις συλλογικές προβολές που μας φέρνουν κοντά και μέσα από τις οποίες ολοκληρώνεται πραγματικά μια ταινία.

Ο Γιώργος του Κέδρου, το ντοκιμαντέρ που ξεκίνησε το 1972 ο Γιώργος Κολόζης και ολοκλήρωσε ο γιος του Γιάννης το 2020, θα προβληθεί διαδικτυακά για περιορισμένες προβολές (400) από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από 19 – 28/5. Για να παρακολουθήσει κάποιος-α την ταινία, θα χρειαστεί μια απλή εγγραφή στη σελίδα https://www.filmfestival.gr/el/section-tdf/movie/1052/12797

Πηγές: cinemagazine.gr , elculture.gr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις