Ο κόσμος του θεάτρου βιώνει πολύ δύσκολες μέρες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι άνθρωποι του θεάτρου υψώνουν φωνή απόγνωσης για την επόμενη ημέρα. «Γιατί να είναι κλειστά τα θέατρα;», ρωτούν επανειλημμένως.

Ένας από αυτούς ο Θάνος Κατσίκας, ο βλέπει πάνω από 6 μήνες το θέατρό του κλειστό. Πάρα το γεγονός ότι το ταμείο είναι άδειο από το Μάρτιο, καθημερινά ανοίγει τη σιδερένια πόρτα του θέατρου και κοιτάει με νοσταλγία τις αφίσες από όλα τα μεγάλα έργα που φιλοξένησε. Σπουδαίοι ηθοποιοί όπως η Λυδία Κονιόδρου, ο Γιώργος Κιμούλης, η Κατερίνα Διδασκάλου, ο Στέλιος Μάινας, έχουν περπατήσει σε αυτή τη σκήνη και η μόνη σκέψη του είναι πότε και αν θα πραγματοποιηθεί η επόμενη παράσταση.

«Είμαστε κλειστοί από τις 12 Μαρτίου, φτάσαμε αρχές Οκτώβρη και δεν έχουμε ανοίξει. Το θέμα είναι πότε θα ανοίξουμε ξανά, πότε; γιατί να είναι κλειστά τα θέατρα;» εξηγεί μιλώντας στην κάμερα του MEGA.

Εδώ και καιρό, προσπαθεί με προσωπικό κόπο να συντηρήσει ένα πολυέξοδο χώρο χωρίς έσοδα και με θλίψη βλέπει σιγά σιγά να σβήνει. Τριγυρνώντας ανάμεσα στις άδειες καρέκλες, νιώθει το θέατρο να αναπνέει ακόμα. «Είναι ένα χώρος που πρέπει να ζει. Πρέπει να αναπνέει. Γι’ αυτό αφήνω ένα φως ανοιχτό…» εξηγεί.

Έχοντας βγάλει όλους τους υπαλλήλους του σε αναστολή, η αγωνία για το αύριο μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και ο φόβος για λουκέτο είναι πιο υπαρκτός από ποτέ. Αυτό που ζητάνε οι διαχειριστές των θέατρων είναι να τους επιτραπεί να λειτουργήσουν με τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Κινητοποίηση σήμερα στην Πλατεία Συντάγματος

Τα καλλιτεχνικά σωματεία, τα σωματεία εργαζομένων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος καλούν σε κινητοποίηση την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου, στην Πλατεία Συντάγματος, στις 6:00 μμ.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση: «Έχουν περάσει 6 μήνες από τότε που ο Πολιτισμός βρέθηκε σε lockdown και οι εργαζόμενοι σε αυτόν σε αναγκαστική ανεργία. Έχουν περάσει 5 μήνες από την μεγαλειώδη κινητοποίηση όλων των καλλιτεχνών και εργαζομένων στον Πολιτισμό στις 7 Μαΐου, πάλι, στην Πλατεία Συντάγματος. Κι όμως, έκτοτε, για τον πολιτισμό δεν εφευρέθηκε «κανονικότητα». Αντίθετα οι χώροι Πολιτισμού και οι εκδηλώσεις στοχοποιούνται διαρκώς ως εστίες μετάδοσης του ιού.

Αδιαμφισβήτητα, αυτός ο μεθοδικός αποκλεισμός με ακυρώσεις και σφραγίσεις δεν φαίνεται να σταμάτησε τη διάδοση του ιού. Γνωρίζουμε όλοι ότι δεν ευθύνονται οι παραστάσεις ή οι συναυλίες για τη διασπορά του ιού. Παρ’ όλα αυτά, ο Πολιτισμός είναι ο πρώτος που «κλείνει» και είναι ο τελευταίος που «ανοίγει». Το εύκολο θύμα και αυτό που ίσως «χρησιμοποιεί» η κυβέρνηση για να δείξει ότι «κάτι κάνει». Είναι λοιπόν θέμα πολιτικής βούλησης και ξεκάθαρου κυβερνητικού σχεδίου για συνολική υποβάθμιση του Πολιτισμού».

Παρά το γεγονός ότι οι καλλιτέχνες δοκιμάζονται σκληρά λόγω των περιορισμών που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η υπουργός υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να αποζημιωθούν όλοι, αφού, όπως είπε, πολλοί από αυτούς κινούνται στο χώρο της «μαύρης οικονομίας».

Για τη δήλωση της Υπουργού, καλλιτεχνικά σωματεία δηλώνουν ότι «Δεν είναι, τελικά, τυχαίος ο από την Υπουργό χαρακτηρισμός των καλλιτεχνών ως «φοροφυγάδων» και «μαύρα» εργαζόμενων. Η δήλωση αυτή της Υπουργού Πολιτισμού αποτελεί μέγιστο ηθικό ατόπημα, τη στιγμή μάλιστα που δεν υφίσταται ΙΧΝΟΣ εργασίας τους τελευταίους μήνες με τα συνεχή μέτρα της κυβέρνησης και των συνεχών αναβολών και ακυρώσεων των πολιτιστικών δράσεων.

Με τη δήλωσή της αυτή ενοχοποιεί χιλιάδες οικογένειες εργαζομένων στον πολιτισμό. Ξεχνάει, μάλλον, η Υπουργός πως αυτά συμβαίνουν όταν – όπως η ίδια κυνικά δήλωσε στις 7 Μαΐου – η «αγορά αυτορυθμίζεται» και το Υπουργείο απλά κοιτά αμέτοχο, δηλώνοντας «αναρμόδιο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις