Μία εντυπωσιακή τοιχογραφία της Μελίνας Μερκούρη κοσμεί πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Αρχ. Κυρίλλου & Θεμιστοκλέους, στην Πάτρα. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Street Art Festival, από τον καλλιτέχνη KLE και έχει συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα. Στην τοιχογραφία η Μελίνα απεικονίζεται σε μια σκηνή από τη θρυλική ταινία «Ποτέ την Κυριακή» σε σκηνοθεσία του Ζυλ Ντασσέν, όπου ακούστηκε το τραγούδι «Τα παιδιά του Πειραιά», σε σύνθεση του Μάνου Χατζιδάκι.

Το τραγούδι κέρδισε Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το 1960, το πρώτο βραβείο τραγουδιού που δινόταν σε ξενόγλωσσο τραγούδι. Προωθήθηκε για πρώτη φορά μέσα από την ταινία τον Οκτώβριο του 1960 από την United Artists Records. Έχει ερμηνευθεί από πολλούς καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο και έχει κερδίσει αρκετές διακρίσεις παγκοσμίως.

Ακούστε τι είπαν στο Open οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης Street Art Festival 

Δείτε την τοιχογραφία στο κάτω μέρος της οποίας, διακρίνονται τα γλυπτά του Παρθενώνα, ένα από τα ζητήματα για τα οποία η Μελίνα Μερκούρη έδωσε μεγάλο αγώνα

Το 2020, έτος Μελίνας Μερκούρη

Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ανακηρύξει το 2020 «Έτος Μελίνας Μερκούρη». Σε ανακοίνωσή του τόνιζε: «Στις 18 Ο​κτωβρίου 2019, μπαίνουμε στο έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της Μελίνας Μερκούρη. Της διεθνούς σταρ του κινηματογράφου και του θεάτρου, της αγωνίστριας της Δημοκρατίας, της πολιτικού, της μακροβιότερης υπουργού Πολιτισμού, της μεγάλης Ελληνίδας.

Είκοσι πέντε χρόνια μετά από τον θάνατό της, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακηρύσσει το 2020 ως έτος Μελίνας Μερκούρη. Κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη. Είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής στη γυναίκα που χαρακτηρίστηκε η τελευταία Ελληνίδα θεά, αλλά δεν επαναπαύθηκε σε αυτόν τον τίτλο.

Παρά τη διεθνή αναγνώριση που είχε ως ηθοποιός, η Μελίνα Μερκούρη σε όλη της τη ζωή έδινε μάχες. Μάχες εναντίον της δικτατορίας και αγώνες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Παράλληλα με αυτές τις μάχες, η Μελίνα χάραξε μια επιθετική πολιτική πολιτιστικής διπλωματίας και δημιούργησε σημαντικούς θεσμούς που εξακολουθούν να υπάρχουν έως σήμερα, όπως η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, τα ΔΗΠΕΘΕ, αλλά και μεγάλα έργα, όπως η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας. Η απώλειά της υπήρξε τεράστια για τον ελληνικό πολιτισμό. Η απουσία της παραμένει αισθητή και μεγάλη. Τη θυμόμαστε και τιμούμε τη μνήμη και την προσφορά της».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις