Το αιχμηρό βίντεο «Η Αγάπη Είναι το Μήνυμα, Το Μήνυμα Είναι ο Θάνατος» θα μεταδοθεί παγκοσμίως σε απευθείας μετάδοση από 15 μουσεία, από τις 26 Ιουνίου και για 48 ώρες.  Το βίντεο, που ολοκλήρωσε το 2016 ο Arthur Jafa, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά πριν τέσσερα χρόνια, μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Το καυστικό συνονθύλευμα εικόνων αρχείου και πλάνων βίντεο, υπό τους ήχους του «Ultrabeam Light» του Κάνιε Γουέστ, άγγιξε ευαίσθητες χορδές.

Τώρα, μετά τον φόνο του George Floyd και το κίνημα Black Lives Matter, πολλά καλλιτεχνικά ιδρύματα προσπαθούν να βρουν τρόπους να επαναπροσδιορίσουν την αποστολή τους. Αιχμή του δόρατος στην πρωτοβουλία είναι το Hirshhorn Museum and Sculpture Garden και το Smithsonian American Art Museum, τα οποία από κοινού απέκτησαν το έργο, το 2018. Συμμετέχουν στο πρότζεκτ τα Glenstone Museum, Dallas Museum of Art, High Museum of Art, Museum of Contemporary Art του Λος Άντζελες, Studio Museum in Harlem, Julia Stoschek Collection, Luma Arles και Luma Westbau, Pinault Collection, Palazzo Grassi, Stedelijk Museum και Tate.

Από την πλευρά του, ο Jafa δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος με την ευκαιρία να έχω, επιτέλους, όσο περισσότερους είναι δυνατόν που να μπορέσουν να δουν το “Love Is the Message, The Message Is Death”». Αυτή την περίοδο, ο καλλιτέχνης ασχολείται με ένα πρότζεκτ για το πως η «μαύρη μουσική» επηρέασε την αμερικανική κουλτούρα.

58η Μπιενάλε – Χρυσός Λέοντας στον Jafa

Αξίζει να σημειωθεί πως η κριτική επιτροπή της 58ης Μπιενάλε εικαστικών της Βενετίας, τον Μάιο 2019, είχε απονείμει Χρυσό Λέοντα για τον καλύτερο καλλιτέχνη στον Arthur Jafa για το έργο του «Το Λευκό Άλμπουμ», που αποτελεί μία υβριδική σύνθεση δοκιμιακού χαρακτήρα. Ο Τζάφα επιχειρεί ένα σχόλιο πάνω στο φυλετικό ζήτημα, χρησιμοποιώντας πρωτότυπα πλάνα, με πρωταγωνιστές τους φίλους και τους οικείους του καλλιτέχνη και αποτολμά να θίξει την καθημερινότητα και τα αντικρουόμενα συναισθήματα, ακόμη και αγάπης, που γεννιούνται μέσα από τα βιώματα μίας κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από τη βιαιότητα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις