Μπορεί τα φετινά Χριστούγεννα να είναι τελείως διαφορετικά λόγω κορονοϊού, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε τις παραδόσεις μας. Παρά το γεγονός ότι φέτος δεν θα απολαύσουμε παιδιά με τρίγωνα να λένε τα κάλαντα από πόρτα σε πόρτα την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπάρχουν τρόποι για να ακούσουμε τα παραδοσιακά κάλαντα.

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Κρητών Ηρακλείου Αττικής μας υπενθυμίζει πως οι παραδόσεις δεν πρέπει να χάνονται ακόμη και σε καιρούς πανδημίας. Ο Σύνδεσμος Κρητών Ηρακλείου Αττικής, σεβόμενος τα έθιμά μας τραγούδησε και φέτος τα παραδοσιακά κρητικά κάλαντα σε όλους τους Κρητικούς, προσαρμόζοντας τον… τρόπο στην εποχή του κορονοϊού, με την βοήθεια της τεχνολογίας.

Έτσι σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα βίντεο όπου θα τραγουδούν και θα παίζουν μουσική τα μέλη αλλά και οι άνθρωποι του συλλόγου, ερμηνεύοντας από κοινού τα κρητικά κάλαντα των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Κρητών Ηρακλείου Αττικής, το εγχείρημα αυτό δεν έχει επιχειρηθεί από κάποιον άλλο και αυτό που είχαν στο μυαλό τους τα μέλη του συλλόγου ήταν να δείξουν τον δρόμο σε όλους εμάς, υπενθυμίζοντας πως οι παραδόσεις μας δεν πρέπει να χάνονται ακόμη και σε καιρούς πανδημίας.

Τα ασυνάρτητα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς

Τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, το γνωστό «Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά», έχουν παράξενους στίχους που δεν φαίνεται να βγάζουν νόημα. Τα Κάλαντα είναι στην ουσία ευχετήρια και εγκωμιαστικά άσματα, που ψάλλουν, κυρίως, τα παιδιά στις παραμονές των μεγάλων εορτών, όπως τα Χριστούγεννα (24 Δεκεμβρίου), η Πρωτοχρονιά (31 Δεκεμβρίου) και τα Θεοφάνια (5 Ιανουαρίου).

Τα Κάλαντα της Πρωτοχρονιάς είναι στην πραγματικότητα στίχοι που απευθύνονται από ένα παλικάρι σε μία κοπέλα. Κατά τον μεσαίωνα οι άνθρωποι των χαμηλών στρωμάτων, δεν είχαν δικαίωμα να μιλούν στους αριστοκράτες. Οι μόνες μέρες που δικαιούνταν ήταν στις γιορτές, εκεί τους τραγουδούσαν διάφορα τραγούδια.

Έτσι, στους στίχους του τραγουδιού το παλικάρι, μέσω του τραγουδιού, την αποκαλεί ψηλή δενδρολιβανιά, επειδή φορούσε τα ψηλά κωνικά καπέλα της εποχής. Την παρομοιάζει με τον θόλο της εκκλησίας και αναρωτιέται, γιατί δεν τον καταδέχεται, ενώ την θεωρεί γλυκιά και φτιαγμένη από ζάχαρη.

Ωστόσο, για να μη γίνει αντιληπτό το τραγούδι οι στίχοι έχουν μπερδευτεί με στίχους για τον Άγιο Βασίλη. Έτσι στους στίχους γίνεται εναλλάξ αναφορά στον Άγιο Βασίλη και στην όμορφη κοπέλα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις