Η μεγάλη σε μέγεθος αρχαία κεφαλή, ανήκει σε ερμαϊκή στήλη, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως απεικονίζει τον θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία.

Αναφέρει το υπουργείο: “Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών εργασιών στο πλαίσιο του έργου «Κατασκευή αποχετευτικών δικτύων ακαθάρτων και των συνδέσεων των ακινήτων 4 ης και 5 ης Δημοτικής Κοινότητας» του Δήμου Αθηναίων, που εποπτεύει η Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλεως Αθηνών, έναντι του Ιερού Ναού Αγίας Ειρήνης, στο ύψος της οδού Αιόλου 25 και σε βάθος 1.30 μ. από το οδόστρωμα, απεκαλύφθη κεφαλή Ερμού, εικονίζουσα τον θεό σε ώριμη ηλικία, προφανώς απότμημα ερμαϊκής στήλης”.

Το εύρημα απεικονίζει το θεό Ερμή σε ώριμη ηλικία

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020, κατά τη διάρκεια εκσκαφικών…

Posted by Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού on Sunday, November 15, 2020

Και προσθέτει: “Η εικονογραφία του γλυπτού προσιδιάζει στον τύπο του Ερμού Προπυλαίου του Αλκαμένους. Η κεφαλή είχε εντοιχιστεί σε β΄ χρήση στο νότιο πλευρικό τοιχίο σύγχρονου συνδετήριου αγωγού αποχέτευσης. Το εύρημα που διατηρείται σε καλή κατάσταση, αμέσως μετεφέρθη σε αποθήκη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για πρωτότυπο έργο πιθανότατα του τέλους του 4ου ή αρχών 3 ου αι π.Χ. Οι ερμαϊκές στήλες ήταν ιδρυμένες σε σταυροδρόμια και οδούς και χρησίμευαν ως οδοδείκτες”.

Η ανάρτηση του δημάρχου Αθηναίων

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε ανάρτησή του στο Facebook, ανέφερε για την ανακάλυψη: “Βρέθηκε μόλις ενάμιση μέτρο κάτω από τη γη, κατά τις εργασίες αναβάθμισης υποδομών στην οδό Αιόλου, επί της Πλατείας Αγίας Ειρήνης. Ήδη βρίσκεται στην ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Μοναδική Αθήνα! Υπερηφάνεια και θαυμασμός”.

Βρέθηκε μόλις ενάμιση μέτρο κάτω από τη γη, κατά τις εργασίες αναβάθμισης υποδομών στην οδό Αιόλου, επί της Πλατείας…

Posted by Κώστας Μπακογιάννης – Kostas Bakoyannis on Saturday, November 14, 2020

Ερμαϊκές στήλες ή Ερμές

Οι “Ερμές” ήταν ενεπίγραφες στήλες που αποτελούνταν από έναν ορθογώνιο κορμό που έφερε ομοίωμα των ανδρικών γεννητικών οργάνων περίπου στο μέσο του ύψους του και ένα πορτραίτο του θεού Ερμού στην κορυφή. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, οι Ερμαϊκές στήλες τοποθετούνταν σε σταυροδρόμια ως δείκτες των εισόδων (διαφόρων χώρων). Η χρήση τους ανάγεται τουλάχιστον στον 6ο αι. π.Χ., ωστόσο η ανάθεση τριών τέτοιων Ερμών από τον Κίμωνα στην Αγορά για να γιορτάσει τις νίκες του στον στην Θράκη, στην Σκύρο και στον Ευρυμέδοντα ποταμό σήμανε την απαρχή της ολοένα αυξανόμενης δημοτικότητας των Ερμαϊκών στηλών στους αιώνες που ακολούθησαν.

Οι Ερμές του Κίμωνος στήθηκαν στην βορειοδυτική γωνία του τετραγώνου της Αγοράς, όπου βρισκόταν και η κύρια είσοδος του χώρου, σε σημείο που κατέληξε να γίνει τόπος συγκέντρωσης και άλλων πολυάριθμων Ερμών στη συνέχεια, με αποτέλεσμα όλη η συγκεκριμένη περιοχή να γίνει γνωστή ως “οι Ερμαί”. Κοντά τους, δίπλα στην Ποικίλη Στοά, χτίστηκε η καλούμενη “Στοά των Ερμών”, όπου εκτίθεντο τέτοια αφιερώματα. Tην στοά αναφέρει για πρώτη φορά ο ρήτορας Αντιφών τον 5ο αι. π.Χ. και ελληνιστικές επιγραφές του 3ου αι. π.Χ., όμως τα κατάλοιπά της δεν έχουν εντοπιστεί.

Κάτω: Ερμαϊκή στήλη με φαλλό στην κορυφή του κεφαλιού, που βρέθηκε στην αγορά των Αθηνών το 1931 

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα της “Αρχαιολογίας της Πόλης των Αθηνών”