Το κρατικό βραβείο που απονέμεται στους νέους δημιουργούς θεατρικών έργων μετονομάζεται, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη, σε Κρατικό Βραβείο για Νέους Θεατρικούς Συγγραφείς «Χρύσα Σπηλιώτη, δύο χρόνια μετά τον άδικο θάνατό της, στη φονική φωτιά στο Μάτι. Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη: «Είναι ο ελάχιστος συμβολικός φόρος τιμής στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη και των ανθρώπων που χάθηκαν στην συνταρακτική τραγωδία στο Μάτι. Η Χρύσα υπηρέτησε με αγάπη και πίστη το θέατρο. Εξελίχθηκε η ίδια μέσα από αυτό. Διακρίθηκε ως ηθοποιός, δουλεύοντας ακάματα τους ρόλους που υποδύθηκε και αφοσιώθηκε, με επιτυχία, στον θεατρικό λόγο.

Δημιούργησε 11 σημαντικά έργα, τα οποία ανέβηκαν με επιτυχία, μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες, κερδίζοντας ξεχωριστή θέση στην παράδοση και την ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου. Η ευαισθησία, η γλυκύτητα και το χιούμορ που τη χαρακτήριζαν, είναι ευδιάκριτα και στο έργο της, το οποίο τιμάμε σήμερα. Τα στοιχεία αυτά, της προσωπικότητας και του θεατρικού αποθέματος που μας άφησε, ήταν εκείνα που έκαναν τη Χρύσα Σπηλιώτη έναν ιδιαίτερα αγαπητό άνθρωπο.

Αποδέχθηκα τη συγκινητική πρόταση 33 φίλων και συνεργατών της για τη μετονομασία του βραβείου. Είναι οι άνθρωποι που μαζί τους η Χρύσα Σπηλιώτη πέρασε τη ζωή της και δημιούργησε το πλούσιο θεατρικό της έργο. Δεν την έχουν ξεχάσει. Το ίδιο οφείλουμε κι εμείς σ’ έναν ιδιαίτερα προικισμένο, νέο άνθρωπο. Θα συνεχίσουμε να τη θυμόμαστε και θα τιμούμε όλοι μαζί τη μνήμη της».

Την είδηση έκανε γνωστή, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Σπύρος Μπιμπίλας. Πόσταρε μερικές φωτογραφίες της ηθοποιού και έγραψε χαρακτηριστικά στη λεζάντα του:

«2 χρόνια από την τραγωδία στο ΜΑΤΙ όπου χάθηκαν τόσοι άνθρωποι από την απρονοησία της εξουσίας, την έλλειψη κάθε προγραμματισμού από όλες τις κυβερνήσεις, από το ωχ αδερφέ του λαού, που χτίζει όπως να ΄ναι αρκεί να κάνει το κέφι του… 2 χρόνια από τότε που χάθηκε μαζί με τον εξαίρετο σύντροφό της Δημήτρη Τουρναβίτη η πολύτιμη φίλη μου ΧΡΥΣΑ ΣΠΗΛΙΩΤΗ μαζί με όλους τους αδικοχαμένους άλλους… Πολύς πόνος.. Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ θεσπίζει και μπράβο του, θεατρικό βραβειο με το όνομά της για να την τιμήσει…

ΧΡΥΣΑ ΜΟΥ θα σε θυμάμαι πάντα…. Και θα σ΄αγαπάω όπως τότε που ξεκινούσαμε μαζιί το 79 παίζοντας το προς ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΙΝ του ΤΕΝΕΣΥ ΟΥΙΛΙΑΜΣ στο ΑΣΚΗΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΣ….», έγραψε ο ηθοποιός.

Θεατρικά έργα της Χρύσας Σπηλιώτη
1.Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; (1997)
2.Σκωτσέζικο ντους (2000)
3.Αγκά-σφί και φί (2003)
4.Με διαφορά στήθους (2005)
5.Φωτιά και νερό (2007)
6.Ποιος κοιμάται απόψε; (2012)
7.Το μάτι της τίγρης (2013)
8.Η Αληθινή σου ιστορία; (2014)
9.Πόρτες (2015)
10.Το φως του εαυτού μου (2016)
11.Ο γιος μου ο Νικόλαος Μάντζαρος (2017)

Η Χρύσα Σπηλιώτη έγραψε επίσης μια διασκευή για παιδιά επάνω στο «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, ως εγχειρίδιο σχολικών παραστάσεων, καθώς και τη συλλογή διηγημάτων «Χαμένο δίκιο». Το έργο της «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική;» έχει μεταφραστεί σε επτά γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Πολωνικά, Γερμανικά, Κροατικά, Ολλανδικά, Πορτογαλικά), ενώ το «Φωτιά και Νερό» μεταφράστηκε στα Αγγλικά.