Θλίψη προκαλεί η προειδοποίηση της UNESCO για την κρίση που αναμένεται να φέρει η πανδημία του κορονοϊού στη λειτουργία των μουσείων παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που διενεργήθηκε σε σχεδόν 1.600 μουσεία σε 107 χώρες, από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων – το οποίο έχει έδρα στο Παρίσι και συνδέεται με την UNESCO -, πάνω από το 10% των μουσείων σε όλο τον κόσμο μπορεί να μην ξανανοίξουν μετά το lockdown, ενώ άλλα θα πρέπει να «παγώσουν» τα πρότζεκτ τους. Στον κλάδο των ιδιωτικών μουσείων υπάρχει ο φόβος για πολλές χρεοκοπίες τους επόμενους μήνες.

Σε χώρες της Αφρικής, της Ασίας και τα αραβικά κράτη, πάνω από το ένα τέταρτο των μουσείων φοβούνται ότι μπορεί να κλείσουν για πάντα, έδειξε η έρευνα. «Ακόμη και η απώλεια ενός μουσείου, ενός πολιτιστικού κέντρου ή ενός θεάτρου θα επηρεάσει την ποικιλομορφία», τόνισε ο Ερνέστο Οτότε Ραμίρεζ, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO. Πολλοί μεγάλοι θεσμοί, όπως το Πράδο της Μαδρίτης, αντλούν πάνω από το 70% των εσόδων τους από τα εισιτήρια.

Η αναστολή λειτουργίας για μήνες, λόγω του lockdown, μπορεί να επηρεάσει την οικονομική κατάστασή τους για τα προσεχή χρόνια, προειδοποίησε ο Ραμίρεζ. Από την άλλη, σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και εκείνες που βγαίνουν από πολέμους, η πρόοδος θα πάει πίσω πολλά χρόνια, σημείωσε ο αξιωματούχος της UNESCO, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Σομαλία και άλλες αφρικανικές χώρες, όπου ο Οργανισμός βοηθά τις τοπικές αρχές να στήσουν μουσεία. Επίσης, στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία, το Μαυροβούνιο και το Ιράκ- μεταξύ άλλων χωρών- αρκετά πρότζεκτ έχουν «παγώσει», συμπλήρωσε. «Θα απαιτηθεί καιρός για να αποκατασταθεί η πρόοδος που είχε γίνει τα τελευταία 20 χρόνια», τόνισε ο Ραμίρεζ.

Ανοίγουν ξανά τα μουσεία στην Ελλάδα

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μας υπενθυμίζει την «επανέναρξη» των μουσείων, που είχαν κλείσει λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό. «Τρεις μήνες με τα μουσεία κλειστά, είναι πολύς χρόνος. Ανοίγουν τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου και μας περιμένουν όλους».

«Αυτό είναι το δεύτερο, σημαντικό βήμα για την επαναλειτουργία των πολιτιστικών υποδομών της χώρας. Προηγήθηκαν οι αρχαιολογικοί χώροι, που άνοιξαν με υποδειγματικό τρόπο, για να εξασφαλίζουν τη μέγιστη προστασία, σε εργαζόμενους και επισκέπτες, από τον covid-19. Το ΥΠΠΟΑ -με ένα νέο video παραγωγής του γραφείου Τύπου- μας προσκαλεί να απολαύσουμε τους θησαυρούς των ελληνικών μουσείων», προσθέτει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις