Έντονες αντιδράσεις από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων για το σχέδιο νόμου που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφορικά με το «Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας Ακροπόλ και λοιπές διατάξεις». Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του Συλλόγου: «Χάνεται η ευκαιρία, το Ακροπόλ να αποτελέσει ένα εργαλείο του κρατικού φορέα για τη στήριξη του δημιουργικού τομέα του σύγχρονου πολιτισμού και της σύνδεσης της πολιτιστικής κληρονομιάς με τη σύγχρονη δημιουργία. Το ΥΠΠΟΑ θα συνεχίσει να αποτελεί τον “τροχονόμο” των επιχορηγήσεων, χωρίς να μετέχει στην ανάπτυξη και τη χάραξη πολιτικής στον σύγχρονο πολιτισμό».

Επίσης, οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι το σχέδιο νόμου «περιέχει άρθρα που τροποποιούν τον Αρχαιολογικό Νόμο (συγκεκριμένα το άρθρο 46) και τον Οργανισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τα οποία δεν υπήρξε καμία διαβούλευση με τα σωματεία, ούτε καν δημοσιοποίηση για διαβούλευση στο opengov, όπου αναρτήθηκε το υπόλοιπο νομοσχέδιο». Το γενικό σκεπτικό για τη δημιουργία του νέου φορέα, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», είναι πως «το ΑΚΡΟΠΟΛ ΑΚΡΟΣ μπορεί να επιδράσει καταλυτικά στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία στη χώρα, στις συνθήκες που επικρατούν στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα, στη στήριξη και ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου, στην εθνική οικονομία και στην προβολή του νέου προσώπου της Ελλάδας στον κόσμο».

Η ομιλία του εισηγητή της ΝΔ, Γιάννη Λοβέρδου

Η εισήγηση της κ. Ραλλίας Χρηστίδου, βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ

Ο φορέας θα εποπτεύεται από το ΥΠΠΟΑ, θα έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, θα λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και η χρήση του ακινήτου παραχωρείται χωρίς αντάλλαγμα για ενενήντα εννέα (99) χρόνια.

Τροπολογία για τα πνευματικά δικαιώματα

Στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί, μέχρι στιγμής και μία υπουργική τροπολογία με τίτλο «Τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων του άρθρου 66Ε του ν. 2121/1993, σχετικά με την προστασία των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο». Η αρμόδια Επιτροπή Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ) εφεξής θα μπορεί να λάβει οποιοδήποτε μέτρο κρίνει πρόσφορο, το οποίο στοχεύει στην παύση, στην αποτροπή επανάληψης ή και στην πρόληψη της προσβολής πνευματικών δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις