Το Μουσείο του Λούβρου θα ανοίξει με νέους κανόνες, ενώ ορισμένα τμήματα θα παραμείνουν κλειστά για το κοινό. Σύμφωνα με τον διευθυντή Jean-Luc Martinez, οι απώλειες από την καραντίνα για το μουσείο είναι της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς παραμένει κλειστό από τις 13 Μαρτίου.  “Έχουμε χάσει το 80% του κοινού μας. 75% των επισκεπτών μας είναι άνθρωποι από το εξωτερικό” δηλώνει στο AFP. “Στην καλύτερη περίπτωση θα δούμε 20% με 30% των επισκεπτών μας σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, δηλαδή μεταξύ 4.000 και 10.000 επισκέπτες ημερησίως, το πολύ” προσθέτει. Ενδεικτικό της κίνησης που είχε το Λούβρο είναι πως το 2018, υποδέχτηκε 10 εκατομμύρια επισκέπτες και από αυτούς τα τρία τέταρτα ήταν ξένοι τουρίστες.

Όσον αφορά τους νέους κανόνες, οι επισκέπτες θα φορούν μάσκες και θα ακολουθούν μία συγκεκριμένη διαδρομή για να δουν τα εκθέματα. Δεν θα λειτουργεί το καφέ, ούτε το βεστιάριο. Μπροστά από τα εκθέματα, θα υπάρχουν σημάδια στο δάπεδο, όπου θα στέκονται οι επισκέπτες, σε επαρκή απόσταση μεταξύ τους. Ο προϋπολογισμός για τη λειτουργία του Μουσείου του Λούβρου είναι 250 εκατομμύρια ευρώ, με το κράτος να δίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα να καλύπτονται από τα έσοδα.

Σύμφωνα με το AFP, το 70% των δημόσιων χώρων των μουσείων της Γαλλίας, δηλαδή 45.000 τετραγωνικά μέτρα, θα ανοίξει στο κοινό.

Μετά την επιτυχία της έκθεσης που φιλοξένησε για τα 500 χρόνια από τον θάνατο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, η οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα φέτος, το Λούβρο ανακοίνωσε ότι οι δύο προγραμματισμένες εκθέσεις που ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο. Πρόκειται για έκθεση αναγεννησιακής γλυπτικής από τον Ντονατέλο στον Μικελάντζελο και αφιέρωμα στον γερμανό ζωγράφο και χαράκτη της Αναγέννησης,  Albrecht Altdorfer. Το Λούβρο είχε έντονη διαδικτυακή παρουσία στη διάρκεια της καραντίνας και, όπως ανακοίνωσε, σήμερα είναι το μουσείο με τους περισσότερους ακολούθους στο Instagram με πάνω από 4 εκατομμύρια ακολούθους.