«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών, στη Νορβηγία όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, o Δημήτρης Κουτσομύτης, ο πρωτεργάτης και εμπνευστής της ιδέας του River Party. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νεστόριο Καστοριάς. Από μικρή ηλικία είχε μεγάλη αγάπη για τη μουσική και το 1978, μαζί με άλλους φίλους του από το Νεστόριο, ξεκίνησαν δειλά-δειλά τον θεσμό, ο οποίος με τα χρόνια οργανώθηκε περισσότερο και ενέπνευσε τη διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σε ηλικία 33 χρονών, μετανάστευσε στη Νορβηγία, προκειμένου να ασχοληθεί με τη γούνα, αλλά στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη φωτογραφία.

Ο Δήμαρχος Νεστορίου, Χρήστος Γκοσλιόπουλος, αναφέρει για το θάνατο του Δημήτρη Κουτσομύτη:

«Έφυγε άδικα και πρόωρα ένας ακόμη νέος άνθρωπος, ένας δικός μας άνθρωπος. Ο φίλος όλων, ο συμπατριώτης, ο δημιουργικός άνθρωπος, αυτός που πριν πολλά χρόνια πρωτοστάτησε στην διοργάνωση του River Party με τη μορφή που γνωρίζουμε και βιώσαμε τόσα χρόνια.

Είναι απώλεια για το Νεστόριο και την Καστοριά. Το ήρεμο, φιλικό, ευγενικό και χαμογελαστό πρόσωπο του, θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη όσων τον γνώρισαν Καλό ταξίδι Δημήτρη!»

River Party – Αναδρομή

Η χρονιά είναι 1978. Το μέρος, Νεστόριο Καστοριάς. Η ιδέα ένα reunion πάρτι. Έτσι «αναδύεται» η ιδέα του River Party. Ξεκινά με πικάπ, ντόπιους νέους και την μαγεία της καλοκαιρινής νύχτας. Τότε πολλοί άφηναν την Ελλάδα και κυνηγούσαν την τύχη τους στην Αμερική, γυρίζοντας πίσω μόνο για τις διακοπές και τα γνώριμα πρόσωπα. Το βράδυ εκείνο ο καθένας έφερε ότι είχε, ρεύμα από το χωριό και η μουσική δυνάμωσε. Ο τόπος μύρισε νιάτα και φίλοι ξανασυναντήθηκαν. Πιστοί στο συναίσθημα της γιορτής, αποφασίζεται το πάρτι να επαναληφθεί του χρόνου, αυτή τη φορά με την παρουσία τοπικών συγκροτημάτων. Το River Party έχει αρχίσει.

Τι συμβαίνει λοιπόν κάθε καλοκαίρι εδώ και 40 χρόνια στις όχθες του Αλιάκμονα; Το μεγαλύτερο κατασκηνωτικό και μουσικό φεστιβάλ της Ελλάδας. Νέοι από κάθε πόλη, χωριό και νησί δίνουν ραντεβού, έρχονται και χορέψουν, να γνωριστούν, να «διακόψουν» για 5 μέρες την καθημερινότητα. Τους κατασκηνωτές συνοδεύουν, κάθε χρόνο, διαφορετικά ονόματα της εγχώριας και μη μουσικής σκηνής. Από την Τάνια Τσανακλίδου ως τον Gramatik, τον Βασίλη Καρρά ως τους Locomondo, μουσικοί κάθε είδους, ανεβαίνουν στο stage με στόχο να θυμηθούν όλοι το πρώτο εκείνο πάρτι που έμελλε να είναι η αρχή ενός θεσμού. Μουσική υπάρχει όλη μέρα, μια ατελείωτη γιορτή, οι καλλιτέχνες, κάθε χρόνο διαφορετικοί, είναι αυτοί που ο κόσμος αγαπά περισσότερο για την αυθεντικότητα τους. Η διασκέδαση στο Νεστόριο είναι αληθινή, έχει κάτι από μια περασμένη δεκαετία. «Έρχεται ο νέος κόσμος να ακούσει τα παλιά και τα καινούργια» είχε πει η Γλυκερία. Η μουσική ξέρει να γοητεύει είτε είναι του σήμερα, είτε του χθες και οποίος έζησε αυτές τις 5 ημέρες παράλληλα με τα νερά του Αλιάκμονα το επιβεβαιώνει.

Πολλοί λένε ότι «διακοπές πας μόνος σου». Ίσως να έχουν δίκιο, ίσως όχι, μα σίγουρα δεν έχουν έρθει στο River Party. Είναι το είδος διακοπών που βάζει κανείς στη λίστα του. Για σχεδόν μια εβδομάδα το γκρι αλλάζει σε γαλάζιο, το ραδιόφωνο σε live και οι απλοί γνωστοί σε φίλους. Ο πιο οικονομικός τρόπος κάποιος να ξεφύγει, να δοκιμάσει, να γελάσει, να διασκεδάσει με κάτι τόσο απλό, όσο ένα πάρτι. Νέες εμπειρίες, μια κατασκήνωση για μεγάλους, κάθε χρονιά το φεστιβάλ γίνεται σημείο αναφοράς. Πλέον, η δυναμική του είναι τέτοια που κατατάσσεται στα μεγαλύτερα και καλύτερα φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Πέντε ημέρες για ρομαντικούς, εναλλακτικούς, διστακτικούς μα κυρίως φίλους. Ο Βλάσσης Μπονάτσος είχε δίκιο «Υπάρχεις μόνο εσύ, δυο φίλοι και μουσική».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις