Μια γαλλική ταινία, με τον τίτλο «Μια σφαίρα στην καρδιά (Une balle au Coeur)», που θεωρείτο χαμένη, με την Τζένη Καρέζη, σε σκηνοθεσία του Ζαν-Ντανιέλ Πολέ και γυρίστηκε στη Σκύρο το 1965, προβάλλεται από σήμερα, 10 Σεπτεμβρίου 2020, στις σκοτεινές αίθουσες. Η Καρέζη υποδύεται την Κάρλα, τραγουδίστρια ενός καμπαρέ της Τρούμπας που γνωρίζει και ερωτεύεται τον Φραντσέσκο Μοντελέκρ, απόγονο μιας πλούσιας σικελικής οικογένειας, την περιουσία του οποίου έχει κλέψει η Μαφία κι αυτός έχει ορκισθεί εκδίκηση. Ωστόσο, ο Φραντσέσκο είναι ερωτευμένος με την Άννα, που έχει έρθει στην Ελλάδα μαζί με μια φίλη της για διακοπές.

Η ταινία αυτή ήταν η μόνη διεθνής παραγωγή στην οποία έπαιξε η Καρέζη. Έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 19 Δεκεμβρίου 1966, 10 μήνες μετά τη γαλλική πρεμιέρα. Είχε μεν προβληθεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1967, αλλά δεν παρουσιάστηκε ποτέ στην τηλεόραση, αφού θεωρήθηκε διεθνώς καλλιτεχνική και εισπρακτική αποτυχία και έκτοτε μπήκε στο «ράφι». Μέχρι και πριν λίγα χρόνια θεωρείτο χαμένη, αλλά μια κόπια που βρέθηκε στη Γαλλία οδήγησε στην αποκατάσταση και στην επανέκδοσή της.

Σκηνοθεσία: Ζαν-Ντανιέλ Πόλε

Παίζουν: Τζένη Καρέζη, Σάμι Φρέι, Φρανσουάζ Αρντί, Σπύρος Φωκάς, Βασίλης Διαμαντόπουλος, Σωτήρης Μουστάκας, Βιβέτα Τσιούνη, Αρτέμης Μάτσας, Δημήτρης Μυράτ, Γιώργος Μούτσιος κ.α

Οι συντελεστές

Ο Ζαν – Ντανιέλ Πολέ, σημαντικό όνομα της Νουβέλ Βαγκ, ερωτεύτηκε την Ελλάδα και την αποκάλεσε «δεύτερη, ανεξάντλητη πατρίδα», έχοντας γυρίσει διάφορες ταινίες στην χώρα μας με την πρώτη να έχει τίτλο «Μεσόγειος».

Ο ίδιος για την ταινία με την Καρέζη είχε πει: «Θέλησα κυρίως να ξεφύγω από τον παραδοσιακό τρόπο προβολής και εκμετάλλευσης των τόπων. Η ταινία μου δεν είναι ένα τουριστικό φυλλάδιο και αυτό αποτελεί ήδη ένα είδος αφαίρεσης. Έπειτα, πρέπει να ομολογήσω ότι δεν με συνεπήρε ιδιαίτερα η ιστορία αυτού του Σικελού Μαρκήσιου – εκτός, ίσως, από τη συμβολική της διαδρομή.

Γι’ αυτό και δεν ακολούθησα πιστά την εξέλιξή της. Αν αυτός ο άνθρωπος έμοιαζε να έχει σημαδευτεί από το πεπρωμένο του, ήταν μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούσε ν’ απαλλαγεί από τις κοινωνικές του καταβολές κι από το γεγονός ότι είχε εκδιωχθεί από το φυσικό του περιβάλλον. Η κατάσταση επιδεινώθηκε από το αίσθημα ενοχής που ένιωσε μετά τον θάνατο της κοπέλας. Δεν θα μπορούσε επομένως να κάνει τίποτ’ άλλο από το να γυρίσει σπίτι του και να αυτοκτονήσει».

Βοηθός σκηνοθέτη ήταν ο Κώστας Φέρρης. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της τραγουδίστριας είναι η Τζένη Καρέζη, με την άριστη γνώση γαλλικών, ενώ αρχικά είχε επιλεχθεί η Βέρα Κρούσκα. Τη μουσική σύνθεση υπέγραψε ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ η Καρέζη ερμηνεύει μέσα στην ταινία τρία του τραγούδια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις