Τα «Radio Plays» – το νέο εγχείρημα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου που συνδυάζει το ραδιοφωνικό θέατρο με την αστυνομική λογοτεχνία και την τζαζ μουσική, ξεκινούν την Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου 2020, με το διήγημα του Φίλιππου Φιλίππου «Οι Κορυδαλλοί της πλατείας Αμερικής».

Υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Δημήτρη Καταλειφού, ένας εξαιρετικός θίασος ηθοποιών ενσαρκώνει τους ήρωες του έργου: Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Δημήτρης Ήμελλος, Μαρία Καλλιμάνη, Στέλλα Κρούσκα, Γιάννης Νταλιάνης και Γιάννης Τσορτέκης, μας μεταφέρουν με τις φωνές τους στην πλατεία Αμερικής και το σκοτεινό αθηναϊκό κέντρο, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία. Την πρωτότυπη τζαζ μουσική σύνθεση υπογράφει ο Δημήτρης Τσάκας. Ερμηνεύουν οι μουσικοί: Δημήτρης Βερδίνογλου (πιάνο), Κίμωνας Καρούτζος (κοντραμπάσο), Παναγιώτης Κωστόπουλος (ντραμς), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο).

Το διήγημα «Οι κορυδαλλοί της πλατείας Αμερικής» συμπεριλαμβάνεται στον τρίτο τόμο της σειράς «Ελληνικά Εγκλήματα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη. Ο δημοσιογράφος Τηλέμαχος Λεοντάρης, κεντρικός ήρωας σε πολλά μυθιστορήματα του Φ. Φιλίππου («Η κόρη του εφοπλιστή», «Το χαμόγελο της Τζοκόντας», «Αντίο», «Θεσσαλονίκη», «Ο άντρας που αγαπούσαν οι γυναίκες»), ξυπνάει ένα πρωί στο διαμέρισμά του, από τους θορύβους της γειτονιάς. Σύντομα μαθαίνει πως η γειτόνισσά του, Μάρθα Λύτρα και μία φίλη της, έχουν βρεθεί δολοφονημένες άγρια στο διαμέρισμα που βρίσκεται στην άλλη άκρη του διαδρόμου της πολυκατοικίας. Σπρωγμένος από το ανεκπλήρωτο ερωτικό του ενδιαφέρον για τη Μάρθα και από το δημοσιογραφικό του δαιμόνιο, αποφασίζει να διαλευκάνει τον φόνο της γειτόνισσάς του.

Στην αναζήτησή του συνεισφέρουν οι κάτοικοι της πολυκατοικίας, όπως και διάφοροι ύποπτοι από το ευρύτερο περιβάλλον του θύματος: ο στρατηγός Μπάκος, ο φίλος της Μάρθας, η φοιτήτρια Νίκη, και πολλοί ακόμα ήρωες, που με κάθε πληροφορία, συμπληρώνουν το ψηφιδωτό του εγκλήματος. Φαίνεται, όμως, πως ο Λεοντάρης δεν είναι ο μόνος που αναζητά την αλήθεια. Κι όταν τελικά αυτή αποκαλυφθεί, θα επαναφέρει το κελάηδισμα των κορυδαλλών στην πλατεία του κέντρου της Αθήνας.

Στα «Radio Plays» του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συμμετέχουν πάνω από 60 καλλιτέχνες ηθοποιοί, μουσικοί και συγγραφείς. Για όλα τα έργα έχουν γραφτεί πρωτότυπες τζαζ συνθέσεις που τους προσδίδουν μια νουάρ ατμόσφαιρα μυστηρίου. Κάθε Τρίτη, ένα καινούργιο «Radio Play» θα κάνει ταυτόχρονη πρεμιέρα στα podcast της Lifo και στο greekfestival.gr, όπου και θα παραμένει, με δωρεάν ακρόαση για όλους.

Το πρόγραμμα των «Radio Plays» θα συνεχιστεί ως εξής:

  • Τρίτη 12 Δεκεμβρίου: «Ο ξένος» της Αθηνάς Κακούρη – Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη
  • Τρίτη 22 Δεκεμβρίου: «Καλωσόρισες στην Κόλαση, γλυκιά μου» του Βασίλη Δανέλλη- Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς
  • Τρίτη 29 Δεκεμβρίου: «Ανθρώπινη συμπύκνωση» της Αμάντας Μιχαλοπούλου Σκηνοθεσία: Γιώργος Κουτλής
  • Τρίτη 5 Ιανουαρίου: «Το μέλλον της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας» του Νεοκλή Γαλανόπουλου-Σκηνοθεσία: Αργύρης Ξάφης
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις