Ένα εντυπωσιακό εύρημα ήταν το αποτέλεσμα της απογραφής των παλαιών χειρόγραφων της Εθνικής Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Φλωρεντίας, όταν ο Daniele Conti εντόπισε παλαιά ιστορικά έγγραφα του πολιτικού φιλόσοφου Νικολό Μακιαβέλι, άγνωστα μέχρι και σήμερα. Τα χειρόγραφα κείμενα παρουσιάστηκαν στην Εθνική Κεντρική Βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας από τον υπεύθυνο για την ανακάλυψη, Daniele Conti, τον διευθυντή Luca Bellingeri, τον επικεφαλής αρχαίων χειρογράφων David Speranzi, αλλά και δύο ειδικούς επί του σπουδαίου πολιτικού, Francesco Bausi και Michele Ciliberto.

Η ανακάλυψη αυτή είναι υψίστης σημασίας καθώς, εκτός από την ιστορική αξία των κειμένων, είναι ικανά να ”ρίξουν φως”, αλλά και να συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση του έργου του ”Ηγεμόνα”. Μάλιστα, ο άνθρωπος που τα εντόπισε, δήλωσε πως τα έγγραφα αυτά θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους φιλολόγους να αντιληφθούν τον τρόπο με τον οποίο ο Νικολό Μακιαβέλι χρησιμοποιούσε τις καθημερινές σημειώσεις του για τα συμβάντα της εποχής, με σκοπό να προχωρά στην συγγραφεί των πολιτικών έργων του.

Ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Δραστηριοτήτων και Τουρισμού, Dario Franceschini, υπογράμμισε πως: «Ζούμε σε μια μοναδική χώρα του κόσμου, με μια πολιτιστική κληρονομιά τόσο πλούσια που συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τόσο απίστευτες ανακαλύψεις».

Ποιος ήταν ο Νικολό Μακιαβέλι

O Νικολό Μακιαβέλι ήταν Ιταλός διπλωμάτης, ιστορικός, φιλόσοφος, πολιτικός, ανθρωπιστής και συγγραφέας της περιόδου της Αναγέννησης. Γεννήθηκε στις 3 Μαΐου 1469 στη Φλωρεντία, γόνος φτωχής οικογένειας. Έλαβε ουμανιστική εκπαίδευση, πρότυπο της εποχής, και το 1498 έλαβε το αξίωμα του καγκελαρίου της φλωρεντινής δημοκρατίας, θέση που του εξασφάλιζε επαφές με εξέχουσες προσωπικότητες. Το 1512, ωστόσο, αποπέμφθηκε από τη θέση του, μετά την κατάλυση της δημοκρατίας από τους Μεδίκους και τα ισπανικά στρατεύματα. Βασανίστηκε και φυλακίστηκε ως ύποπτος για συνομωσία κατά των Μεδίκων.

Άγαλμα του Μακιαβέλι στην Πινακοθήκη Ουφίτσι

Λίγο αργότερα, αποσύρθηκε στο πατρικό του, όπου και συνέγραψε τον ”Ηγεμόνα”. Το 1520 επέστρεψε στη Φλωρεντία, όπου και του ανατέθηκε το σπουδαίο έργο της συγγραφής της ιστορίας της Φλωρεντίας. Το καθεστώς, όμως, των Μεδίκων ανατράπηκε και έτσι ο Μακιαβέλι έχασε εκ νέου τη θέση του. Απογοητευμένος, πέθανε λίγα χρόνια αργότερα, το 1527, από πάθηση του στομάχου.

Το συγγραφικό του έργο δέχθηκε επικρίσεις, αλλά και πλήρη αποδοχή. Από πολλούς θεωρείται πατέρας της πολιτικής επιστήμης, με άλλους τόσους να τον θεωρούν διεφθαρμένο, κυνικό και αυταρχικό. Το έργο του ”Ο Ηγεμόνας” επηρέασε σημαντικά την πολιτική και σκέψη και δράση κατά τις μεταγενέστερες περιόδους.

Βασική αρχή του εν λόγω, αλλά και των λοιπών έργων του, είναι πως ο ηγεμόνας είναι ο μόνος που μπορεί να αφυπνίσει την ηθικότητα του λαού, ενώ ταυτόχρονα γράφει στις Διατριβές: «Όποιος θεμελιώνει πολιτεία και της βάζει νόμους, να παίρνει προκαταβολικά για κακούς όλους τους ανθρώπους». Επιπλέον, υπογραμμίζει πως ο κόσμος ”κάνει το καλό” μόνο από ανάγκη, και βασικός στόχος η μεταβολή της κακίας σε ανιδιοτέλεια.

Ο Νικολό Μακιαβέλι υπήρξε μυθιστοριογράφος, αλλά και συγγραφέας θεατρικών έργων και ποιημάτων. Σημαντικότερα έργα του είναι ”Ο ηγεμόνας”, ”Διατριβές”, ”Η τέχνη του πολέμου” και η κωμωδία ”Μανδραγόρα”.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις