Το υποβρύχιο μουσείο οριοθετήθηκε πολύ κοντά στις ακτές της ακατοίκητης νησίδας Περιστέρα και σε απόσταση αναπνοής από τις ανατολικές ακτές της Αλοννήσου. Εκεί θα υποδεχτεί τους πρώτους επισκέπτες του όταν θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια.

Ο κόσμος της ενάλιας αρχαιολογίας είναι πολύ πλούσιος και περιμένει όλους να τον ανακαλύψουν οι επισκέπτες είτε είναι δύτες είτε όχι. Στην κατεύθυνση αυτή,  βοηθά η ευρηματική μουσειοβαλίτσα «Αρχαιολόγοι στα βαθιά», που δημιουργήθηκε με τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος BLUEMED με τη συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το περίφημο ναυάγιο, που θεωρείται από τα σημαντικότερα της κλασικής αρχαιότητας λόγω του ανέπαφου και μεγάλου αριθμού των ευρημάτων, ανακάλυψε το 1985 ένας ψαράς από την Αλόννησο, κοντά στη δυτική βραχώδη ακτή της Περιστέρας, σε βάθος 28 μέτρων.

Επρόκειτο για ένα μεγάλο εμπορικό πλοίο εκείνης της εποχής, μάλλον αθηναϊκό, το οποίο εκτιμάται ότι έπεσε σε μεγάλη κακοκαιρία και βυθίστηκε εκεί περίπου το 425 π.Χ. Το πλοίο φαίνεται πως ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από την Πεπάρηθο (τη σημερινή Σκόπελο) και τη Μένδη (αρχαία πόλη της Χαλκιδικής), δύο περιοχές πολύ γνωστές στην αρχαιότητα για το εξαιρετικής ποιότητας κρασί τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς εξερευνητές, ο σωρός των αμφορέων, που εκτείνεται στο βυθό σε μήκος 25 μέτρων, δίνει την αίσθηση του περιγράμματος και των μεγάλων διαστάσεων του πλοίου.

To πρόγραμμα έχει ως εξής:

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020: 18:00 στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαιολόγοι στο βυθό» για μαθητές/μαθήτριες Δ΄δημοτικού ως Γ΄ Γυμνασίου.

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020: 10:00 στο δημαρχείο παρουσίαση της μουσειοβαλίτσας σε εκπαιδευτικούς, 11:30 στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Πατητήρι, εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές «Αρχαιολόγοι στο βυθό» για τους μαθητές που παρακολουθούν το πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης του δήμου Αλοννήσου.

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020: 10:30 στο κέντρο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού, Χώρα Αλοννήσου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαιολόγοι στο βυθό» για μαθητές/μαθήτριες από Δ΄ δημοτικού ως Γ΄ Γυμνασίου, 12:00 στο κέντρο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κοινού χώρα Αλοννήσου, εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Αρχαιολόγοι στο βυθό» για ενήλικες.

Από τη Δευτέρα 3 Αυγούστου έως την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου οι επισκέπτες θα μπορούν να θαυμάσουν τα εκθέματα -στο βυθό- από το περίφημο ναυάγιο του 5ου αιώνα π.Χ. Οι καταδύσεις θα γίνονται είτε από ελεύθερους-ερασιτέχνες δύτες είτε με τη συνοδεία δυτών από καταδυτικά κέντρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις