Τα έργο Αρίστος πραγματεύεται την εκτέλεση του Αριστείδη Παγκρατίδη, σε ηλικία 28 ετών, το 1968. Πριν 50 χρόνια, καταδικάστηκε τετράκις εις θάνατον αφού θεωρήθηκε ένοχος για τα κατά συρροή εγκλήματα στο δάσος του Σέιχ Σου. Ο «Δράκος» δολοφόνος, σκότωνε ζευγάρια, σπάζοντας τα κεφάλια των θυμάτων του και βιάζοντας εν συνεχεία τις γυναίκες.

Τα ειδεχθή αυτά εγκλήματα είχαν συνταράξει τότε την τοπική κοινωνία, καθώς το δάσος ήταν χώρος αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς και σήμα κατατεθέν για την πόλη. Η Θεσσαλονίκη είχε παγώσει.  Επικρατούσε τρόμος και μια δρακομανία άνευ προηγουμένου.

Ο Αριστείδης Παγκρατίδης προερχόταν από μια φτωχή οικογένεια με τρία παιδιά. Ο πατέρας δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι, μπροστά στα μάτια της γυναίκας του και των παιδιών του.  Η μάνα, πλύστρα, μερακαματιάρισσα, με τον Αρίστο μοιραία να μεγαλώνει μόνος, χωρίς φροντίδα. Έμεναν στην Τούμπα με άλλους απόκληρους και έμπλεξε με κακές παρέες.

Η παράσταση βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου», σε έρευνα που έχει γίνει σε έντυπα της εποχής, εφημερίδες και δικαστικά έγγραφα, καθώς βέβαια και σε μνήμες φίλων, εργοδοτών, συνεργατών, γειτόνων, ερωτικών συντρόφων κ.α.  απ’ τη συναναστροφή τους μαζί του.

Μαρτυρίες που συνθέτουν το χρονικό μιας υπόθεσης δικαστικής πλάνης ενδεχομένως που συντάραξε την κοινή γνώμη εκείνα τα χρόνια κι η οποία οδήγησε τελικά στην εκτέλεση ενός νέου ανθρώπου σε μια απ’ τις τελευταίες αποφάσεις θανατικής ποινής που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα.

Τον Αρίστο τον ανέκριναν 9 ημέρες, χωρίς ούτε νερό, αναγκάζοντάς τον να ομολογήσει τα εγκλήματα μετά τα βασανιστήρια που είχε υποστεί.
Μετά όμως αναίρεσε τα όσα είχε πει λέγοντας « Αν άντεχα να σκοτώσω άνθρωπο, θα γύρναγα στο χωριό να σκοτώσω το φονιά του πατέρα μου.»

Τον εκτέλεσαν στο δάσος το Σέιχ Σου, εκεί που ήταν υποτίθεται το πεδίο της εγκληματικής δράσης του αλλά και η περιοχή στην οποία μεγάλωσε. Εκείνος ζήτησε να του κλείσουν μόνο τα μάτια κρατώντας απ’ αυτόν τον κόσμο τη μυρωδιά της παιδικής του ηλικίας, των αναμνήσεων αυτών, των ανέγγιχτων από το ψέμα και την οδύνη.
Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Είμαι αθώος μανούλα μου!»

Οι παραστάσεις και πως θα τις παρακολουθήσετε

ΕΥΡΥΔΙΚΗ 2 Ιανουαρίου 2021 / 21:00 – 22:45
ΑΡΙΣΤΟΣ 10 Ιανουαρίου 2021 / 21:00 – 22:30

Για να παρακολουθήσετε την παράσταση προτείνουμε να μπείτε στη σελίδα προβολής 15′ πριν την έναρξη της παράστασης, ώστε να προλάβετε να ρυθμίσετε τη συσκευή σας και να προετοιμαστείτε για την παράσταση. Το βίντεο δεν θα είναι διαθέσιμο μετά το τέλος της παράστασης.

Για να αγοράσετε live streaming εισιτήριο και να παρακολουθήσετε την παράσταση κάνετε εγγραφή ως χρήστης. Επιλέξτε «Εγγραφή – Χωρίς Συνδρομή» ή συνδρομή Μέλους, Φίλου, Υποστηρικτή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις