Το Λύκειο Ελληνίδων προσπαθεί να επαναφέρει τη χαρά και τη μουσική στους χώρους του που έκλεισαν απότομα στις αρχές Μαρτίου λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. Από την 1η Οκτωβρίου λοιπόν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αίθουσες χορού του Κεντρικού Λυκείου (στο κτίριο της Δημοκρίτου) και των περιφερειακών τμημάτων ανοίγουν για να υποδεχτούν νέους και παλιούς μαθητές, παιδιά από 6 ετών, εφήβους και ενήλικες που θα γνωρίσουν την ελληνική παράδοση μέσα από τον χορό, τη μουσική και το ένδυμα. Τα προγράμματα έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε να απευθύνονται σε ολιγομελή τμήματα με σεβασμό και προσοχή στα μέτρα που επιβάλλονται για την προστασία της δημόσιας υγείας.

«Πιανόμαστε στον κύκλο με μαντήλια και την 1η Οκτωβρίου ξεκινάμε τα μαθήματα παραδοσιακών χορών για όλες τις ηλικίες», δηλώνουν δάσκαλοι και συντελεστές αυτού του θεσμού που μετρά 110 χρόνια ζωής. Ήταν τον Φεβρουάριο του 1911 όταν η πρωτοπόρος του ελληνικού φεμινιστικού κινήματος Καλλιρρόη Παρρέν ίδρυσε το Λύκειον των Eλληνίδων με στόχο μεταξύ άλλων να διατηρήσει και να διαδώσει την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Η νέα λυκειακή χρονιά περιλαμβάνει εκτός από τα μαθήματα χορού, μαθήματα μουσικής και καλλιτεχνίας, παραστάσεις ενώ εξετάζονται και άλλες δραστηριότητες, αν η υγειονομική κατάσταση το επιτρέψει.

Ενδυμασίες και χορός από τα Επτάνησα

Ήδη το Σαββατοκύριακο, 5 και 6 Σεπτεμβρίου, το Λύκειο των Ελληνίδων έδωσε την πρώτη του παράσταση, χορεύοντας και τραγουδώντας για την ελευθερία. Ελληνικές ενδυμασίες, χοροί ζευγαρωτοί και αντικριστοί από όλες τις περιοχές του Ελληνικού Κράτους, έτσι όπως σταδιακά γεννήθηκε και αναπτύχθηκε μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς, ζωντάνεψαν στον χώρο του Ολυμπιείου. Η «χορευτική παρέλαση», που είχε τον τίτλο «Ένα κράτος γεννιέται», οργανώθηκε από το Λύκειον των Ελληνίδων στον κύκλο των εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Η Πελοπόννησος, η Ρούμελη και τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι οι πρώτες περιοχές που σήκωσαν το λάβαρο της ελευθερίας. Και ακολούθησαν τα Επτάνησα, η Θεσσαλία, η Ήπειρος και η Μακεδονία, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η Κρήτη, η Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Από μια τέτοια ιστορική και συναισθηματική αναδρομή, όμως, δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι χαμένες πατρίδες στη Μικρά Ασία και τον Πόντο, που εκπροσωπήθηκαν με τους δικούς τους χορούς και τις δικές τους ενδυμασίες.

Δύο ξεχωριστές βραδιές, των οποίων την επιμέλεια είχαν ο Λευτέρης Δρανδάκις και ο Αναστάσιος Πλίτσης, τη μουσική επιμέλεια ο Γιάννης Παυλόπουλος, σε συνεργασία με το Τμήμα Εθνικών Ενδυμασιών του Λυκείου και τη Χορευτική Ομάδα, και με αφηγητές τον Κώστα Γιουρνά και την Φανή Παρλή. Την παράσταση της Κυριακής τίμησαν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, που συνεχάρησαν την πρόεδρο του Λυκείου Ελένη Τσαλδάρη και τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Σούστα Κρήτης