Διευκρινίσεις για όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα σε σινεμά, θέατρα και λοιπούς χώρους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στην Αττική, έδωσε το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2020:

  • Οι κινηματογραφικές προβολές σε θερινά σινεμά και η διεξαγωγή παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε ανοιχτούς χώρους επιτρέπονται με πληρότητα έως και 60% και βάσει των λοιπών οδηγιών που περιγράφονται στις εγκυκλίους του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.
  • Δεν επιτρέπονται οι συναυλίες σε οποιονδήποτε χώρο, ανοιχτό ή κλειστό, καθώς και οι προβολές σε κινηματογράφους δωδεκάμηνης λειτουργίας.
  • Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους. Για τις πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως αποτυπώνονται στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού
  • Για τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν αποτυπωθεί στην κοινή εγκύκλιο των Γενικών Γραμματέων Πολιτισμού και Σύγχρονου Πολιτισμού. Δεν επιτρέπεται η διεξαγωγή εκδηλώσεων στους χώρους αυτούς με τη συμμετοχή περισσότερων των εννέα ατόμων.
  • Για τις δομές καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ισχύουν οι υφιστάμενοι κανόνες όπως έχουν ήδη αποτυπωθεί στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού.

Τι θα γίνει με τις παραστάσεις σε κλειστούς χώρους

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι όροι και οι προϋποθέσεις διεξαγωγής παραστάσεων θεάτρου και λοιπών παραστατικών τεχνών σε κλειστούς χώρους σε όλη την επικράτεια, καθώς και η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας των χώρων αυτών, θα ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας, πάντοτε σε συνάρτηση με τα εκάστοτε επιδημιολογικά δεδομένα. Τυχόν ενισχυμένα τοπικά μέτρα υπερισχύουν των γενικών κανόνων, εκτός εάν υπάρχει ρητή εξαίρεση.

Διαμαρτυρία καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας

Στους δρόμους βγήκαν ξανά σήμερα, Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020, οι καλλιτέχνες, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, κατά των νέων μέτρων για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, λόγω κορονοϊού. Έκαναν αρχικά συγκέντρωση στα Προπύλαια και ακολούθησε πορεία έως το υπουργείο Εργασίας. Το 80% των εργαζομένων στον πολιτισμό μένει χωρίς καμία επιδότηση, αναφέρει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος σε ανακοίνωση – κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή κινητοποίηση.

Τα αιτήματα του Συλλόγου είναι να επιδοτηθούν όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, να ανασταλούν οι πληρωμές σε εφορία, τράπεζες και ΔΕΚΟ όπως και να επιδοτηθούν όλοι οι μακροχρόνια άνεργοι. Τα ίδια αιτήματα διατυπώνει και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, που μετείχε στη σημερινή κινητοποίηση. Σε σχετική ανακοίνωση, το Σωματείο κάνει λόγο για «διχαστικά μέτρα» τα οποία «καταφέρουν άλλο ένα πλήγμα» τόσο στον πολιτισμό «όσο και στην κοινή λογική».

Τέλος, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων σε σχετική ανακοίνωση χαρακτηρίζει παραλογισμό τον διαχωρισμό αποκλειστικά και μόνο του μουσικού κλάδου, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με τα μέτρα «έρχεται να κλείσει τις επιχειρήσεις μας και να αφήσει τους εργαζόμενους στον χώρο των συναυλιών εκτός από άνεργους και άφωνους».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις