Η έκθεση με τίτλο “Λαμπαδηδρομία προς Τόκιο – Κληρονομιά και αφομοίωση” άνοιξε με καθυστέρηση λόγω της πανδημίας.  Τα εγκαίνιά της είχαν αρχικά προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, ενόψει της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας του Τόκιο 2020. Στην έκθεση συμμετέχουν έξι σύγχρονοιιάπωνες καλλιτέχνες (Yu Araki, Kei Imazu, Nobuaki Takekawa, Paramodel Hayashi Yashuhiko, Naoki Honjo) και ένας αρχιτέκτονας (Kengo Kuma), οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της σύγχρονης ιαπωνικής καλλιτεχνικής παραγωγής. Τα έργα τους καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δημιουργικών μέσων, όπως η ζωγραφική, η φωτογραφία, το βίντεο, οι εγκαταστάσεις και η αρχιτεκτονική.

Το θέμα που πραγματεύονται συνδέεται άρρηκτα με τις έννοιες της “Κληρονομιάς” και της “Αφομοίωσης“: Tο κορυφαίο αθλητικό γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων και τη φιλοξενούσα πόλη του Τόκιο. Οι πρωτοπόροι  καλλιτέχνες, με λιτά εκφραστικά μέσα και σημειολογικές αναφορές σε αντικείμενα της παγκόσμιας ιστορικής και πολιτισμικής κληρονομιάς, ανιχνεύουν την επίδραση του παρελθόντος στο παρόν και το μέλλον, μέσα από τη συνεχόμενη μεταβολή των ανθρώπινων βιωμάτων που σχετίζονται με την κληρονομιά και την αφομοίωσή της στο εκάστοτε παρόν. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό, έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Φέτος το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσίασε και μία άλλη σημαντική έκθεση ασιατικής τέχνης, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό αντικείμενα από την συλλογή του Ιδρύματος Πασσά, οργανώνοντας την περιοδική έκθεση με τίτλο “Έργα Κινεζικής τέχνης από τη Συλλογή Ι. & Δ. Πασσά“. Σκοπός της έκθεσης ήταν να παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό την άγνωστη κινεζική τέχνη της μικρογλυπτικής σε πολύτιμους λίθους, όπως αυτή αποτυπώνεται στα εξαιρετικά έργα τέχνης, επισημαίνοντας τους συμβολισμούς και τα μηνύματα που κρύβονται πίσω από τις μορφές και τα διακοσμητικά μοτίβα, στοιχείο που αποτελεί ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κινεζικής τέχνης: λεπτεπίλεπτα τεχνουργήματα, που παριστάνουν ουράνιες θεότητες, ανθρώπινες μορφές και μυθολογικά ζώα, περίτεχνα δοχεία και διακοσμητικά σκεύη.

Δείτε βίντεο του μουσείου για την έκθεση