Σε αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς της ηθοποιού διεθνούς κύρους, της άοκνης αγωνίστριας της ελευθερίας, της μάχιμης πολιτικού, της μακροβιότερης υπουργού Πολιτισμού, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει ανακηρύξει το 2020 ως «Έτος Μελίνας Μερκούρη». Ως φόρο τιμής στο πρόσωπό της, η Λέσχη «ΚΙΝΗΜΑΤΟΔΡΑΣΙΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ» δημιούργησε ένα ολιγόλεπτο οπτικοακουστικό αφιέρωμα, το οποίο θα προβληθεί στο πλαίσιο της νέας θεματικής «Focus on women» – ταινίες που σχετίζονται με το γυναικείο φύλο, η οποία εντάσσεται φέτος στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλεξάνδρειας Ημαθίας, που θα πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα 27-30 Αυγούστου.

Επιδίωξη του Φεστιβάλ ήταν να επιτευχθεί μια ανοιχτή, ανεξάρτητη ματιά στη διεθνή κινηματογραφία η οποία περισσότερο αναζητά τα νέα ρεύματα παρά τα ακολουθεί. Για το λόγο αυτό επιλέχθηκαν πενήντα τρεις (53) ταινίες από τις περίπου 600 που αιτήθηκαν συμμετοχής. Πρόκειται για ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, αλλά και κινουμένου σχεδίου από είκοσι τέσσερις χώρες (24), πολλές από τις οποίες θα κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα.

Δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εδώ

Με τα λόγια της Μελίνας…

«Δεν έχω σύστημα στη ζωή μου. Μπορώ να ζήσω με μια δεκάρα ή με εκατομμύρια. Τα πράγματα δεν με νοιάζουν. Με νοιάζουν οι άνθρωποι.» (συνέντευξη στον Bryan Buckingham, 1962)

«Εγώ γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα. Ο Παττακός γεννήθηκε φασίστας και θα πεθάνει φασίστας».(1967)

«Η Ελλάδα που ξανάρχισε (μετά την πτώση της δικτατορίας) δεν ήταν η Δημοκρατία του Περικλέους αλλά μια Ελλάδα που έμοιαζε με την Ακρόπολη. Όλα ετοιμόρροπα και που στέκονται όρθια μόνο χάρη στις σκαλωσιές.»(συνέντευξη στο περιοδικό F.Magazine,1978)

«Όταν πρόκειται για την Ελλάδα γίνομαι η μεγαλύτερη ζητιάνα του κόσμου!» (συνέντευξη στον Γιώργο Λιάνη, 1985)

«Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη κι ότι θα γίνουμε ανθρωπάκια που θέλουν να καλοπεράσουν, θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή. Κι ότι εμείς οι Έλληνες ακόμη θα χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα» (συνέντευξη στον Γιώργο Δουατζή, 1990)

«Νόμιζα ότι φοβόμουν την αρρώστια, δεν είναι αυτό. Φοβάμαι να μην με αγαπάνε πια.» (συνέντευξη στον Γιώργο Δουατζή, 1990)

«Δεν υπάρχει πιο μεγάλο κομπλιμέντο για μένα, όταν με σταματάνε στο δρόμο και μου λένε Μελίνα μας. Βρίσκω ότι είναι το πιο τρυφερό πράγμα που μου έχει συμβεί, ότι είμαι το κτήμα όλων.»(συνέντευξη στον Γιώργο Δουατζή, 1990)

«H Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον πολιτισμό. Η Ελλάδα αυτό είναι. Η κληρονομιά της. Αυτό είναι η περιουσία της. Kι αν το χάσουμε αυτό, δεν είμαστε τίποτα.» (συνέντευξη στον Γιώργο Δουατζή, 1990)

«Δεν προσποιήθηκα. Η προσποίηση για μένα είναι κάτι χυδαίο. Απλά και μόνο έζησα όπως ήθελα. Χωρίς να υπολογίσω τίποτα και κανέναν.»

«Ελπίζω να δω τα Μάρμαρα (του Παρθενώνα) πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ».(1994)

«Από τη ζωή ως το θάνατο, ένα τσιγάρο δρόμος.» (1994)

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις