«Αλλάζει όψη ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων» αυτό ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού κατά την επίσκεψη της στη Βασιλική Β’ στην Καβάλα, ενώ η είδηση έγινε δεκτή με διθυραμβικά σχόλια. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ήρθε στη δημοσιότητα μια άλλη πραγματικότητα με τη άτεγκτη υπουργό να μην ακούει ούτε λέξη για τις αντιρρήσεις που υπάρχουν σχετικά με το σχέδιο αναστήλωσης του μνημείου.

Μάλιστα, στο σημείο βρέθηκε και ο προϊστάμενος του Τμήματος βυζαντινών αρχαιοτήτων, Μιχάλης Λυχούνας, ο οποίος θέλησε να την ενημερώσει για τα σοβαρά προβλήματα της αναστήλωσης, που προκαλεί η εγκεκριμένη μελέτη αναστήλωσης για την οποία μάλιστα δεν έχουν γίνει γνωστά όλα τα σημεία. Ωστόσο, η κ. Μενδώνη αρκέστηκε να απαντήσει με άκομψο τρόπο στον κ. Λυχούνα, αφήνοντας άναυδους όσους βρέθηκαν στο σημείο, καθώς φέρεται να είπε: «Όχι μαγκιές σε μένα».

Μεταξύ άλλων, έχει παρατηρηθεί ότι προβλέπεται τοποθέτηση αρχιτεκτόνων γλυπτών σε θέσεις που δεν σχετίζονται με την αρχική μορφή του μνημείου ενώ αντί για χρήση τοπικού μαρμάρου, από το οποίο κατασκευάστηκε η Βασιλική Β’, επιλέχτηκε ένα διαφορετικό.

Ο ίδιος έγραψε στο facebook για το περιστατικό:

«Μετά από αυτή τη νέα πίστα οικειότητας είχα δύο επιλογές. Ή να την πιάσω από το μαλλί με σοβαρό κίνδυνο να λερωθούν τα χέρια μου από τη μέτριας ποιότητας χρωμοβαφή/βερνίκι επίπλων ή να αποχωρήσω. Προτίμησα το δεύτερο. Έτσι και τα χέρια μου δε λέρωσα, και εκείνη έκανε δηλώσεις για την επιτάχυνση καταστροφής της Βασιλικής Β΄και δε γίναμε επιθεώρηση, αλλά συνεχίστηκε το μνημειακό …. δράμα!» σημείωσε.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Λυχούνα:

«Όχι μαγκιές στη Λίνα… Στους Φιλίππους εκτελούνται δύο έργα. Ένα διαμόρφωσης με την απομάκρυνση του παλαιού δρόμου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και ένα στη Βασιλική Β΄από τη διεύθυνση αναστήλωσης από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ με εργολάβο (μπρρρ). Και στις δύο το πορτοφόλι είναι Ευρωπαϊκό μέσω περιφέρειας ΑΜΘ.

Για το έργο στη Βασιλική Β΄υπάρχει περιορισμένη ενημέρωση. Από σπόντες πληροφορήθηκα πως επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί μάρμαρο από ένα νησί στη μέση της θάλασσας του Μαρμαρά (Προκόνησος), ενώ στην εκκλησία υπάρχει τοπικό μάρμαρο. Βιβλιογραφική ασχετοσύνη. Έκανα αναφορά και περίμενα…

Το Σαββάτο το πρωί ξεκινήσαμε την περιήγηση και η συζήτηση έρεε για τα προβλήματα ενός χώρου σε αναδιαμόρφωση, ώσπου φτάσαμε στην Βασιλική Β΄. Εκεί περιδεής μια μηχανικός της αναστήλωσης βγάζει σχέδια που στο βόρειο κλίτος του ναού έδειχναν κίονα με κιονόκρανο σήμερα εκτεθειμένο στο μουσείο. Τη ρωτάω: και που ξέρετε πως αυτά ήταν εδώ; Με προβληματική αφέλεια μου απαντά: Αυτό είναι ένα πρόβλημα! Τι εννοείτε της λέω, αυτό είναι εγκεκριμένη από το ΚΑΣ μελέτη και δεν το ξέρετε ακόμη; Με κοιτάζει απορημένη. Τι λέτε με ρωτά ο Γ.Γ. του υπουργείου, αυτή είναι μελέτη του ΥΠΠΟΑ. Εγώ πρώτη φορά το βλέπω, συμπληρώνω. Με γνώση περισσή (από την ΚΕΔΕ φερτή) και ύφος υψηλό, λέει ο Γ.Γ. πως είναι και της Εφορείας, αυτές είναι διαδικασίες του ΥΠΠΟΑ! Εγώ επιμένω δεν έχω δει και διαβάσει τη μελέτη! Και τότε η υπουργός με ένα ιδιόρρυθμο μείγμα γαλατικής ευγένειας και υπερχειλίζουσας τεστοστερόνης ξεσπά, ΟΧΙ ΜΑΓΚΙΕΣ ΣΕ ΜΕΝΑ! Μετά από αυτή τη νέα πίστα οικειότητας είχα δύο επιλογές. Ή να την πιάσω από το μαλλί με σοβαρό κίνδυνο να λερωθούν τα χέρια μου από τη μέτριας ποιότητας χρωμοβαφή/βερνίκι επίπλων ή να αποχωρήσω. Προτίμησα το δεύτερο. Έτσι και τα χέρια μου δε λέρωσα, και εκείνη έκανε δηλώσεις για την επιτάχυνση καταστροφής της Βασιλικής Β΄και δε γίναμε επιθεώρηση, αλλά συνεχίστηκε το μνημειακό …. δράμα!

ΥΓ . Η τοπική κοινωνία πρέπει να δει τη μελέτη. Το Παρίσι υποχρεωτικά.»