Ο Φιλ Κόλινς υπέβαλλε τον περιορισμό αυτόν στον αμερικανό πρόεδρο, μετά την χρήση του τραγουδιού του σε προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ, στην Άιοβα. Χρήστες του Twitter, είχαν σχολιάσει πως αρκετοί από τους ψηφοφόρους του Τραμπ, δεν φορούσαν μάσκα και ότι ήταν ειρωνικό να ακούγεται αυτό το τραγούδι, καθώς και ο κορονοϊός… “ήταν στον αέρα”. Σύμφωνα με πληροφορίες η ομάδα του Τραμπ δεν είχε ζητήσει άδεια από τον μουσικό για να χρησιμοποιήσει το τραγούδι του, στην προεκλογική συγκέντρωση της 14ης Οκτωβρίου. Νομικοί εκπρόσωποι του Φιλ Κόλινς επιβεβαίωσαν την απαγόρευση: “Ναι είμαστε ενήμεροι για την χρήση του τραγουδιού και ήδη έχουμε αποστείλει επιστολή παύσης και παράλειψης μέσω των δικηγόρων μας, που εξακολουθούν να παρακολουθούν την κατάσταση”.

Αντίδραση από χρήστη του Twitter, βάσει τηλεοπτικού ρεπορτάζ


Σημειώνεται πως ο Φιλ Κόλινς δεν είναι φαν του αμερικανού προέδρου και του είχε ασκήσει έντονη κριτική, ήδη από το 2016, λέγοντας σε συνέντευξη στο περιοδικό Billboard πως ο Τραμπ “είναι ένα μεγάλο ατύχημα που περιμένει να πραγματοποιηθεί” (σ.σ.: “a big accident waiting to happen”). Επιπλέον είχε πει πως ο Τραμπ είναι “απειλή για την Δημοκρατία” ενώ είχε προσθέσει πως “κάνει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση πάρα πολύ δυσκολότερη”. Ο Φιλ Κόλινς έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά λίστα καλλιτεχνών που έχουν απαγορεύσει στον αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιεί τα τραγούδια τους, στις συγκεντρώσεις τους. Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι Rolling Stones, η Adele, ο Bruce Springsteen, ο Neil Young και άλλοι, ωστόσο κανείς από αυτούς δεν έλαβε νομικά μέτρα.

Ρεπορτάζ του Fox για επίμαχη την προεκλογική συγκέντρωση

Νωρίτερα φέτος, ο Νιλ Γιανγκ έγραψε μια ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο των ΗΠΑ, λέγοντας ότι δεν θα προχωρήσει σε νομικές ενέργειες για τη χρήση του “Rockin In The Free World” στην εκστρατεία του Τραμπ, επειδή δεν θέλει να παρεμποδίσει τις κυβερνητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της πανδημίας . Ο καναδoαμερικανός τραγουδοποιός είπε μετά ότι “άλλαξε γνώμη” σχετικά με τη στάση του, γράφοντας: “Φανταστείτε πώς είναι να ακούτε το ‘Rockin In The Free World’ μετά την ομιλία του συγκεκριμένου προέδρου, σαν να είναι το τραγούδι του”, δεν το έγραψα για αυτό”.

Ο Φιλ Κόλινς για την ιστορία του τραγουδιού