Παγκόσμια ημέρα πολιτισμού: Από το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, γίνονται διάφορα δρώμενα σε όλη την Αθήνα αλλά και σε μια σειρά από άλλες πόλεις.
Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού ξεκίνησε με μία καταπληκτική «παράσταση» μπροστά από τη Βουλή ενώ ακολούθησε νέα διαδήλωση με αφετηρία το υπουργείο Πολιτισμού και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας θα γίνονται διάφορα δρώμενα σε όλη την Αθήνα και σε μια σειρά από άλλες πόλεις.

Το video είναι του φωτογράφου Άγγελου Καλοδούκα

«Η πανδημία χτύπησε το χώρο της Τέχνης και του πολιτισμού αρκετά πριν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων περιορισμού, που επέβαλλε η Κυβέρνηση. Από την πρώτη στιγμή καλλιτέχνες και εργαζόμενοι του χώρου συμβάλαμε με την Τέχνη μας και με όλες μας τις δυνάμεις, για να κρατηθεί ψηλά το ηθικό της κοινωνίας. Μείναμε σπίτι, αλλά ΔΕ μείναμε σιωπηλοί”

Κινητοποίηση εργαζομένων στις τέχνες 21/5

Πίσω από τον πολιτισμό υπάρχουν άνθρωποι.#SupportArtWorkers

Gepostet von ΣΠΟΥΤΝΙΚ- Sputnik Magazine am Donnerstag, 21. Mai 2020

Μερικά από τα αιτήματα των καλλιτεχνών είναι:

  • Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα
  •  Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.

Λάρισα: Πορεία καλλιτεχνών και ανθρώπων του πολιτισμού στην πόλη

  • Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
  • Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράττουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).

Η ημέρα είχε και καλά της νέα. Έσπασε το απόστημα της ληστρικής ΑΕΠΙ
Συνταγματική και νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2018, με βάση την οποία ανατέθηκε, εκτάκτως για δύο χρόνια, στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) η διαχείριση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των μελών της «ΑΕΠΙ-Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας». Πρόκειται μια απόφαση που «δικαιώνει τους καλλιτέχνες».

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτές τις παρεμβάσεις του Σταύρου Ξαρχάκου, του αείμνηστου Θάνου Μικρούτσικου, της εταιρείας «Universal Μουσική Εκδοτική Εταιρεία» και 77 άλλων καλλιτεχνών δικαιούχων πνευματικών δικαιωμάτων επί μουσικών έργων, υπέρ του κύρους της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης με την οποία παραχωρήθηκαν προσωρινά τα δικαιώματα στην ΑΕΠΙ.  

Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από προσφυγή που είχε καταθέσει ο Σύλλογος Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων «Η Αυτοδιαχείριση» κατά της επίμαχης από 4.6.2018 υπουργικής απόφασης, που εκδόθηκε κατά τις επιταγές του νόμου 4481/2017. Το Δ’ Τμήμα του ΣτΕ με την  απόφασή του απέρριψε την αίτηση ακύρωσης και έκανε δεκτές τις επίμαχες παρεμβάσεις.


Η ίδια η απόφαση του ΣτΕ, αναφέρει ότι η τυχόν παράλειψη της Πολιτείας να θεσπίσει ένα μεταβατικό καθεστώς από την ΕΥΕΔ στην ΕΔΕΜ, θα αποτελούσε νόθευση του ανταγωνισμού και απαιτεί την άμεση εφαρμογή  της από την κυβέρνηση και το ΥΠΠΟΑ, γκρεμίζοντας κάθε ισχυρισμό και δικαιολογία καθυστέρησης.

Με κοινή ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού και του Τομέα Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Oμάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εξάφρασε την μεγάλη ικανοποίησή του. «Ο αγώνας αυτός ήταν μακρύς, επίπονος και απαιτούσε θυσίες. Από το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας στο φως το σκάνδαλο των εκατομμυρίων που είχαν καταχραστεί από τους δικαιούχους οι κύριοι μέτοχοι της, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στον εισαγγελέα με πολύ σοβαρές κατηγορίες για μια σειρά κακουργημάτων. Ο στόχος, αλλά κι ο βασικός σκοπός της λειτουργίας της ΕΥΕΔ ήταν η ομαλή και απρόσκοπτη μετάβαση της σε έναν Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης των ίδιων των δημιουργών, γι’ αυτό είχε και συγκεκριμένη ημερομηνία δραστηριότητας, η οποία μάλιστα λήγει στις 6 Ιουνίου 2020, δηλαδή σε λίγες ημέρες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις