Τα μυστικά τους αποκάλυψαν αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες, που ανακαλύφθηκαν τουλάχιστον 400 χρόνια πριν. Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρχαίες μούμιες εξετάστηκαν με αξονικούς τομογράφους. Τα ευρήματα ήταν απροσδόκητα ακόμα και για πεπειραμένους επιστήμονες.

Συγκεκριμένα, ο αξονικός τομογράφος έδειξε ότι τα πτώματα είχαν ενταφιαστεί με τα όργανα τους – ακόμα και τον εγκέφαλο – να βρίσκονται μέσα στο νεκρό σώμα τους. Το μυστικό αποκαλύφθηκε μέσα από τη μελέτη σε τρεις αρχαίες αιγυπτιακές μούμιες, που ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1615.

Επρόκειτο για έναν άντρα είκοσι περίπου ετών, μια γυναίκα γύρω στα τριάντα και μία έφηβη ηλικίας μεταξύ 17 και 19 ετών. Και οι τρεις θάφτηκαν με κοσμήματα, χρυσά νομίσματα και σε τουλάχιστον μία περίπτωση – τα όργανα τους ήταν ακόμα στο σώμα τους. Οι αρχαιολόγοι από το Reiss Engelhorn Meuseu της Γερμανίας, έπρεπε να χρησιμοποιήσουν αξονικούς τομογράφους για να αποκαλύψουν τι κρύβεται στο εσωτερικό της κάθε μούμιας – αντί να κινδυνεύουν να την καταστρέφουν κάθε φορά.

Σύμφωνα με την Daily Mail, oι μούμιες χρονολογούνται μεταξύ του 3ου και του τέταρτου αιώνα μ.Χ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και οι τρεις είχαν κάποια μορφή ιατρικού προβλήματος (από αρθρίτιδα έως όγκο) και πέθαναν νέοι για την περίοδο. Είναι οι μόνες γνωστές μούμιες από τη Saqqara – μια αρχαία αιγυπτιακή νεκρόπολη.

Το τελετουργικό της μουμιοποίησης

Οι Αιγύπτιοι τοποθετούσαν το πτώμα σε μια ξύλινη σανίδα, το σκέπαζαν και στη συνέχεια το κάλυπταν με γύψο και χρυσό ώστε να δημιουργηθεί ένα κέλυφος το οποίο στη συνέχεια χρωματιζόταν. Στη συγκεκριμένη περίπτωση τουλάχιστον μία από τις τρεις μούμιες είχε θαφτεί με τα όργανα τους – συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Οι αξονικές τομογραφίες αποκάλυψαν ότι μαζί με τις μούμιες υπήρχαν και αντικείμενα που πίστευαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ότι είναι χρήσιμα στη μετά θάνατον ζωή, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων που έχουν σχεδιαστεί για να πληρώνουν για πέρασμα στον ποταμό Styx.

Βρέθηκαν 59 σαρκοφάγοι σε άριστη κατάσταση στην Αίγυπτο

Πάνω από 50 σαρκοφάγοι ανακαλύφθηκαν στην Αίγυπτο, σε μία ανακάλυψη που θεωρείται η σημαντικότερη του 2020. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της χώρας, Χάλιντ Ελ Ανάνι, πρόκειται για 59 καλά διατηρημένες σαρκοφάγους που βρέθηκαν στη Νεκρόπολη της Σακκάρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τη μεγάλη αποκάλυψη πραγματοποίησε ο Ελ Ανάνι ενώπιον 43 πρέσβεων και εκπροσώπων χωρών και περίπου 200 δημοσιογράφους. Μάλιστα, όλοι οι προσκεκλημένοι έγιναν μάρτυρες του ανοίγματος μίας εκ των σαρκοφάγων, για να διαπιστώσουν ότι παρέμειναν σφραγισμένες και κλειστές μέχρι σήμερα. Την ίδια ώρα, τονίζεται πως οι σαρκοφάγοι διατηρούν αρκετά καλά τα εξωτερικά τους χρώματα.

Σημειώνεται πως όπως ο ίδιος τόνισε, μπορεί και πολλές άλλες σαρκοφάγοι να βρίσκονται ακόμη θαμμένες στο έδαφος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η παγκόσμια πανδημία του COVID-19 δεν κατάφερε να εμποδίσει τους αρχαιολόγους να προχωρήσουν στο έργο τους, με τη σημαντική αυτή νέα ανακάλυψη, κάνοντας και τον γνωστό αρχαιολόγο και πρώην γενικό γραμματέα Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς να δηλώνει ευχαριστημένος ότι «σήμερα με έφερες πίσω στη δράση», αλλά και τον Δρ Χάλιντ Ελ Ανάνι να εκφράζει το πόσο περήφανος είναι για το γεγονός ότι «οι περισσότερες ανακαλύψεις έχουν γίνει από αιγυπτιακές αρχαιολογικές ομάδες σε αιγυπτιακό έδαφος».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις