Την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, λήγει η προθεσμία εγγραφής στο μητρώο καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

«Τα πολλά προβλήματα των επαγγελματιών του πολιτισμού, αναδείχθηκαν με εμφατικό τρόπο στην περίοδο της πανδημίας» τονίζει το υπουργείο Πολιτισμού και προσθέτει ότι η δημιουργία του μητρώου «κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να μπει τάξη στο μέχρι σήμερα αχαρτογράφητο τοπίο του πολιτισμού, να χαραχθούν ευεργετικές δημόσιες πολιτικές για τους επαγγελματικούς κλάδους και τρόποι στήριξης των εργαζομένων του πολιτισμού».

EUROKINISSI

Η ανακοίνωση του υπουργείου συνεχίζει αναφέροντας τις τροποποιήσεις που έχουν ήδη γίνει προς διευκόλυνση όσων επιθυμούν να εγγραφούν, δηλαδή τις «40 επιπρόσθετες επαγγελματικές ειδικότητες, την δυνατότητα επιλογής πολλαπλών ειδικοτήτων και την δυνατότητα τροποποίησης εγγραφής».

Ακόμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το μητρώο δεν απαιτεί την επισύναψη στοιχείων. Αρκείται στις υπεύθυνες δηλώσεις των εργαζομένων του Πολιτισμού. Η κάθε δήλωση ολοκληρώνεται σε ελάχιστο χρόνο. Με την εγγραφή στο μητρώο, οι αιτούμενοι καθίστανται δικαιούχοι των εξής ποσών: 534 ευρώ για τον μήνα Σεπτέμβριο, 534 ευρώ για τον μήνα Οκτώβριο, ενώ σύμφωνα με την υπ’ αρ. Οικ. 39436/994/30.9.2020 (Β’ 4270) ΚΥΑ, καθίστανται επιπλέον δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με ποσό 800 ευρώ (Μαρτίου-Απριλίου), σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της ως άνω ΚΥΑ». Τέλος, το μητρώο «δεν αποσκοπεί στην εκμετάλλευση ή χρήση των προσωπικών δεδομένων όσων εγγραφούν για οποιοδήποτε άλλο σκοπό, εκτός από την ταυτοποίηση και τον αυτόματο έλεγχο σε περιπτώσεις όπου οι εγγεγραμμένοι έχουν ήδη λάβει, ή δεν δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού» καταλήγει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Φωτό: Άγγελος Καλοδούκας

Υπενθυμίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρουν οι δικαιούχοι το επίδομα, είναι να έχουν εγγραφεί στο Μητρώο καλλιτεχνών και δημιουργών του υπουργείου Εργασίας. Εφόσον δεν έχουν λάβει επιδότηση ανεργίας έως τον Μάιο του 2020 αλλά ούτε έχουν λάβει με άλλη ιδιότητα τα 800 ευρώ αποζημίωσης ειδικού σκοπού, θα μπορέσουν να λάβουν το επίδομα. Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την παράταση των αναστολών συμβάσεων και των αποζημιώσεων (534 ευρώ) των εργαζομένων σε όλους τους πληττόμενους κλάδους βάσει ΚΑΔ, για όλον τον Οκτώβριο.