Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 82 ετών, ο Franco Μaria Ricci, εκδότης του περιοδικού τέχνης FMR. Εκδότης, σχεδιαστής και συλλέκτης έργων τέχνης, ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για το διμηνιαίο περιοδικό τέχνης με έδρα το Μιλάνο, το οποίο κυκλοφορούσε στα ιταλικά, αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά για πάνω από 27 χρόνια. To FMR, το οποίο διαβάζεται ως «éphémère» στα γαλλικά, χαρακτηρίστηκε από το μεγάλο εύρος της θεματολογίας του στην οποία αντικατοπτρίστηκε το πάθος και ο ενθουσιασμός του εκδότη «για την ομορφιά στις επιστήμες και στις τέχνες».

Το περιοδικό που ήταν ιδιαίτερα γνωστό για τις υψηλής ποιότητας φωτογραφίες του και την εξαιρετική αναπαραγωγή σχεδίων σε μαύρο φόντο, είχε πολλούς θαυμαστές. Ανάμεσά τους ο Φεντερίκο Φελίνι, που το αποκαλούσε «μαύρο μαργαριτάρι» και η Τζάκι Κένεντι που το είχε χαρακτηρίσει ως «το πιο όμορφο περιοδικό στον κόσμο». Το πρώτο του τεύχος κυκλοφόρησε το 1982.

Ο Franco Μaria Ricci πούλησε τις εκδόσεις του, Ricci Editore, στην Marilena Ferrari το 2002. Μία χρονιά μετά ο κριτικός τέχνης και επιμελητής Flaminio Gualdoni αντικατέστησε τον Franco Μaria Ricci και το 2007 ξεκίνησε η έκδοση του FMR White, αφιερωμένο στη σύγχρονη τέχνη. Τόσο το FMR όσο και FMR White σταμάτησαν να εκδίδονται το 2009. Ο Franco Μaria Ricci απέκτησε ξανά τα δικαιώματα το 2015 σχεδιάζοντας να εκδώσει ξανά το περιοδικό.

Μέσα στα χρόνια και στις δύο εκδόσεις φιλοξενήθηκαν εξέχουσες μορφές του πνεύματος, ανάμεσά τους, οι Οκτάβιο Πας, Ίταλο Καλβίνο, Χόρχε Λουίς Μπόρχες και Ουμπέρτο Έκο. «Προσπαθώ να κάνω καλά τη δουλειά μου, εργάζομαι σαν τρελός, όχι για τα χρήματα, αλλά για την τιμή. Σε 200 χρόνια, όταν θα μελετάνε τις γραφικές τέχνες της εποχής, θα πρέπει να αναφέρονται στο FMR, είναι μοναδικό στο είδος του», είχε δηλώσει σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2001 στο designboom.

Χόρχε Λουίς Μπόρχες και Franco Μaria Ricci  

«Δεν θέλω να διδάξω ιστορία τέχνης, θέλω οι άνθρωποι να εξοικειωθούν με την ομορφιά της τέχνης. Ήθελα το περιοδικό μου να γίνει ένα είδος εκπαιδευτηρίου για το γούστο, καθώς έδειξα ότι ο κόσμος είναι γεμάτος από όμορφα πράγματα», είχε αναφέρει στην ίδια συνέντευξη. «Οι γραφικές τέχνες είναι ένα πολιτιστικό γεγονός. To “να έχεις χέρι” είναι άχρηστο γιατί μέσα από έναν υπολογιστή μπορείς να δόσεις φόρμα στις ιδέες σου», είχε απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το τι συμβουλές θα έδινε σε ένα νέο σχεδιαστή. «Θα ενθάρρυνα τους νέους να εκπαιδευτούν. Να διαβάσουν Δάντη, Τζόις και Καλβίνο. Και πάνω από όλα να πάνε σε μουσεία και να δουν όμορφα πράγματα. Αν δεν καλλιεργηθείς δεν μπορείς να γίνεις σχεδιαστής».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις