Το γκραφίτι “δένει” πολύ ωραία με το αστικό τοπίο, καθώς το σώμα της ηλικιωμένης – καθώς αυτή παρασύρεται από το δυνατό φτέρνισμα – βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με τον δρόμο, που είναι από αυτούς με την μεγαλύτερη κλίση στο Βρετανία. Την πατρότητα του έργου ανέλαβε ο Banksy την Πέμπτη, δημοσιοποιώντας φωτογραφία, στον λογαριασμό του στο Instagram.  Στην φωτογραφία το φτέρνισμα “χτυπά” σαν δυνατός άνεμος έναν άνδρα με την ομπρέλα του και έναν κάδο απορριμμάτων.

Από τη στιγμή που εμφανίστηκε το γκραφίτι στον τοίχο, πλήθος κόσμου σπεύδει να το φωτογραφίσει και να βγάλει σέλφι μπροστά του, ενώ η ιδιοκτήτρια του σπιτιού, Αϊλίν Μακίν, είδε στην εξέλιξη αυτή μία ευκαιρία για να βγάλει χρήματα. Συγκεκριμένα, ενώ το σπίτι αναμενόταν να πωληθεί για 300.000 λίρες (την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα), εκείνη ακύρωσε την πώληση.

Σύμφωνα με την Daily Mail,  η αξία του αναμένεται να εκτοξευτεί ακόμη και στις 5 εκ. λίρες. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει εκτιμητής έργων τέχνης, με ειδίκευση στον Banksy.  Ο Joe Syer, ιδρυτής της MyArtBroker, ανέφερε πως τα έργα τέχνης του δρόμου δεν έχουν “πατρότητα” με την έννοια που έχουν άλλα έργα, ωστόσο με μία διαδικασία πιστοποίησης της αυθεντικότητας του έργου, η αξία του μπορεί να φτάσει τα 3 ως 5 εκατομμύρια λίρες.

Ρεπορτάζ της Le Parisien

Όμως και οι περίοικοι που δεν προσβλέπουν να κερδίσουν χρήματα από το έργο, είναι ενθουσιασμένοι με το γκραφίτι. Ο 28χρονος Fred Loosmore, που νοικιάζει ένα δωμάτιο στο σπίτι, φρόντισε να το προστατεύσει με ένα διαφανές πλαστικό, για να μην το βανδαλίσουν. “Είναι πολύ ωραίο σημείο, γιατί έρχονται εδώ άνθρωποι, ειδικά με ποδήλατα, για να ασκηθούν ανεβαίνοντας την ανηφόρα. Είναι πολύ όμορφο έργο τέχνης και πολύ επίκαιρο“, αναφέρει.

Η πανδημία Covid-19 έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τον Banksy.

Ενδεικτικά τέτοια έργα του είναι το “Κορίτσι με το Σκουλαρίκι” του Γιοχάνες Βερμέερ, στο οποίο έχει φορέσει μάσκα, ένα γκραφίτι αφιερωμένο στους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τους οποίους παρουσιάζει ως “υπερ-ήρωες“, έργα στο μετρό του Λονδίνου, όπου ακόμη και οι αρουραίου του Υπόγειου φορούν μάσκα κ.α.

Με πληροφορίες από Guardian και Daily Mail

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις