Για να εννοήσουμε τον ντε Κίρικο ίσως χρειάζεται να έχουμε εικόνα όχι μόνο των έργων του αλλά του τρόπου που σκεφτόταν. Ο καλλιτέχνης λόγου χάρη, είχε μία «ιδιόρρυθμη» αντίληψη σε αυτό που αποκαλείται «πνευματική ιδιοκτησία». Πίστευε στην αυτό-αντιγραφή. Πίστευε ότι οι ζωγραφικές συνθέσεις και τα μοτίβα που είχε ζωγραφίσει ανήκαν αποκλειστικά σ’ εκείνον και όχι στους συλλέκτες.

Άρα μπορούσε να τα επαναλάβει αν το επιθυμούσε, ακόμα και να τα χρονολογήσει ξανά, με πρώιμες ημερομηνίες μάλιστα. Κατά τη γνώμη του η αξία ενός πίνακα ζωγραφικής ήταν η προσωπικότητα του καλλιτέχνη και η ποιότητα του πίνακα.

Μετά τον πόλεμο, ο Ντε Κίρικο επιδίδεται σε μια αντιγραφή του ίδιου του έργου του, ενώ συχνά αυτοπροσωπογραφείται υιοθετώντας νεο-μπαρόκ τρόπους. Η επανάληψη των έργων του και το κιτς στοιχείο που κυριαρχεί στις μνημειακές συνθέσεις του, έφεραν συχνά σε δύσκολη θέση τους διευθυντές των μουσείων. Κι ας ήταν αριστουργήματα που δεν μπορούμε ακόμα να εκτιμήσουμε.
Ο ντε Κίρικο επιχείρησε να σπάσει αυτή τη λογική, για λογαριασμό της ζωγραφικής στην αρχή για βιοποριστικούς λόγους, κάνοντας κάτι που στη σύγχρονη εποχή έγινε άποψη. Διόλου τυχαία δεν ήταν η εκτίμηση που έτρεφε ο Andy Warhol,  επίσης καλλιτέχνης με ζωγραφικές επαναλήψεις.

Όπως και να έχει το έργα του είναι γεμάτα συναρπαστικά οράματα και ποιητικά στοιχεία. Χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη έμφαση σε αινιγματικές συνθέσεις.

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1888 αλλά έζησε και διέπρεψε στην Ευρώπη, κι ας σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθηνών. Εγκαθίσταται στη Ρώμη, αλλά βρίσκεται μεταξύ Παρισιού, Νέας Υόρκης. Είναι ένας κινούμενος καλλιτέχνης χωροταξικά αλλά και ζωγραφικά. Καλλιτεχνικά κινείται σε πιο ακαδημαϊκές φόρμες, καταδικάζοντας συγχρόνως τη μοντέρνα ζωγραφική, από τον ιμπρεσιονισμό και μετά. Πέθανε στη Ρώμη, το 1978, σε ηλικία 90 ετών.

Σε μία συνέντευξή του, στον συντάκτη του περιοδικού ΕΙΚΟΝΕΣ Βαγγέλη Ψυρράκη (πηγή:lifo.gr), είχε δηλώσει: «Θέλω να ξαναδώ την Αθήνα πριν πεθάνω. Αν υπάρξει, μάλιστα, δυνατότης, θα χαρώ πολύ να συνεργασθώ με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδος, φιλοτεχνώντας τα σκηνικά και τα κοστούμια μιας από τις πολλές τραγωδίες που ανεβάζει στην Αθήνα ή την Επίδαυρο.» Αυτό δεν έτυχε να συμβεί…

Αν επιθυμείτε μία εικονική περιήγηση της έκθεσης, που έχει τον τίτλο «Η μεταφυσική στη ζωγραφική», επισκεφτείτε το https://www.musee-orangerie.fr

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις