Έναν από τους θεμέλιους λίθους της χριστιανικής πίστης ανατρέπει ο διακεκριμένος επιστήμονας, συγγραφέας και καθηγητής Βιβλικής Φιλολογίας και Βορειοδυτικών Σημιτικών Γλωσσών στο Αμερικανο-εβραϊκό πανεπιστήμιο του Μπελ-Αιρ στην Καλιφόρνια, Ισραηλινός Ζιονί Ζεβίτ. Πρόκειται για τη θεωρία ότι ο Δημιουργός έπλασε την Εύα όχι από το πλευρό αλλά από ένα κόκκαλο το οποίο κατά την εξέλιξη του είδους εξέλιπε.

Ο Ζεβίτ υποστηρίζει ότι, εξαιτίας μιας παρανόησης του ιερού κειμένου, αυτό που επί χιλιετίες πιστεύεται περί του πλευρού του Αδάμ, είναι λάθος. Το σωστό είναι ότι ο Θεός δημιούργησε τη γυναίκα από το «οστούν του πέους» του ανδρός.

Σε βιβλία του όπως το «Τι συνέβη πραγματικά στον Κήπο της Εδέμ» καθώς και σε επιστημονικά άρθρα που κατά καιρούς δημοσιεύει, ο Ζεβίτ αναλύει μια πλάνη χιλιάδων ετών: Στο αρχικό κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης, η λέξη «tsela» η οποία ερμηνεύτηκε σαν «πλευρό», στην πραγματικότητα αναφέρεται στο os baculum ή πεϊκό οστούν. Το αρσενικό σε πολλά θηλαστικά διαθέτει αυτό το κόκκαλο στον αναπαραγωγικό του σωλήνα, όχι όμως ο άνθρωπος. Καθώς εξελισσόταν το είδος, πιθανότατα, η λειτουργία του πέους κατέστησε περιττή την παρουσία του πεϊκού οστού, το οποίο συν τω χρόνω ατρόφησε και εν τέλει εξαφανίστηκε.

Ο καθηγητής Ζεβίτ επικαλείται τη φιλολογική έρευνα της Βίβλου, στην οποία η λέξη tsela απαντάται πάνω από 40 φορές. Από τα συμφραζόμενα συνάγεται ότι ο συντάκτης του κειμένου αναφέρεται σε ένα σημείο της ανθρώπινης ανατομίας πολύ πιο κοντά στο πέος, παρά στα πλευρά. Εξάλλου, το «χαμένο πλευρό» από το ανδρικό σώμα δεν είναι και τόσο χαμένο, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έχουν 12 ζευγάρια συμμετρικών πλευρικών οστών.

Ο καθηγητής Ζεβίτ προκαλεί αναταραχή μεταξύ των ιερωμένων, των θεολόγων αλλά και του ποιμνίου. Όμως, από μια άλλη άποψη, η δική του ερμηνεία οδηγεί τη βιβλική αποτύπωση της Δημιουργίας του κόσμου σε τροχιά σύγκλισης με τα ανθρωπολογικά δεδομένα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις